Tuesday, January 25, 2011

Bubur Candil

Assalammualaikum dan salam sejahtera semua. Hari ni saya masak bubur candil sebagai kudapan minum petang. Bubur candil ni mmng bubur kegemaran kami sekeluarga, kalau bulan puasa, bubur inilah menjadi menu wajib utk berbuka puasa. Saya mmng suka sangat bubur candil ni sejak zaman anak dara lagi. Teringat saya masa anak dara dulu...bila hari minggu je, suruh mak buat bubur candil ni. Kalau mak buat...banyaklah jadinya, seperiuk penuh...mmng puas makan ulang2. Sampai nak tidur pun, sempat ulang2 makan lagi....mmng suka sangat bubur candil ni. Biasanya sayalah yg kena mengentel tepung ni bulat kecik2...biasalah masa tu takde seni lagi, ada yg bulat besar dan ada yg bulat kecil....macam2 bentuk dlm periuk masa tu....hah3, klakor betullah bila teringat zaman dulu2.
Bila dah jadi emak orang ni...kenalah buat sendiri pulak, masa tu giliran anak dara saya pula yg membantu ibunya di dapur. Kalau kawan2 nak tahu, bubur inilah menjadi bubur kegemaran anak bongsu saya Hamka....Hamka suka bubur ni sebab warnanya hijau....dia memang suka sangat warna hijau...kalau tngk Hamka makan, seronok betul, siap bunyi lagi bila dia hirup kuahnya....slurrrrrpppp...
Oklah mari kita lihat bahan2 yg di perlukan utk membuat bubur candil yg mudah ni...


Bahan-Bahan
  • 2 cawan tepung pulut
  • 1 cawan tepung gandum
  • sedikit garam
  • 1 1/3 cawan air+ jus pandan=utk uli tpng
  • sedikit pewarna hijau
  • Air secukupnya= utk merebus bubur candil
  • 1 cawan santan pekat
  • 2 cawan santan cair
  • 1 ketul gula melaka=racik halus dan masak hingga hancur+1/2 cwn air= tapiskan
  • 2 helai daun pandan
Cara-Cara
  1. Campurkan tepung pulut, tepung gandum dan sedikit garam ke dlm sebuah mangkuk.
  2. Campurkan air dan jus pandan sedikit demi sedikit, uli sehingga menjadi doh yg lembut.
  3. Didihkan air dlm periuk, bulat2kan adunan dan rebuslah ke dlm air yg mendidih.
  4. Apabila dah timbul bebola tu, bolehlah angkat dan tapiskan.
  5. Di dalam periuk yg lain, satukan santan cair dan santan pekat, masukkan sekali air gula melaka yg sudah di tapis tadi.
  6. Masukkan bebola candil tadi dan masukkan daun pandan...gaul sebati.
  7. Gaul sentiasa supaya santan tidak pecah...biarkan mendidih. Sekiranya kurang manis bolehlah tambah gula pasir sedikit. Setelah siap, matikan api dan bolehlah di hidangkan.

11 comments:

  1. Salam yatie akk pun suka bubur ni, tapi akk panggil butir nangka, cuma bezanya tak guna tepung gandum...bestkan hirup kuah yang pekat2 sikit

    ReplyDelete
  2. Salam..
    menarik gak resepi ni untuk minum petang..tapi kat rumah tu rakyat nya sikit sangat..
    takut tak makan..biasanya kita beli jer..

    ReplyDelete
  3. Salam kak..pertama kali makan ni masa bulan posa,mak mertua buat alamak sedapnya!lagi2 bila dah masuk peti sejuk..nyaman!

    ReplyDelete
  4. Yatie..ni ler jajanan kita kecik2 dulu....nak makan kfc rasa cam mahal sangat ms tu.

    ReplyDelete
  5. sedappnya bubur butir nangka ni...mak mas selalu buat tau....

    ReplyDelete
  6. salam yati..bubur candil?
    bubur tepung ni kan..memang sedap ni..bila baca resepi baru tau..he he..

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum...
    Sedapnya. Lama dah tak makan bubur ni.

    ReplyDelete
  8. Macam bubur biji nangkakan. Tapi org Kelantan letak gula putih dan halbakan. Pernah rasa yg mcm tu ,yg mcm letak gula merah blm try. Nanti boleh cuba.

    ReplyDelete
  9. assalam kak yatie, sedapnya bubur ni...mkn lak time sejuk2 kat sini..memang sedap layan bubur ni...:)

    ReplyDelete
  10. salam, di kelantan n tganu bubur ni disebut bubur butir (biji) nangka, ha ah mmg sedap..

    ReplyDelete
  11. salam.betul d kelantan kita sebut butir nangka n kuah nya tak letak gula melaka tapi gula pasir,mmg sedap,lebih lagi bln puasa...

    ReplyDelete