Terima kasih pada K.Liza kerana berkongsi resepi juga buat Kak Jun kerana mewar2kan resepi yg mudah dan sedap ni. Kali ni Yatie buat ikut kesesuaian sendiri. Biasanya saya suka puding yg lembut dan lembik sikit. Sebelum ni dah pernah buat ikut resepi asal tapi keras sedikit adunan puding tu, jadi saya tambah dan kurangkan apa yg perlu. Harap tuan punya resepi asal tak marah ya. Jom semak resepinya.



Bahan-bahan
- 1 cwn susu cair-Yatie guna 1 tin susu cair dlm 400ml
- 1 cwn jagung krim
- 1 cwn gula
- 1 cwn tepung kastad
- 1/2 cwn tepung jagung
- 5 cwn air
- @ 1 kotak instant jelly perisa rasberry/strawberry/limau
- @fruit cocktail-toskan airnya
Cara-cara
- Masak 6 bahan pertama hingga mendidih dan pekat. Masukkan kedalam bekas yg disukai.
- Masak instant jelly mengikut cara pada kotak dan masukkan keatas lapisan puding.
- Hias dengan fruit cocktai. Sejukkan.
***Yatie guna bahan di bawah utk adunan puding dan tak letak jagung krim sbb tak berapa gemar bila makan bersama jelly.Terpulang pada selera masing2 ya.
Bahan2 Utk Puding
- 1 cwn tepung kastard
- 4 cwn air
- 1 cwn susu cair
- 1/2 cwn gula
- Satukan tepung kastard bersama gula, susu cair dan air. Gaul semuanya.
- Masak di atas api sederhana sehingga agak pekat dan kacau sentiasa. Biasanya dlm anggaran 20 minit. Setelah agak pekat, matikan api dan tuang dlm bekas2 kecil atau loyang.
- Biarkan sejuk sebentar dan tuangkan adunan jelly diatas permukaan puding dan taburkan fruit cocktail yg telah ditoskan tadi.