Tuesday, March 6, 2012

Garlic Finger Bun

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni saya masak menu ringkas je sup ayam sbb anak saya Hamka tak berapa sihat. Jadi saya masakan menu kegemarannya sup ayam. Nampaknya Hamka tetap selera makan, maklumlah kalau sup dan tomyam mmng kegemarannya. Sebenarnya roti kat bawah ni saya buat sabtu lepas. Saya suka guna resepi ni sebab ianya ringkas dan mudah, dan semestinya lembut je roti ni walau tak guna telur dan bahan penaik. Makan gitew je pun sedap sbb bau bwng putihnya yg harum tu memikat selera betul. Kali ni saya makan bersama Mushroom Soup kegemaran anak2 juga. Kalau buat sendiri ni mmng puashati dan puas makan. Kita boleh letak ayam dan cendawan lebih.

Pada yg tak pernah buat tu bolehlah mencubanya, mmng berbaloi. Terima kasih pada penyumbang resepi asal. Kawan2 boleh lihat di SINI. Nama resepi asal adalah Garlic Rolls dan saya buat versi nak cepat masak dan cepat makan..he3...buat panjang2 je, tapi pekena dngn mushroom soup panas2 mmng best betul. Kalau tak caya...anda cubalah sendiri.





Bahan2 Utk Garlic Rolls/ Garlic Finger Bun
  • 3 cawan tepung gandum ~ Yatie guna tepung roti
  • 1 cawan air suam
  • 1 sudu besar yeast
  • 1 sudu teh garam
  • 2 sudu besar gula
  • 2 sudu besar olive oil ~
Cara-Caranya
  1. Campurkan semua bahan kecuali minyak dalam sebuah bekas dan uli sehingga menjadi doh yang lembut.
  2. Tambahkan minyak dan uli semula sehingga mendapat doh yang elastik.
  3. Sapukan sedikit minyak pada doh, tutup doh dengan tuala lembab yang bersih dan biarkan doh rehat selama 40 ~ 45 minit. Doh akan naik sekali ganda.
  4. Sementara menunggu doh naik kita sediakan garlic spread.
  5. Setelah adunan doh naik buka tuala lembab dan tumbuk-tumbuk doh dan uli sekejap.
  6. Kemudian bahagikan doh kepada 2 bahagian ~ seelok-eloknya di timbang setiap bahagian supaya sama beratnya.
  7. Bahagikan pula kepada 7 bahagian setiap bahagian, jadi dpt 14 ketul semuanya.
  8. Gelek doh dengan kayu pencanai berbentuk empat segi memanjang.
  9. Sapukan sedikit Garlic Spread di tengahnya (mcm intilah kiranya)dan gulung memanjang semula.
  10. Buat kaedah yang sama pada doh yang lain juga.
  11. Susun doh dalam tray yang telah di sapu dgn butter hingga habis.
  12. Tutup semula doh dengan kain lembab dan rehatkan semula selama 30 minit supaya doh naik sekali ganda lagi.
  13. Angkat kain lembab tadi dan sapukan baki Garlic Bread di atas permukaan doh tadi.
  14. Sapukan kuning telur pada permukaan doh dan sedikit serbuk lada hitam jika suka.
  15. Bakar doh dalam oven pada suhu 170 - 180 C selama 20 - 25 minit.
Panduan
  • Untuk mengetahui sama ada roti sudah masak betul atau belum, jentik bahagian bawah roti. Jika bunyinya seperti kosong, tandanya roti telah di masak dengan sempurna ~ Chef Wan
Garlic Spread
  • 50 gm Butter bergaram ~ suhu bilik
  • 3 ulas bawang putih ~ dicincang halus
  • 2 pokok daun ketumbar ~ dicincang halus
  • sedikit lada hitam kisar ~
  1. Gaulkan semua bahan
  2. Siap digunakan.

Sunday, March 4, 2012

Dadih Sedap Coffeemate

Assalamualaikum dan Selamat berhari minggu. Petang ni tak kemana2 ke? Kami sekeluarga dok rumah je, maklumlah minggu depan anak2 menghadapi ujian/peperiksaan, jadi masa nilah utk mengulangkaji pelajaran. Lagipun kesihatan tak mengizinkan, tu yg dok berehat di rumah je petang minggu ni.

Lepas masak tadi, saya sempatlah buat dadih kegemaran anak2. Dah lama diaorang suruh buat dadih ni, tapi asyik tertangguh je. Hari ni merajinkan diri buat dadih kegemaran anak2. Baru siap je Hamka dah kira dapat berapa. Dia kira siapa yg makan. Kalau kurang dia marah...adoyaiiii sekali lagi Hamka buat perangai. Mula2 tu dia dah bagi rasa sorang satu..lepastu dia asyik buka esbok je kira berapa yg kurang....kesian kakak2nya, nak makan pun takut di buatnya...

Saya pun pujuk Hamka, janganlah mcm tu, makan je sama2..kalau habis nanti mama buat lagi...mama buat banyak2. Hamka fikir dua tiga kali gak tu nak katakan iyeeee. Lama2 dia pun ok, dapatlah kakak2nya menikmati dadih yg sungguh sedap ni. Hamka ni mmng suka dadih. Kalau kat sekolah tu hampir setiap hari dia beli. Sebelum ni saya pernah buat, dah lama tak buat...bila buat ni, tu yg anak2 teruja sangat tu. Hari ni pun Hamka dah ckp, esok takmo beli lagi dadih kat sekolah...Hamka nak simpan duit tu dan beli je dadih kat mama...hah3..lawaklah Hamka ni. Kalau dngn mama, makanlah banyak mana pun...mama bagi free je nakkkk...makanlah sampai puas.

Oklah kawan2, meh kita semak resepi dadih yg sedap ni. Kalau kawan2 nak merasa tu, bolehlah mencubanya. Terpulanglah pada selera masing2 ya nak letak perisa apa.



Bahan-bahan ( 20 cup kecil )

  • 10gm agar2 serbuk
  • 1 1/2 cawan gula pasir
  • 3 liter air (dlm 12 cwn)
  • 200 gm Coffemate Creamer
  • 1 tin susu sejat/ cair
  • Perisa jagung, strawberry emulco, perisa pandan dan perisa keladi

Cara-cara

  1. Dalam periuk yg bersih,masak air, agar2 serbuk dan gula sampai mendidih.Kacau rata.
  2. Perlahankan api dan masukkan creamer coffeemate dan kacau sampai creamer larut.
  3. Tuangkan susu cair dan kacau sebati. Kacau hingga hampir mendidih dan tutup api.
  4. Bahagikan kepada beberapa bahagian mengikut citarasa yg di kehendaki.
  5. Saya bahagikan pada 4 bahagian dan satu bahagian letak perisa jagung, 1 perisa keladi, 1 perisa pandan dan satu lagi perisa strawberry. Ikut selera masing2lah ya.
  6. Kacau cepat2 setiap perisa tu, dan tuang ke dlm bekas. Biarkan sejuk dan bolehlah di masukkan dlm petiais.
  7. Siap dan bolehlah di makan....fuhhhh nyaman je lalu kat tekak ni. Selamat Mencuba.

Friday, March 2, 2012

Asam Pedas Ikan Sembilang

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Harap kawan2 semua sihat dan ceria2 selalu. Sejak dua tiga hari ni mmng saya tak berapa sihat. Mulanya jaga Hamka yg demam, batuk dan selsema...4 hari tak sekolah sbb tak sihat. Bila dah sihat berjangkitlah pulak kat mamaNya. Adoyaiiii pening kepala berdenyut2, hidung sumbat dan tekak perit sangat. Masa ni barulah menghargai kesihatan yg Allah beri selama ini. Bila tak sihat ni kita terasa nikmat tu di tarik sedikit. BTW penyakit itu adalah penghapus dosa. Moga pas ni saya beransur sihat dan dpt menjalankan tugas seharian spt biasa.

Ok, kali ni nak kongsi resepi asam pedas ikan sembilang yg sangat sedap. Sebelum ni saya mmng tak pandai nak makan ikan ni sbb kulitnya yg hitam dan licin mcm ikan keli tu. Masa anak dara dulu, puas mak pujuk suruh makan, mmng saya tak makan punya..sian mak dah masakkan saya tak makan..sbbnya geli kulitnya yg hitam tu..klakor jek. Bila dah berumur ni, selera pulak makan ikan mcm ni. Masa ni baru tau nikmat dan sedapnya ikan2 mcm ni. Anak2 pun saya suruh makan dan jngn terlalu memilih...apa yg mama masak mestilah makan. Alhamdulillah anak2 tak kisah, yg penting dari air tangan ibunya sendiri..pasti berselera. Lagi2 Hamka, lauk beli mmng takmo...kalau beli siap suruh mamaNya goreng telur pun jadilah, janji mama masak sendiri. Adoyaii Hamka...Hamka....Kalau bercuti 3-4 hari tu, siaplah dia membebel....asyik beli je..balik nnti mama masak tawww...masak utk 3-4 hari yg bercuti tu....tak terjawab kita di buatnya...

Hari ni saya masak asam pedas, kiranya lauk kegemaran saya...tapi bila tak sihat ni, takdelah makan bertambah2 mcm biasa. Makan ala kadar je buat alas perut. Resepi ni mcm resepi sblm ni..ringkas dan sememangnya sedap. Jom semak resepinya.


Bahan-Bahan
  • 2 ekor ikan sembilang sederhana besar
  • 2 biji tomato-belah 4
  • 1 cekak daun kesom
  • 2 btng serai- di ketuk
  • 3/4 cawan air asam jawa (3 sb asam jawa, bancuh dngn 1/2 cwn air)
  • Garam dan sedikit gula
  • minyak utk menumis
Bahan Kisar
  • 1 cawan cili kisar (20 tangkai lada kering)
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 inci halia
  • 1 biji bawang besar
  • 5 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 inci belacan, dibakar
  • 1 sudu kecil lada hitam biji*(*di tumbuk halus/guna yg serbuk pun boleh)
  • Air secukupnya -dlm 4 cwn
Cara-Cara
  1. Ikan sembilang di siang, potong ikut suka, rendam sebentar dngn air asam jawa, cuci bersih dan toskan. Sementara itu belah 4 tomato dan ketepikan dulu.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga naik bau, masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak. Masukan air dlm 1 cwn dan biarkan mendidih.
  3. Bila mendidih, masukkan ikan sembilang dan jus asam jawa, gaul rata dan biar mendidih.
  4. Tambah tomato dan daun kesum. Tambahkan air dlm 3 cawan lagi. Kepekatan dan kecairan kuah ikut selera masing2 ya.
  5. Biarkan mendidih lagi. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Biar masak dengan api sederhana. Rasa dan jika ok boleh matikan api, angkat dan hidangkan bersama nasi putih.
Related Posts with Thumbnails