Tuesday, April 27, 2010

Daging Lemak Cili Padi

Assalamualaikum dan bertemu kembali. Dah masak ke belum...hari ni saya masak daging lemak cili padi. Rasanya sedap...inilah kali pertama saya masak daging lemak cili padi. Resepi ni saya dapat dari CMG dan saya minta izin utk C&P di sini pulak ya Che Mat. Terima kasih banyak resepi yang sedap ini. Mari kita lihat bahan2 yg di perlukan.


BAHAN-BAHANNYA

*1 kg daging lembu,( jenis batang pinang)
*4 biji kentang sederhana besar, kupas, belah 4 dan rendam
*1 liter santan cair
*300 ml pati santan
*4 batang serai, dititik
*3 - 4 keping asam gelugor
*Garam dan secubit gula
*1/2 cawan cili padi (nak pedas boleh tambah lagi)*
*1/2 inci kunyit hidup tua*
*1 inci halia*(*ditumbuk halus)
*- letak daun kunyit pun sedap

CARA MEMBUATNYA
  1. Daging dihiris lebar, cuci bersih dan toskan.
  2. Masukkan dalam periuk bersama serai titik, dan bahan tumbuk halus.
  3. Kacau rata dan jerang atas api sederhana hingga daging kecut.
  4. Tuang santan cair dan bila mendidih, masukkan kentang.
  5. Masak hingga kentang lembut, tambah asam gelugor, garam dan secubit gula sebagai pemangkin (kalau perlu tambah air sikit lagi).
  6. Tuang santan pekat, kacau rata dan masak dengan api sederhana hingga mendidih, sambil dikacau sekali sekala.
  7. Rasa dan jika ok boleh matikan api..Hidang kan segera bersama nasi hangat dan lauk2 lain yang anda gemari....

4 comments:

  1. mabeles...tapi kalo guna daging salai lagi melatop..

    ReplyDelete
  2. salam kak yati..setengah cawan cili padi?uii.tak pedas sangat ke kak? tapi pedas2 saya sukeee sangat.

    ReplyDelete
  3. Dalila=> hi3 mmng sedap...tapi malas nak salai2...

    ReplyDelete
  4. Izahdaut=> wkmsalam,akak ikut resepi mat gebu, tapi mmng sedaplah....lagi pedas lagi sedap...hah3...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails