Bahan-bahan A
- 100 g tepung beras-Yatie guna 1 cwn
- 100 g tepung jagung-Yatie guna 1 cwn
- 1,750 ml santan (500 ml KARA+ air)
- 1 sk garam atau secukup rasa
- sedikit pewarna hijau, merah dan kuning
- 2 helai daun pandan-disimpulkan
- 500 g gula melaka
- 1/4 cwn gula pasir
- 1000 ml air
- 2 helai daun pandan - disimpul
- Masak sirap gula hingga gula larut dan tapis.Ketepikan dulu.
- Satukan kesemua bahan2 A, tapiskan dan masukkan ke dalam periuk dan gaul rata.
- Masak hingga pekat dan kilat,hingga adunan meletup-letup, guna api sederhana dan sentiasalah di kacau rata.
- Bila dah masak,tuang adunan ke dalam loyang atau acuan dan sejukkan.
- Sajikan bersama sirap gula melaka.
Cantik som somnya tu Tie... bertahun tak rasa tiap kali bulan puasa, kalau duduk kampung memang jiran2 saling tukar bubur somsom untuk juadah buka.
ReplyDeleteAssalam k.yatie...
ReplyDeletebest datang sini..
semua menu best2...
dah lama tak makan bubur som som ni..
wah terus kak lea bookmark page ni.suka sangat bubur som2 yang mak mertua buatkan tiap kali menantu bertuahnya ni balik kg he3...
ReplyDeleteselamat bersahur ye ^^
Kegemaran auntie, sedap dimakan utk berbuka
ReplyDeleteas salam yatie.
ReplyDeleteaduhai, sedapnya bubur som som. baru makan jumaat lepas.
rasa lemak masin santan memang sedap.
Assalamualaikum Yatie....Wahh terpikat ngan bubur som2 Yatie..
ReplyDeleteNanti nak buat le...
Bahan2 semua ada...dah lama tak makan bubur som2 nie
Terima kasih bagi idea...
Mama copy resepi ye..
Liza tak pernah pun lg mkn bubur som som ni tp nmpak sdp je..
ReplyDeletelama tak buat bubur sumsum.. en. suami suka sgt.. bubur sumsum ni sama rasa mcm kepala lompat tikam tu.. lemak2 je kan.. en. suami kalau mkn lompat tikam dia mmg lebih suka bahagian kepalanya je.. bahagian hijau kurang suka.. kalau mcm tu lebih baik buat bubur sumsum je.. puas hati mkn.. hehe...
ReplyDeleteThanks akak for your sharing resepi hihi.....memang tercari2 resepi kuih ni..senangje rupanya..
ReplyDeletelame x mkn.blk kg mggu ni nk mtk mak biat la.sdp nye.....
ReplyDelete