Tuesday, August 23, 2011

Fancy Strawberry Ice Cream Cookies

Assalamualaikum dan slmt petang semua. Sebelum masak utk juadah berbuka puasa, saya nak kongsikan bersama resepi biskut ice cream yg sangat sedap dan menarik ni. Lama betul dah berangan nak buat biskut ni, kali ni merajinkan diri utk buat biskut ice cream ni...yg klakarnya anak saya Hamka tanya...nape ice cream ni tak sejuk....nape dan kenapa...hai mcm2lah Hamka ni. Tanya punya tanya dan separuh loyang di makannya. Hamka tanya kenapa mama tak buat ice cream warna hijau....dia paksa suruh buat warna hijau juga. Nampaknya saya kena buat lagi satu adunan utk kaler hijau je...barulah dia puashati..hehehehe. Biskut ice cream kali ni saya tambah strawberry emulco...uumm mmng sedap dan harum je, terasa mcm makan strawberry ice cream betul2 pulak..

Ok kali ni saya ambil resepi dari blog Ita lagi dan resepi asal adalah dari Ida. Terima kasih pada penyumbang resepi. Terima kasih juga sbb berkongsi resepi biskut yg sangat sedap. Pada kawan2 yg berkenan tu, bolehlah mencubanya....mmng berbaloi. Biskut ni sangat sedap dan rangup, lebih sedap lagi di salut dngn coklat dan di taburi manik berwarna warni...haiiiii sedap tak terkatalah..tak caya ke?????...kalau tak percaya, anda cubalah sendiri...jom semak resepinya. Kali ni saya buat 2 adunan sekali dan saya letak sekali adunan utk 2 adunan ya.





Bahan-Bahan
  • 260 gm butter
  • 120 gm gula icing
  • 320 gm tepung gandum
  • 60 gm tepung jagung
  • 40 gm tepung ubi
  • 1/2 sudu teh baking powder
  • 40 gm serbuk badam
  • Sdkt vanilla essence
  • 2 sudu teh strawberry emulco (Yatie tambah)
  • sedikit pewarna pink/merah (Yatie tambah)
  • 1 biji kuning telur utk sapu atas biskut (Yatie tak sapu)
  • Topping coklat dan manik2/bunga sebagai hiasan
Cara-Caranya
  1. Pukul butter dan gula sehingga kembang.(Yatie pkl sebati je...)
  2. Kemudian campurkan tepung-tepung yang telah diayak bersama baking powder dan juga serbuk badam. Gaul rata sehingga menjadi doh.
  3. Canai doh dan kemudian gelek dan terap dengan acuan ais krim.
  4. Atur diatas loyang pembakar. Sapukan telur diatas biskut dan bakar pada suhu 150 degree selama 25 minit atau sehingga ia masak.(Yatie tak sapu telur pun..)
  5. Biarkan biskut benar2 sejuk, barulah celup dngn coklat cair.
  6. Celup hujung biskut dengan coklat dan tabur manik berwarna diatas coklat tersebut.
  7. Hias biskut ikut creativiti anda.

13 comments:

  1. Waaaaaaaaaaaahhh, cantik, cantiiikk, nak, naaaakkk la Yatie..hehe...rajin dia wat kukis nih...Akak ntah bila nak kesampaian nak mengukis eskrem ni...bnyk sgt dlm list...x terbuat kot..haha

    ReplyDelete
  2. huhu teringin nak buat biskut gini tp tula kalo wat biskut kan bila bako tu kenalah hati2 sbb kdg2 yg mula2 ok bila yg last2 tu cam jd hangit lak napa yea padahal suhunya maintain je.

    ReplyDelete
  3. cute la fancy ice cream tu, mesti budak2 suka...:)

    ReplyDelete
  4. Salam, K Yatie...
    Comeynya biskut aiskrim nih.. kaler pink tu... kalau ader masa nak buat juga nanti... tapi malam ni nurul nak try dulu biskut cornflakes K Yati tu... Amik resepi yer... :)

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum akak yatie cayang..
    wah cantiknya cookies yg akak buat nie... comel jer yer... pasti sgt sedap nie.. anak2 paling suka nie... tp mummy dia x buat.. huhu... x per jamu mata jap kat dapur akak yer.. :)

    ReplyDelete
  6. Cantek biskut ni. Mesti rasa dia pun sedap, kan?

    ReplyDelete
  7. pink la..cantik..nak wat gak la..banyak coklat dalam aisbok tu...

    ReplyDelete
  8. teringin nak buat tapi tak ada cetak ais krim la pulak...

    ReplyDelete
  9. kak yati nak buat gak tapikan avuan tak de.. biskut ais krim saya dah habis ni yang mak mertua pos.. huhuuhuh

    ReplyDelete
  10. wahhhh...cantikk la kukis aiskrim akak ni..
    klu nmpk kat anak2 mas..
    compom mas kene buat..he3

    ReplyDelete
  11. salam yatie - macam nak buat mmg dh lama teringin...copy dulu recipe ni

    ReplyDelete
  12. tunjuk kat anak...emmm,sedapnya!

    ReplyDelete
  13. salam kak...santik la kak...tergude plak. Bila nk mai seru nih..kena buat gak kalau camni. Anak saya mmg suka sgt biskut kaler pink ni...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails