Friday, May 23, 2014

Apam Mentega Gula Hangus

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Petang2 mcm ni sedap makan kuih apam mentega ni. Gandingan pula dngn teh O panas...mmng best. Sebelum ni dah buat guna resepi ni, mmng best, sedang elok je manisnya dan yg penting ianya tetap lembut walau dah semalaman. Rasanya ramai dah cuba buat kuih ni kan, pd yg belum tu..bolehlah cuba...jom semak resepinya. Boleh juga lihat di SINI.



Bahan (A) Bahan2 utk gula hangus:-

  • 11/2 cawan gula pasir
  • 1 cawan air (Yatie guna air panas dan tuang sikit2)
  • 250 gm mentega
Cara membuat gula hangus
  1. Masukkan gula dlm periuk, masak dgn api perlahan hingga gula larut dan berwarna perang.
  2. Padamkan api (utk mengelakkan air gula terpercik semasa kita tuang air) dan masukkan air. Nyalakan semula api dan kacau hingga semua larut dan masukkan mentega,kacau rata dan ketepikan.
Bahan (B)
  • 3/4 cawan gula castor
  • 4 biji telur
  • 3 cawan tepung gandum ayak besama
  • 2 sudu teh soda bikarbonate
  • 1 tin susu cair
  • 1 sudu teh esen vanila
Cara menyediakan adunan apam mentega.
  1. Putar gula, telur dan esen vanila hingga kembang dan masukkan gula hangus yg masih panas tadi.
  2. Kemudian masukkan susu selang selikan dgn tepung.gaul semua hingga sebati.
  3. Perap selama 1/2 jam.
  4. Panaskan pengukus dan acuan lompang. Tuangkan adunan ke dlm acuan yg di sapu sedikit minyak. Adunan ni jika dituang penuh kedlm acuan pun x mengapa sbb semasa masak dia x akan melimpah.
  5. Jika guna acuan lompang kukus selama lebih kurang 15 min - 20 min. Tutup pengukus dgn kain supaya wap tidak jatuh ke bawah.
  6. Selamat Mencuba.......

4 comments:

  1. Bau dia mesti wangi kan kak. Saya copy resepi ye kak..

    ReplyDelete
  2. Memang sedap sangat apam ni

    ReplyDelete
  3. kak yati, kuenya. sedap2....tp saya tidak ngerti pake cawan.,,,,klo pake takaran gram, ml...saya bisa paham

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails