Bahan-Bahan
- 1 ekor ikan (bawal/merah)- saya guna 2 keping ikan pari yg dah potong.
- 1 btng serai-diketuk
- daun limau purut-dihiris,saya guna 8 helai daun limau purut
- air asam jawa, saya guna 1/4 cwn air asam jawa
- daun pisang dan aluminium foil
- 5 cili merah
- 5 cili kering-saya guna 2 sudu besar cili kisar
- 5 cili api
- 5 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 3 batang serai
- garam dan sedikit gula-saya tambah
- sedikit belacan-saya tambah
- Panaskan minyak. tumis bahan2 kisar hingga wangi dan naik minyak. Masukkan serai, garam dan air asam.
- Letakkan daun pisang diatas aluminium foil. Letak separuh sambal, kemudian letak ikan dan tutup dengan baki sambal tadi. Tutup daun pisang dan foil.
- Bakar dengan api kecil hingga ikan masak pada kedua2 bahagian. Saya bakar dlm oven saja selama 45 minit.
- Hidangkan dengan air asam atau cili berkicap.
sedapnya! kat sabah banyak jugak ikan bakar, tapi xsetanding kat melaka... :)
ReplyDeleteperhhh..sedappnya pari tu...
ReplyDeletesampai meleleh air liur mas.....
suka pari bakar....makan ngan nasi panas sedapp tu...
sedapnya kak...kalau tau singgah lunch sini jer tadi...hehe
ReplyDeletenmpk sedap la k'ti...tgk bhn rempah yg penuh kat ikan tuu...mesti sedapp ni.
ReplyDeleteYummmmmm mesti berpeluh makan ikan bakar ni kak yatie..sedap!!
ReplyDeleteKat Melaka, Umbai pun sedap ikan bakar...yummilicious..
Sodappp kakkk.. saya dah try dah... mekasih kak pasal tepek resepi ni.... i likeeeeeee.. kite link akak yeeee
ReplyDeletei copy ye ur resepi
ReplyDelete