Bila tumis perencahnya tadi mmng harum je..rasanya mesti seakan2 ayam masak ungkep sbb bau ketumbar dan jintan tu harum betul. Hamka dah tak sabar2 nak makan sebab bau masakan yg sedap katanya. Bila dah siap, cepat2lah di suruhnya saya suapkan dia makan. Siap cakap suap guna tangan lagi jangan suap guna sudu. Hai...klakor di buatnya, dahlah suruh suapkan sbb takmo makan sendiri..dah tu suruh kita guna tangan pula. Hamka kata kalau mama suap guna tangan lagi sedappppp...alhamdulillah..tak kisahlah mungkin lagi berkat rezeki tu.
Sebenarnya takmo citer panjang arini, tapi syok pulak bila dah mula menaip. Oklah jom kita semak resepinya. Terima kasih pada penyumbang resepi. Izinkan saya kongsikan resepinya kat sini pula ya.
Bahan2:-
- 1 ekor ayam dibuang kulit dan lemak, dipotong ikut suka
- 2cm lengkuas, dititik
- 2 batang serai, dititik
- garam dan gula secukup rasa
- minyak untuk menumis
- 2 sudu makan penuh ketumbar biji
- 2 sudu teh penuh jintan halus
- 15 biji lada kering
- 12 biji bawang merah
- 8 biji bawang puith
- 2cm kunyit hidup
- Gaul ayam yang telah dicuci bersih(Ayu cuci dgn air asam) dengan bahan kisar.
- Panaskan 1 senduk lauk minyak dan tumis serai & lengkuas hingga wangi.
- Masukkan ayam dan gaul rata. Kemudian masukkan sedikit air dan kacau sehingga rata.
- Masak hingga ayam empuk dan kuahnya menjadi pekat.
- Taburkan gula dan garam secukup rasa.
- Enak disajikan dengan nasi atau roti.
Ha?? Peliknya rasa dia. tapi rasanya mesti sedap, kan.
ReplyDeleteSalam Yatie..
ReplyDeletewaduhhh...ayam sambal hutan sudah mari sini eh :) kita dah perma jugak resepi ni sejak nakpak kat umah K Ayu..harus ku wat jugak :)
selamat berpuasa kak Yatie, nampak sedap ayam ni..nk join berbuka pun tak boleh akak buka dulu dari sini..hehe
ReplyDeletekelakar yer Hamka nk bermanja ngan mama dia la tu tapi betul la air tgn seorang ibu juga yg terbaik:)
salam yatie.selamat berbuka puasa..arini xdpt puasa sbb biasala....
ReplyDeleteatie ingat sambal ayam hutan...dok pikir mana yatie dpt ayam hutan..hihi.Rupanya trsilap membaca tajuknya.tp nampak sedap bila tgk gambarnya.
salam kak..
ReplyDeleteNampak sedap sgt ayam ni.. nnti nk try la..:)
....uuurrrmmm.....
ReplyDeletekalau kat umah mamaijat yang ni kami panggil 'ayam kasih sayang'....
dapat nama tu sebab dah banyak sangat resipi ayam ala2 cam ni ...
so,mamaijat pepandai jelah bagi nama ni...
he he he...
sesama kita selamat berbuka ..
Dah lambat...tapi nak cakap juga..Selamat berbuka kak. Sedap nampak ayam tu....
ReplyDeletesedapnya nmpk sis =)
ReplyDeleteLama akak tak jalan2 kat JB ni..ni cuti hujung tahun kak nak jalan2 cari makan...sedap menu ni boleh cuba
ReplyDeleteSinggah sini nak tengok menu ayam sedapp..:)
ReplyDeleteSedap nya..kalau dpt rasa lg best kan..
ReplyDeleteAdoyai kalau dah rabun tuh rabun jugaklah..ingatkan yatie guna ayam hutan rupanya ayam sambal hutan.Menegokkan sambalnya tu nmpk sedap.Teringin nak cuba menu ayam kompom dapat sambutan kat umah ni
ReplyDeleteAssalamualaikum Yatie...
ReplyDeleteHari Ni Dah Terlewat Datang Sini....Sedapnya...Mula Kak Lin Ingat Ayam Hutan Rupanya Ayam Sambal Hutan....Hehehehe Mata Kak Lin Dah Kaburlah...
Assalam yaaie, maaflah kita lamabt sampai.semalam kita busy dan pc pun anak2 dah cop awal2..so tak dapat nak duduk lama..ayam sambal hutan macam mana yatie..sedap tak?..ala2 masak merah juga kan yatie..harap kena dgn selera family ya..thanks suid cuba ya..
ReplyDeletepsst..hamka comel betul cakap nak suap pakai tangan..memang pun guna tangan lagi sedap, air tangan ibu kan manis..hehe
kak yatie pun dah buat ye ayam sambal hutan ni..nak tunggu giliran saya tak tau la bila sampai agaknya..hehehe
ReplyDeletecantik la talam permata keledek akak tu..rajin betul...:)
Yuhuuuu...Assalam Yatie cayang...amboii sedapnya lauk...tengokkan kelikatan kuahnya tuh...mengancam tekak sungguh... ^___^
ReplyDelete