Bahan (A) Bahan2 utk gula hangus:-
- 11/2 cawan gula pasir
- 1 cawan air (Yatie guna air panas dan tuang sikit2)
- 250 gm mentega
- Masukkan gula dlm periuk, masak dgn api perlahan hingga gula larut dan berwarna perang.
- Padamkan api (utk mengelakkan air gula terpercik semasa kita tuang air) dan masukkan air. Nyalakan semula api dan kacau hingga semua larut dan masukkan mentega,kacau rata dan ketepikan.
- 3/4 cawan gula castor
- 4 biji telur
- 3 cawan tepung gandum ayak besama
- 2 sudu teh soda bikarbonate
- 1 tin susu cair
- 1 sudu teh esen vanila
- Putar gula, telur dan esen vanila hingga kembang dan masukkan gula hangus yg masih panas tadi.
- Kemudian masukkan susu selang selikan dgn tepung.gaul semua hingga sebati.
- Perap selama 1/2 jam.
- Panaskan pengukus dan acuan lompang. Tuangkan adunan ke dlm acuan yg di sapu sedikit minyak. Adunan ni jika dituang penuh kedlm acuan pun x mengapa sbb semasa masak dia x akan melimpah.
- Jika guna acuan lompang kukus selama lebih kurang 15 min - 20 min. Tutup pengukus dgn kain supaya wap tidak jatuh ke bawah.
- Selamat Mencuba.......
Bau dia mesti wangi kan kak. Saya copy resepi ye kak..
ReplyDeleteMemang sedap sangat apam ni
ReplyDeleteSodap tu yatie .. akak nak cubalah ;)
ReplyDeletekak yati, kuenya. sedap2....tp saya tidak ngerti pake cawan.,,,,klo pake takaran gram, ml...saya bisa paham
ReplyDelete