Bahan- Bahan- (loyang 8x8inci, kalau guna acuan pecah 8-dpt 4 keping kuih)
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan jus pandan (Yatie kisar 4 helai daun pandan bersama 1 cwn air dan tapiskan)
- 2 1/4 cawan santan (1 cwn santan pekat, selebihnya tambah air)
- 2 sudu besar mentega- cairkan dan sejukkan
- 2 cawan tepung gandum
- 3 biji telor
- 1/2 sudu teh garam
- pewarna hijau
- bijan
- Campurkan kesemua bahan dan blend sampai sebati kecuali bijan.
- Masukkan 2 sudu teh minyak dalam loyang dan oleskan rata.
- Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan tadi.
- Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C guna api atas dan bawah sampai kuning/garing (Yatie bakar selama 1 jam 15 minit, kalau nak garing lagi guna api atas dlm 5 minit terakhir).
Salam Yatie...mmg x di nafikan resepi bingka pandan dari Joayee ni sedap...nak2 pula yatie yg buatkan..mmg lagi menggoda selera, dengan kerak dan bijan tu...so tempting :)
ReplyDeleteMy peberet neh...nyum nyum
ReplyDelete