Sunday, June 7, 2015

Agar-Agar Cendol Gula Melaka

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Lama tak bersiaran, terasa rindu sangat pd blog kesayangan juga pengunjung blog ni. Terima kasih pd pengunjung yg masih setia dan sudi mencuba resepi2 yg ada. Bila dah lama sangat berehat ni, nak mulakan semula pun dah kekok. Tapi saya cuba sedaya yg mungkin utk berkongsi resepi2 yg telah di cuba. Ok kali ni saya kongsikan resepi pencuci mulut yg sangat sedap iaitu Agar2 cendol gula melaka. Resepi ni saya ambil dari blog Azlita Masam Manis dan Ita ambil dari blog Wendy. Terima kasih pd penyumbang resepi asal, izinkan saya kongsikan resepinya kat sini ya. Pada kwn2 yg nak merasa tu, bolehlah cuba resepi ni....mmng sedap sangat. Lebih sedap lagi bila di makan sejuk. Jom semak resepinya. Sila baca arahan dan tips yg di berikan supaya hasilnaya menjadi dan memuaskan hati. Selamat mencuba.




Lapisan Cendol
  • 500 ml air
  • 170 gm gula halus
  • 250 ml air
  • 1 peket agar-agar serbuk ( 10 gm )
  • 250 ml santan ~  (1kotak santan KARA 200ml  campur air jadikan 250 ml )
  • secubit garam
  • 30 gm tepung jagung
  • 500 gm cendol

Cara2nya
  1. Panaskan 500 ml air bersama gula halus hingga gula larut.
  2. Satukan agar-agar dengan 250 ml air dan tuangkan dalam adunan gula, masak hingga agar-agar larut
  3. Satukan santan, tepung jagung dan garam, kacau rata hingga tepung tidak berbintil
  4. Tapis, dan tuangkan dalam adunan agar-agar.Bila didih, tutup api.
  5. Biar suam sikit baru masukkan cendol. Kacau rata.
  6. Sediakan loyang ukuran 10 x 10 inci.Basahkan dengan air.Tuangkan agar-agar cendol.
  7. Biarkan ia mengeras
  8. Sementara lapisan cendol mengeras kita sediakan lapisan gula melaka

Lapisan Gula Melaka
  • 200 gm gula melaka
  • 500 ml air
  • 2 helai daun pandan di simpul
  • 250 ml air
  • 1 peket agar-agar  serbuk ( 10 gm ~ 12 gm)
  • 250 ml santan pekat ~ ita guna KARA
  • secubit garam

Cara2nya
  1. Panaskan 500 ml air bersama dengan gula melaka dan daun pandan
  2. Bila gula dah larut, angkat dan tapis
  3. Dalam periuk lain, satukan 250 ml air dan agar-agar serbuk dan masak hingga agar-agar larut.
  4. Tuangkan air gula Melaka yang telah di tapis. Tuangkan juga santan dan secubit garam.
  5. Kacau sentiasa supaya santan tak pecah

*Sebelum tuangkan lapisan gula Melaka ke atas agar-agar cendol, cucuk dahulu permukaan lapisan cendol atau cakar-cakar permukaannya supaya lapisan gula Melaka melekat dan tidak tertanggal nanti.
Kemudian tuangkan lapisan gula Melaka
Biarkan ia sejuk sebelum di dinginkan dalam peti ais.

**Tips dan panduan

Untuk mengelakkan cendol mendap ke bawah, pastikan masukkan cendol dalam adunan santan tu apabila adunan santan telah suam.
Kacau rata baru tuang dalam loyang.

Untuk mengelakkan lapisan daripada tertanggal atau tidak melekat. Pastikan adunan lapisan santan ( cendol ) masih suam ketika lapisan gula Melaka di tuang.
Pastikan juga lapisan atasnya di cakar atau di cucuk-cucuk dengan garfu supaya ia melekat dan tidak tertanggal.

7 comments:

  1. sedap nampak ni, boleh cubelah. salam kenal cik, tengok juge blog saye :)

    ReplyDelete
  2. makasih gan resepnya, bentuknya cantik gitu tuh

    ReplyDelete
  3. Salam perkenalan kak yatie....sedapnya agar-agar cendol ni...boleh buat sebagai pencuci mulut masa berpuasa nanti... :)


    Singgah Blogwalking....:)

    nak mudahkan kerja rumah?Jom baca ni:
    http://blogmummyrifqiy.blogspot.com/2015/06/basic-h-membantu-memudahkan-kerja-ibu.html?showComment=1433744253588#c6972630485172196856

    ReplyDelete
  4. cantiknye bentuk agar2 tu sayang nak potong...huhuhu

    ReplyDelete
  5. Cantiklah acuan tu..erm..mcm dah teringin nak mkn..jd kena buatlah..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails