Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Salam Israk Mikraj juga buat semua umat Islam walau di mana jua anda berada. Bagi yg berpuasa sunat 27 rejab tu, selamat berpuasa...moga amalan kita di terima Allah SWT. Aamiin. Puding laici dangdut ni juadah berbuka puasa kami sekeluarga. Puding laici ni dah selalu sangat buat, kalau tak puasa pun buat gak. Kami sekeluarga mmng suka puding ni. Kawan2 boleh lihat di
SINI juga. Terima kasih pada
K.Liza berkongsi puding laici yg mudah dan sedap ni. Izinkan sekali lagi saya kongsikan resepinya kat sini pula ya.
Bahan-bahan
- 10 gm agar-agar serbuk/1 paket agar2 tali (28 gm)
- 2 liter air
- 1 1/2 cawan gula
- 2 tin laici (asingkan airnya)
- 1 tin susu cair
Cara-Cara
- Masak agar-agar bersama air hingga mendidih.
- Masukkan gula. Biar mendidih lagi. Tutup api. (jika guna agar-agar biasa, tapis dulu.)
- Masukkan air laici dan susu cair. Kacau rata.
- Tuangkan dalam acuan samada loyang ataupun mangkuk2 kecil. Sejukkan sebentar.
- Kemudian sejukkan dalam fridge.
- Hidangkan bersama buah laici yang telah diasingkan tadi. Boleh juga di makan bersama susu cair.
(*Agar-agar ini memang sangat lembut seperti taufufa tu..kalau dalam bekas besar, skop aje dengan senduk bila nak makan.)
sy dah try...sedap & segar
ReplyDeleteNampak menarik. Tersembul2 laicinya. Grrrr
ReplyDeletesedapnya kak yatie...saya pun pnh buat..mkn time sejuk2, nyaman nye la tekak :)
ReplyDeleteterliurrrr sangat.
ReplyDeletethanks bkongsi kak sayang
Aduhhh...lamanya dh x buat ni kak...femes ni kn dulu masa sury mula bbloging...:-)
ReplyDeletepuding fav sy jugak ni..kalau guna susu cair ideal lg sedap dan wangi..slalu sy msukkan air laici 1 cwn je..sedang elok lembutnya..yum yum
ReplyDeleteterima kasihhhhhh......atas resepi nya
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeletebukan saja rupa puding ni yang cantik tapi namanya pun unik gak..senang pula buat puding ni kan..em, sedapnya.
assalam. sedapnya kak. resepi pon mudah. boleh cuba nih. thanx share resepi :)
ReplyDeletesedaptu .. jom kita berdangdut...
ReplyDeleteAssalamualikum...Yatie pas mkn leh nari dangdut...heheh..nampak sedap ya ammmat ni.. =).
ReplyDeleteAssalamualaikum yatie cayang...waaahh sama jgk dgn akak, buat puding laici ni lagi untuk family abg ipar yg datang ahad lepas. Pertama sebab senang nk buat, kedua sbb sedap berdangdut2 pudingnya...hehe, ketiga sbb nak cepat (hari sabtu tu pergi kenduri ke Muadzam, blk dah petang sgt, mlm tu buat puding ni dan blend bahan buat kuih bakar Joayee tu...hehe). So pg ahad buat tuna puff dan masak makan tghari...selaaaamaattt.. Tp puding ni dah beberapa kali buat, semua yang makan, kata sedap, termasuk tuan resepi tu sendiri, hahaha
ReplyDeleteblh x gnti laici tu kpd longan?tq
ReplyDeletekak yatie..nak tanya kalo guna agar2 bertali..sukatan airnye brp ye? akak selalu beli agar2 serbuk jenama ape ye?
ReplyDeleteas salam...kak yatie..nak tya cket kalo guna agar2 bertali tu sukatan airnye brp ye? selalunye akak beli agar2 serbuk tu brand ape? kalo 10gm muat loyang besar mana kak?
ReplyDeletesalam...ziarah sini...nak try la esok...maceh kak yatie :)
ReplyDelete