Monday, December 22, 2014

Cucur/Jemput2 Tauhu Sosej

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Petang2 ni sedap layan cucur tauhu dngn secawan teh O. Kena plk musim hujan ni, mmng nak makan yg panas2 gitu. Kuih yg paling senang dan semestinya sedap mestilah jemput2 atau cucur. Tak kisahlah jemput2 apa, asalkan makan panas2....mmng best. Kali ni saya buat cucur tauhu, kalau ikut resepi guna udang basah di potong kecil, kebetulan takde stok udang...saya pun cincangkan sosej je. Bila dah masak dan rasa, fulamakkkkk mmng sedaplah. Anak2 mmng tak cerewet, diaorang mkn penuh selera. Pada kwn2 yg nak rasa tu, bolehlah cuba resepi ni. Terima kasih pd K.Liza penyumbang resepi asal. Izinkan sekali lagi saya kongsikan resepinya kat sini pula ya.


Bahan-Bahan

  • 3 keping tauhu
  • 200 gm udang (dibuang kulit)- Yatie guna 3 btng sosej, ptng kecil
  • 1 labu bawang besar (dipotong dadu)
  • 2 ulas bawang putih (di cincang)
  • 2 tangkai cili merah (di buang biji dan cincang)
  • 2 pokok daun bawang/ daun sup (dipotong pendek)
  • 2 cwn tepung gandum*
  • 1 cwn tepung naik sendiri* (*diayak)
  • 2 cwn air- tuang sikit2
  • garam secukup rasa
  •  minyak masak secukupnya utk mengoreng cucur
  • Sos cili (sebagai pencicah)
Cara Membuat
  1. Tauhu dan udang/sosej dipotong kecil.
  2. Masukkan semua bahan kecuali minyak masak dan sos cili ke dalam mangkuk adunan dan gaul rata.
  3. Panaskan minyak dan sudukan adunan ke dalam kuali.
  4. Gorengkan sehingga kuning keemasan.
  5. Angkat dan toskan. Sedia dihidangkan bersama sos kegemaran.
** Tepung naik sendiri boleh di gantikan dngn tepung gandum yg di campurkan dngn 1 sudu kecil baking powder.
** Semasa mengoreng cucur, celupkan sedikit hujung sudu dngn minyak gorengan dan sudukan adunan cucur, pastu gorenglah spt biasa...ulang lagi sehingga muat dlm kuali. Jangan terlalu penuh ya dlm kuali tu. 

1 comment:

Related Posts with Thumbnails