Thursday, January 27, 2011

Roti Pintal Manis

Assalammualaikum dan salam sejahtera semua. Dah bersarapan ke belum ya pagi ni? Pagi ni saya makan roti pintal manis dan cicah bersama nescaffe panas. Mmng sedap betul roti buatan sendiri ni...makan tanpa rasa was2. Sebenarnya dngn menggunakan resepi basic doh dari K.Nor ni, kita dapat pelbagaikan bentuk dan rasa roti ni. Semuanya terpulang pada selera masing2 ya. Terima kasih pada K.Nor kerana berkongsi resepi yg mudah dan lembut ni. Saya uli tepung guna tangan je..alhamdulillah menjadi juga. Pada kawan2 yg takde BM macam saya ni...jangan bimbang dan ragu2....cubalah, pasti menjadi.




BASIC DOUGH
  • 380gm tepung high protein (tpg roti)
  • 3 sudu besar susu tepung
  • 80gm gula castor
  • 3 sudu kecil yis segera
  • 1 bj telur A ~ dikocok sket dgn garfu
  • 100ml air
  • 100gm water roux*
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 30gm butter
  • 30gm shortening
Cara-cara
  1. Masukkan bahan air, telur dan water roux ke dalam bread maker (BM) dan lepas tu masukkan bahan2 kering spt tepung dan susu tepung.
  2. Letakkan gula dan yis di satu penjuru manakala garam di penjuru yg lain.
  3. Tekan suis on pd BM dan setkan pd mode dough.
  4. Tekan start dan biarkan ia menguli utk seketika.
  5. Bila dah membentuk sebiji doh boleh la dimasukkan butter dan shortening.
  6. Biarkan sehingga proses menguli selesai.
  7. Biarkan ia naik hingga 2x ganda atau BM berbunyi menandakan proses sudah tamat.
  8. Boleh la dibentukkan doh td mengikut citarasa anda.
  9. =Saya buat bentuk lipan/silang2...biarkan naik...bila dah naik, sapukan sedikit telur yg di campur sedikit madu dan sedikit susu cair, pastu taburkan gula pasir di atas roti pintal....
  10. =Bakar selama 20 minit suhu 180C.
#kalau nak doh yg lebih lembut dan gebu boleh la diulang proses menguli tu sekali lagi.

WATER ROUX: (menggunakan kaedah 1:5 .. 1 utk tepung, 5 utk air.. )
50gm tepung gandum
250ml air
  1. Masukkan dlm kuali/pan dan panaskan dgn api sederhana.
  2. Hendaklah sentiasa dikacau supaya tak berketul.
  3. Kacau hingga pekat dan padamkan api ( dlm 2 minit jer)
  4. Bila sejuk masukkan dlm bekas bertutup dan simpan dlm peti ais sehingga nak digunakan.
  5. Keluarkan dr peti ais, biarkan hingga pd suhu bilik baru lah digunakan.

23 comments:

  1. salam kak yatie,
    mintak seketul roti, nak buat b'fast la ehehe :D

    ReplyDelete
  2. cantiknya roti kak yatie...mie pernah try buat pintal camni tapi pintal lain jadinye,hehheheh...kak yatie punya roti gebu je,mesti sedap ni...

    ReplyDelete
  3. yatie.. cantik roti dan pintalan tu.. kemas jer.. mekasih buat roti ni, sedap cicah nescafe tu :)

    ReplyDelete
  4. untuk b/fast memang sedap kan yatie..cicah dgn kari semalam pun sodap gak dgn nescafe lagiiiii sodap.hehe

    ReplyDelete
  5. assalam yatie..wahhh pepagi tengok roti..memang membuatkan perut ima berbunyi...adus!laparnya,hihi

    pandainya yati memintal...ima pernah sekali cuba menguli roti...tapi ternyata rotiku tak naik langsung..dan memang tak leh makan...huhu,berapa lama agaknya masa utk menguli roti ni yatie...atau mcm mana ekk?..

    ReplyDelete
  6. perhh..kak yati pun buat roti...tadi nmpk roti izah...ni yang buat mas nak meroti ni..banyak betul yang menggoda.....
    cantik roti pintal akak tu....

    ReplyDelete
  7. salam

    saya dtg sini tengok roti pintal tu..sukernyer roti manis camtu.. mkn lak ngan teh O panas.

    ReplyDelete
  8. wah kak yatie..kemas nye pintalan tu..cantiikkkk... secantik tuan memintal kan kan kan..hihi

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum...
    Cantikkknya. Kelu lidah untuk berkata2.

    ReplyDelete
  10. @zarin
    wkmsalam, boleh..boleh..ada banyak lagi ni..akak buat mcm2 bentuk sebenarnya...hehhehe..

    ReplyDelete
  11. @Mimiey.. (^-^)
    mekaceh, Mimiey pintal arah lain kot..tu yg jadi bentuk lain...mmng sedap roti ni..lembut jek...anak2 akak suka betul bab tabur gula kat atas tuuuu..

    ReplyDelete
  12. @K.Nor
    Tq K.Nor...sifu roti sudah mariiii....ni Yatie dah sediakan 5 ketoi dari tadi utk akak...ambillah..

    ReplyDelete
  13. @anymz
    mmng sedap kalau makan roti yg masih hangat2....cicah dngn kari pun sodap...mmng sedaplah kak...

    ReplyDelete
  14. @ima
    Ima boleh rujuk kat pakar2 meroti kat blog kawan2...Yatie uli guna tangan je sbb takde BM, mcm kita nak buat donat tu....biarkan naik, pastu buat bentuk, biar naik lagi..pastu barulah bakar...mmng sedap roti ni...

    ReplyDelete
  15. @Mas
    Akak uli guna tangan je...kalau rajin, barulah buat roti, tak mcm Mas, dah ada BM...kalau nak buat, bila2 masa jek...ni pun buat roti yg senang2 jek...

    ReplyDelete
  16. @ady
    wkmsalam, mmng sedap roti manis mcm ni..cicah dngn teh O panas pun sedap..

    ReplyDelete
  17. @izahdaut
    uwaaa...dah mulalah tu memuji akak bagai...akak buat mcm tocang rambut Seri dan Dina...tu yg Hamka suka betul, dia kata mcm rambut kakak....ada2 jek..

    ReplyDelete
  18. @Kak Sam
    wkmsalam, nape kelu lidahmu itew...nah Yatie bagi akak rasa seketoi roti pintal manis ni....akak nganga ye...Yatie suapkan...hehehe..

    ReplyDelete
  19. wah roti lagi ...suka sgt kemas jer

    ReplyDelete
  20. waaaahhhh...sedapnye...nak try tp mcm malas je..miaahahaha.. ;p

    ReplyDelete
  21. As salam kak yatie, saya terbang nk breakfast kat sini kak...haha buka jer fb tadi terus nampak roti akak ni...gebus roti tu ..tahniah kak walaupun tak ada bm..rajin akak menguli roti juga.

    ReplyDelete
  22. salam yatie...
    comelnyer roti.... berpintal2... roti ni buat cicah ngan teh o pun sedap nih!

    ReplyDelete
  23. salam Yatie...
    sebelum pintal roti ni kena practise pintal rambut anak dulu... lah ye Yatie baru boleh dapat pintal cantik mcm tu... habis lah rambut dalili lps ni mak dia kerjakan... hihihi

    ReplyDelete