Bahan-Bahan
- 1 ekor ikan siakap sederhana
- 1/2 cwn sos tomato
- 1/2 cwn sos cili
- 1/2 cwn air
- 1 biji tomato-dipotong dadu
- 2 keping gegelang nenas dlm tin-potong kecil
- Garam, serbuk kunyit,gula
- sedikit daun sup-utk tabur atas ikan
- minyak masak secukupnya
- 10 biji cili padi merah
- 1 labu bwng besar
- 3 ulas bwng putih
- sedikit halia
- Ikan di bersihkan, kelarkan permukaan ikan, cuci dan toskan.
- Gaulkan ikan bersama serbuk kunyit dan garam. Gorengkan sehingga masak/garing sedikit. Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan dulu.
- Tinggalkan sedikit minyak dlm kuali, tumiskan bahan2 hiris sehingga naik bau.
- Masukkan sos tomato, sos cili dan sedikit air. Biarkan mendidih sambil di gaul rata.
- Masukkan nenas dan tomato yg di potong kecil. Masukkan garam, gula dan gaul rata.
- Setelah siap dan cukup rata, matikan api dan bolehlah di curahkan kuah keatas ikan siakap dan tabur dngn daun sup yg di potong kecil.