Bahan-Bahan
- 5 ekor ikan kerisi (ikan apa2 pun boleh)
- 1 btng serai- di titik
- 2 sudu besar asam jawa-bancuh bersama 1/2 cwn air
- Garam dan sedikit gula
- Sedikit kunyit serbuk utk goreng ikan
- Minyak secukupnya
- 1 cawan air atau secukupnya
- 2 tangkai cili hijau/merah
- 6 tangkai cili padi
- 1 labu bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 2 cm halia
- Siang ikan, cuci bersih dan toskan. Gaul ikan kerisi bersama garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga separuh masak. Angkat, toskan dan ketepikan dulu.
- Tinggalkan sedikit minyak dlm kuali dan tumis bahan yg di hiris tadi, masukkan juga serai yg diketuk tadi.
- Setelah wangi, masukkan air asam jawa. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Tambahkan sedikit air lagi jika perlu.(ikut selera masing2 ya nak kuah bnyk atau sikit)
- Masukkan ikan yg telah di goreng tadi dan gaul sebentar. Perasakan...sekiranya dah cukup rasa, matikan api dan hidangkan.
- Sedap di makan bersama nasi putih panas.
ha3 br je x smpi seminit keluarkan ikan kerisi dr dlm peti sejuk.... boleh lah cuba resepi ni =) tq
ReplyDeleteSalam Kak Yati,
ReplyDeleteMasak simple macam ni pun dah sedapkan? Saya suka masak macam ni tak kisah ikan apa pun. Sometimes masak ayam pun macam ni dan makan bertambah-tambah hahaha.
sedap ni.kerisi pulak my fav..hihi :)
ReplyDeletesaya pun suka masak ikan kerisi gini.. anak-anak suka! saya pun sama! hihihi..
ReplyDeleteyatie..yg sempoi tu yg sedap. tergigit pulak cili api tu..fergh! berdesing kejap tapi marem..hihi
ReplyDeleteMy favourite!! Memang sedap nyummm nyummmm...
ReplyDeletewww.ekinhoza.blogspot.com
boleh cuba ni..walaupun dengan ikan kembung..last day punya stok minggu lepas..hehe
ReplyDelete