Tuesday, January 31, 2012

Cotton Soft Japanese Cheesecake

Assalamualaikum dan bertemu kembali. Petang ni kita layan menu omputih pula. Sebenarnya saya buat Cotton Soft Japanese Cheesecake ni 2 hari lepas. Masa baru keluar dari oven tu, anak2 tak sabar nak merasa. Saya terpaksa sembunyikan dulu sbb nak tunggu betul2 sejuk dan nak letak blueberry topping. Dah lama berangan nak buat mcm tu, asyik tak kesampaian je, belum sempat di hias dah habis kek yg sedap tu. Biasanya buat kosong mcm tu je dan kawan2 boleh lihat di SINI. Kali ni saya hias sikit.....bila makan tu, fulamakkkkk sedap sangat dan nyaman je lalu kat tekak ni...terasa mcm kek yg beli kat kedai tu.

Terima kasih pada penyumbang resepi asal Alma kat myresipi dan saya kopipes dari blog Kak Ummi. Pada yg belum mencuba tu bolehlah cuba..mmng berbaloi. Tak tau nak cakap mcmana lagi betapalah sedapnya. Jom kita semak resepinya.



Bahan-bahan ( 8-inci )

Bahan A:
  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk)
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
Bahan B:
  • 140g gula (granulated sugar)
  • 6 biji putih telur
  • 3/4 sdk jus lemon
Cara-cara:-

Utk adunan A:
  1. Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td.
  2. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).
Utk adunan B:
  1. Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy).
  2. Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak). (*akak pukul lebihkurang 7-8 minit)
  3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau sampai sebati.
  4. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
  5. Bakar kek dlm kira-kira sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F.
#Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga separuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air x masuk esp. springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).

Topping Yatie guna resepi AlongRoz.

TOPPING:
  • 1 tsp Gelatin / Serbuk agar2
  • 30ml Air
  • 150g Blueberry pie filling
Caranya
  1. Campurkan gelatin/agar2 dgn air. Panaskan sebentar & campurkan blueberry. Sapukan ke atas cheesecake & sejukkan sebentar.

Kuih Getas-Getas

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Sebenarnya kuih getas2 ni saya buat petang semalam atas permintaan suami. Mula2 tu terperanjat gak sbb suami kata teringin sangat nak makan kuih yg liat2 sikit, pastu ada kelapa dan di sira gula. Dalam hati ni dok fikir kuih apalah agaknya. Suami kata kuih tu senang je, bahan2 pun taklah banyak sangat....Puas saya meneka dan akhirnyaaaa inilah kuih lama yg sentiasa segar di ingatan suami tercinta. Bila dah tau tu, saya pun carilah resepi kuih getas2 ni sbb dah lama sangat tak buat. Hari tu nampak Kak CT buat kuih ni, dan kali ni saya cuba resepi Teratai Desa@myresipi. Tak sangka pulak anak2 pun suka sangat kuih ni...lebih2 lagi Seri dan Dina. Kalau kuih tak kaler ijau mmng Hamka takmo makanlah...dia kata kuih ni lekitlah..hai macam2 Hamka ni. Suami saya apalagi..tersenyum je makan kuih idamannya ni..mmng sedaplah sesekali layan kuih mcm ni. Terima kasih pada penyumbang resepi, jom semak resepinya. Kalau keluarga kecik tu, buatlah separuh adunan ya.


Bahan-bahan ( 25 keping, Yatie dpt banyak sbb buat kecik2 sikit)
  • 1 peket Tepung Pulut (500 gm)
  • 1 biji Kelapa Parut (guna yg putih & muda)
  • Sedikit garam
  • 2 cawan air- tuang sikit2 ya sampai jadi doh yg di kehendaki
  • Minyak secukupnya utk mengoreng kuih
Bahan-bahan untuk Sira Gula :
  • 1/2 cawan Air
  • 3/4 cawan Gula
Cara-cara
  1. Satukan Tepung pulut dan kelapa parut.
  2. Campurkan air dengan garam
  3. Masukan campuran air garam ke dalam mangkuk tepung dan kelapa tadi
  4. Uli sehingga sebati dan menjadi doh, jgn lembik sangat/ keras sangat.
  5. Ambil sedikit doh, gentel memanjang dan leperkan.
  6. Goreng dengan api yang sederhana.
**Cara untuk buat sira gula,
  1. Campurkan Air dan gula di dalam kuali, masak hingga pekat, berbuih dan bertali baru masukkan kuih tadi dan gaul rata.
  2. Matikan api dan biarkan kuih tadi kering sedikit dan siap untuk dihidang.

Monday, January 30, 2012

Ikan Siakap Sos Hitam

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni nak tayang lauk semalam. Walau semalam tapi masih teringat2 lagi kesedapannya. Ikut resepi asal menggunakan ikan talapia, tapi saya guna ikan siakap. Saya masak 2 ekor sederhana besar dan gandakanlah bahan2 rencahnya. Terima kasih pada Kak Ummi berkongsi resepi yg mudah dan sedap ni. Izinkan Yatie kongsikan resepinya kat sini pula ya...mmng sedap betullah kak, lenkali nak tukar pada telur atau ayam pulak, bolehkan...suka rasa kuah sos hitam mcm ni...


Bahan-Bahan (anggaran):-
  • 1 ekor tilapia sederhana besar - Yatie guna ikan siakap, cuci, tos dan kelar2.
  • 1 labu bawang besar - didadu
  • 3 ulas bawang putih - dicincang
  • 3 cm halia - dicincang
  • 2 sudu besar cili kisar/cili giling
  • 2 sudu besar kicap pekat ABC
  • 1 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 3 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu teh cuka makan
  • sedikit air (+- 1/3 cawan)
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1/3 biji cili benggala merah - potong dadu
  • 1/3 biji cili benggala kuning - potong dadu
  • 1/2 biji lobak merah - hiris bulat
  • daun bawang untuk hiasan
Cara Memasak:-
  1. Lumurkan ikan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Panaskan minyak yg banyak dan goreng terendam hingga garing. Angkat dan letakkan ke dalam pinggan sesuai.
  2. Dalam kuali, panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga naik bau.
  3. Masukkan cili giling dan kacau masak hingga naik minyak sikit.
  4. Masukkan kesemua jenis sos, cuka dan sedikit air. Masak biar mendidih.
  5. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masak biar kuah pekat sedikit.
  6. Akhir sekali masukkan kesemua sayur dan masak sebentar (jangan biar sayur terlalu layu).
  7. Seimbangkan rasa dan tutup api. Tuangkan ke atas ikan tilapia tadi rata-rata. (boleh jugak masukkan sekejap ikan ke dalam kuali dan gaul sebentar). Hidangkan dengan hiasan daun bawang. Selamat mencuba....!!
Related Posts with Thumbnails