Bahan-Bahan
- 2 ekor ikan pari-di potong, bersihkan dan toskan
- 2 ulas bwng putih*
- 3 biji bwng merah*
- 1/2 inci halia*
- 4 btng cili merah*
- 4 btng cili padi merah*
- sedikit belacan *(* di tumbuk/ di kisar halus)
- 1 tangkai daun kari
- 3 batang cili hijau- di potong serong
- 1 sudu kecil serbuk lada hitam
- garam & sedikit gula
- 1 cawan air atau lebih.
- 2 biji limau kasturi- ambil jusnya je
- Ikan di potong, bersihkan dan toskan, gaulkan dngn sedikit garam dan serbuk kunyit. Gorengkan ikan hingga separuh masak dan ketepikan.
- Kisar atau tumbuk bahan2 yg bertanda *.
- Panaskan minyak di kuali dan tumiskan bahan2 yg di tumbuk sehingga terbit minyak. Masukkan sedikit air.
- Masukkan serbuk lada hitam, daun kari dan lada hijau yg di potong serong.
- Masukkan ikan yg telah di goreng tadi, dan gaul sebati. Masukkan garam dan sedikit gula. Masukkan perahan jus limau kasturi.
- Biarkan hingga mendidih, perasakan. Sekiranya dah cukup rasa, bolehlah di angkat dan di hidangkan bersama nasi putih hangat.
salam kak yatie..waahh sedap nihh...
ReplyDeletesalam yatie
ReplyDeletesomething different ni, then the usual sambal..masuk list yg dah berjela ni dulu ek :)
sedapnya!...lagi pedas lagi sedap ni..:)
ReplyDeletesedappnya kak pari masak ijau....terliur mas..
ReplyDeleteWahh!! sedap sedap sedap!! suka suka suka!!
ReplyDeleteoishii sou tapi kat japan susah nak carik ikan pari...may be kena gi carik kt market basah kot baru ada....
ReplyDeletelau tak letak daun kari... x sedap ke?
ReplyDeleteda cuba try tadi.. blend bahan2 smp jadi air ke?
ReplyDeletehmmp da try...tapi bila menumis masuk sedikit air tu maksod nye 1 cawan air??
ReplyDelete