Bahan-Bahan
- 2 cawan tepung gandum
- 2 1/2 cawan air
- 1/2 sudu kecil garam
- minyak masak untuk sapu di keliling kuali
- Satukan semua bahan2 untuk lempeng, kacau rata dengan whisk, boleh juga di blend semuanya.
- Rehatkan adunan 10 minit dan ketepikan sebentar.
- Panaskan non-stick frying pan. Sapukan dengan sedikit minyak masak.
- Tuang 1/2 cawan adunan tadi dan ratakan.
- Bila permukaan kelihatan pucat, terbalikkan lempeng tadi, masak hingga garing sedikit.
- Setelah masak, angkat dan letak dalam pinggan.
- Ulangi proses memasak hingga siap. Boleh hidangkan bersama kuah kegemaran.
Cantiknye bentuk,bulat2 je
ReplyDeletedh lama x buat lempeng..sdpnyee tgk
ReplyDeletesedapnya lempeng dengan sambal sardin ...
ReplyDeleteSama lah kita. Kalau xde kari mmg malas nk melempeng. Tp klu mood nk mkn tu mari sanggup buat smbl sardin pagi2 tau kak..
ReplyDeleteS3dap2 masakan kyati5
ReplyDeleteS3dap2 mskan kyagi
ReplyDelete