Bahan-Bahan
- 1 cawan kacang merah - cuci dan rendam 4 jam
- 1/2 cawan pulut hitam-cuci dan rendam 4 jam
- Air secukupnya utk merebus kcng merah dan pulut hitam
- 2 cawan santan pekat
- 2 cwn santan cair*
- 1 ketul gula melaka*(* di masak dan di tapis)
- 1 cawan gula pasir
- 2 helai daun pandan
- 1 sudu besar minyak masak
- 2 helai daun pandan - belah dan simpul
- 1 sudu kecil garam
- 10 ulas durian atau lebih
- Rebus kacang merah dan pulut hitam bersama air dan garam secara berasingan, masukkan 1 sudu besar minyak masak ke dlm setiap periuk (*biar cepat empuk).
- Bila kacang merah dan pulut hitam sudah empuk, campurkan keduanya menjadi satu periuk. Masukkan durian dan biarkan mendidih.
- Masukkan gula pasir kemudian masukkan pula air gula melaka yg di tapis. Kacau hingga gula larut dan sebati.
- Masukkan pula daun pandan, kemudian masukkan santan pekat dan gaul sebati.. Biarkan mendidih sebentar dan tutup api.
- Setelah siap bolehlah di hidangkan.
salam kak lama tak makan bubur pulut hitam tau.. mana nak dapat pulut hitam.. dapat tgk je la akak punya.. bestnya.. nasib baik malam2 ni
ReplyDeleteKalau sejukkan sedap ni kak..Sue suka makan sejuk2..Heeee....
ReplyDeleteSalam kak yatie! kat sini bykkkk beras pulut hitam, org yg tak de pulut hitam nak buat pulak kita yg ada depan mata ni tak terbuat buat hihihi... eh? td kita klik lain n3 akak kuih bakar tp dia tulis situ does not exist, ni mesti yg dlm draft ni kan kak? :D
ReplyDeleteAssalamualaikum akak...
ReplyDeleteaduh sedaaapnya tgk bubur kacang merah n pulut hitam tu akak...ada durian lg tu... waah... terliur sudah
Salam kak... nak beli pun tak der ni...camner..boleh ke tapau..hehhehe
ReplyDelete