Bahan:- (utk 4 - 5 kpg saiz gambar di atas)
- 2 bungkus maggie - dipatah-patahkan
- 1 paket perencah maggie kari-Yatie letak 2
- 4 biji telor
- 1/2 biji bawang besar - didadu
- sedikit daun bawang - dihiris halus
- 1 tangkai cili merah -buang biji dan cincang/hiris halus
- 3 sudu besar daging kisar-Yatie tambah sbb dah siap utk buat inti, so guna jelah..
- garam secukup rasa-tak perlu
- sedikit minyak masak
- Didihkan air dalam periuk, masukkan maggie dan masak hingga lembut. Toskan. Ketepikan.
- Dalam mangkuk lain, campurkan semua bahan lain kecuali minyak masak.
- Masukkan maggie tadi dan gaul sekata.
- Panaskan beberapa titis minyak dalam non-stick pan mini (*atau boleh jek guna kuali, ikut suka laahh), tuangkan adunan maggie tadi dan masak dengan api perlahan. Balikkan kedua-dua belah dan masak hingga kuning keemasan.
- Angkat dan hidangkan dengan sos cili kegemaran.
Selamat petang yatie,
ReplyDeletememang sedap murtabak maggie ni... kalau Amie buat, anak-anak dah beratur belakang kita dengan piringnya menunggu murtabak masak he he he hh
menu simple tetapi enak,kalau aku suka yg pedas2 jadi suruh puan bini taruh cilipadi potong kecil2
ReplyDeletesedapnyaaa..family yana suka sgt murtabak megii..klu bln pose mmg slalu buat..mkn yg ni jer time bebuka..xyah mkn nasi dh ^__^
ReplyDeletehehee selalu jugak kalau balik kampung, Mak sediakan murtabak megi ni keh3..
ReplyDeletesalam kenal Yatie, nmpak sedap murtabak maggi tuh, bleh la akak try utk bersahur nnti.. nk pancing slera 2 org knk2 rebina kt rmh nih.. susah btol nk sruh mkn pagi..hee..
ReplyDeletelapar pulak pagi2nih tgk murtabak tu.. yummy... lama tak buat murtabak magginih.. nanti nak buatla
ReplyDeletenak try jugak la! hehe..
ReplyDeleteencik suami tunggu ya...