Bahan-bahan:
- 1 1/2 cawan kacang tanah, digoreng tanpa minyak dan dibuang kulit
- 1 kilo daging dipotong kecil
- 1/2 cwn minyak utk menumis
- 3 btng serai-dititik
- 1/4 cwn air asam jawa
- 1/2 ketul gula melaka
- 3 sudu besar gula pasir
- garam secukup rasa
- 1 cwn santan pekat
- 2 cwn air-anggaran
- 2 batang serai-dihiris halus
- 1 inci lengkuas
- 1 labu bawang besar
- 5 biji bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 cwn cili kering kisar
- 2 sudu besar udang kering-cuci rendam dan toskan
- sedikit belacan
- Rebus daging hingga empuk dan toskan airnya. Kalau guna daging batang pinang, tak perlu rebus.
- Kisar kacang tanah. Sebahagian besar dikisar halus, sebahagian kecil dikisar kasar.
- Panaskan minyak dlm kuali,tumiskan semua bahan kisar sehingga naik bau.
- Masukkan air asam jawa. Kacau dan tuangkan air. Biarkan mendidih sambi dikacau sekali-sekala.
- Masukkan kacang tanah, gula dan garam.
- Kemudian masukkan daging yg di rebus tadi.
- Biar terus menggelegak dengan dikacau sekali-sekala sehingga daging empuk dan sebati. Jangan risau sekiranya kuah kelihatan cair kerana lama-kelamaan ia akan pekat.
- Rasa dan tambah garam, gula dan masamnya jika perlu. Sambal kacang ni sedap manis2 sikit.
sedapnya, save link resepi kak yatie...
ReplyDeleteni utk brp org mkn kak?cadangnya nak buat masa raya haji hujung bln ni..nk buat byk kena double kan bhn la ye..
ReplyDeletenampak menarik & sedap..sy pun nak pinjam resepi kak yatie nie..tq
ReplyDeleterasanya lama dah mas nak buat kuih kacang gini..
ReplyDeletetak buat2 gak....huhuhuhu
tergodanya tengokkk
salam kak...
ReplyDeleteNi menu raya ke?..hehe, jangan marah ye..Mak kita suka sangat masak menu macam ni time raya..
salam kak yati..nk mintak nasihat skit...kalau buat kuih seri muka tuh..camne nk bagi cantik lapisan atas dan xnk bg lapisan atas tu lembik..sbb dah ikut sukatan tp masih lembik...plis tunjuk ajar kak..
ReplyDeletesitiazahar.blogspot.com
bebila nnti nk try......terliur dah ni.......
ReplyDelete