Wednesday, March 17, 2010

Kuih Bakar Pisang

Assalamualaikum dan bertemu kembali. Hari ini saya buat kuih bakar pisang. Sebenarnya sejak minggu lepas lagi nak buat tapi asyik tertangguh je. Bila pergi rumah Anis, Ayu dan MamaHawa ada kuih bakar pisang ni, hai tak sabar nak membuatnya. Saya memang minat sangat dengan kuih yang berkaitan pisang ni. Alhamdulillah bila buat menjadi dan terasa lembut dan sedap sangat. Kalau kawan2 nak tahu betapalah sedapnya...cubalah. Resepi asal adalah dari Kak Dzana-Inspirasiku. Terima kasih ya akak resepi yang sedap ini. Izinkan saya C&P ya resepinya di sini.




Bahan-Bahan

1 sisir pisang masak ( 10 - 13 biji).. di lenyek kasar
1 cwn tepung gandum*
3/4 cwn gula*
1 cwn santan*
1 cwn susu sejat/cair*
1 biji telur*
2 sudu besar butter*
1 sudu besar tpng jagung(saya tambah)
1 sudu kecil esen vanilla (saya tambah)
sedikit garam
Cara-cara
  1. Blender semua bahan*
  2. Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.
  3. Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter.
  4. Bakar 180C selama 1 jam.. or lebih untuk dapatkan kerak yang hebat.
  5. Sejukkan.. baru di potong.. masuk peti ais lagi sedap.

4 comments:

  1. salam yatie..alahai kalau dapat seketul kuih ni kan best...

    ReplyDelete
  2. nak buat malas
    nak makan teringin...tak boleh post ke
    :)

    ReplyDelete
  3. waalaikumsalam w.b.t.
    Kalau Datin punya pasal takyah seketul....seloyang yatie beri...hi3..

    ReplyDelete
  4. A kl citizen>> kalau pos mmng boleh...tapi sempat basi kuihnya..kih3..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails