Bahan-Bahan
- 2 cwn nasi sejuk
- 2 cwn air
- 1 biji bwg besar
- 2 biji bwg putih
- 70 gm udang geragau kering (satu bungkus harga RM 1.50)- rendam, cuci dan toskan
- 2 1/2 cwn tepung gandum
- 1 biji lada besar dihiris nipis ( saya belah 2, pastu buang biji dan cincang halus)
- Daun sup/bawang (di hiris halus)
- sedikit garam
- Minyak untuk mengoreng
- Blend nasi bersama air, masukkan sekali bwg putih dan bwg besar...kisar sebati.
- Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
- Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati. Masukkan sekali udang geragau yg telah di cuci dan di toskan tadi. Gaul lagi sehingga sebati.
- Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
- Saya gunakan tangan saja utk men=jemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah. Selamat Mencuba...