Resepi Oleh : Sabrina Khan
Rujukan : Nana Aboy, Azlita Masam Manis
Bahan-Bahan
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- 4 biji telur
- 1 cawan gula halus
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1 sudu besar ovellete
- 4 sudu besar susu pekat manis
- 4 sudu besar minyak jagung/minyak masak
- Pewarna dan perisa yang di sukai
- Panaskan kukusan dahulu sebelum kita mulakan proses membuat apam
- Mula-mula satukan tepung bersama baking powder kemudian di ayak. Ketepikan
- Dalam bekas pemutar, satukan telur, gula halus, ovellete dan esen vanilla
- Kemudian putar sampai gebu dan adunan bertukar ke warna putih
- Masukkan susu pekat manis. Putar lagi hingga sekata
- Tambahkan pula minyak jagung dan putar lagi
- Masukkan tepung dan baking powder yang telah di ayak tadi. Kaup balik adunan rata
- Bahagikan adunan kepada 3 atau 4 warna
- Setiap warna pilihan boleh letakkan perasa yang di sukai jika suka.Gaul rata
- Sediakan loyang 8 inc dan sapukan mentega pada loyang
- Tuangkan adunan berselang seli warna hingga habis
- Kukus dalam kukusan yang telah mendidih airnya selama 40 minit
- * tutup kukusan hendaklah di balut dengan kain supaya wap air tidak jatuh atas apam
- Angkat apam setelah masak.Keluarkan dari loyang..Potong apam bila ianya telah sejuk.
Sedapnya yatie.. nak juga mencuba ni.. save dulu resepi ni..
ReplyDeletecantik dan kemas..msti cuba lps nie..
ReplyDeleteNmpk sedap apam susu ni kak. Saya tak pernah buat lagi. Tak la byk sgt bahannya ye. Nnt sy nk cuba. Minta halal resepinya ye kak
ReplyDeleteYati boleh tunjuk acuan yang cantik Tu..berkenan pulak..
ReplyDeleteMohon share yap :)
ReplyDelete