Bahan-Bahan
- 250 g mentega (nak sedap guna mentega berkualiti tinggi)
- 230 g gula halus
- 2 camca teh ovallate
- 4 biji telur gred A
- 270 g tepung halus*(tpng gandum pun boleh..tapi tpng halus lagi best)
- 1 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
- 60 g susu pekat manis
- 2 camca besar serbuk koko
- 2 camca besar susu cair
- 1 camca teh coklat emulco
- Pukul mentega, ovallate dan gula halus hingga putih. Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur. Masukkan susu pekat dan gaul rata.
- Perlahankan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata. Bahagi adunan kepada 2 bahagian yang sama banyak.
- Satu dibiarkan tanpa warna dan satu bahagian di campur dengan susu cair, serbuk koko dan coklat emulco. Gaul hingga sebati.
- Tuang secara berselang seli antara adunan tanpa warna dan adunan coklat dalam tin yang telah dilenser dengan mentega dan dasarnya dialas dengan kertas minyak. Kemudian buat beberapa pusingan dengan menggunakan chopstick.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 30 - 35 minit. Saya bakar 45 minit, bergantung pada oven masing2 ya.
- Sejukkan 5 minit sebelum dikeluarkan dari tin. Sejukkan sepenuhnya atas jaringan dan hias ikut suka..
salam yatie...
ReplyDeleteWowwww..menggodanya kekkk....
sedap nyer...
ReplyDeleteSalam Kak Yatie
ReplyDeleteTerliur tengok ke marble tu...minta sikit boleh?
wah, mas pun semalam buat kek Marble Sheila Mambo dari CMG, macam berjanji pulak...tapi corak kek mas tak cantik macam kek akak,kena belajar lagi ni, esok mas tunjuk kek tu tau, kek tu memang sedap kan...pagi ni mas hantar koeytiaw kungfu kat akak..he..he..rasa kek marble akak sepotong...
ReplyDeletekak yatie..
ReplyDeletemntak sepotong nak wat sarap:)
penah wat tp resepi lain nama pon kek zebra :)
mcm belang zebrakan kak :)
Salam kak yatie! sedapnyerrr kek iteewwwww... kita mmg peminat no 1 kek2 jenis butter ni sbb tu kita ni montel! hihihi..cantek belang2nyer ;-)
ReplyDeletemarblenye pun sungguh menarik!!
ReplyDeletemarble cantik la..teringin lak nak buat kek marble lagi bila teringat cepat gak laku kek mable ni kat rumah..
ReplyDeletesalam yatie,
ReplyDeletemintak sepotong kek marble susu tu..
rasanya tak jelak makan kek2 yg bermarble ni especially yg ada coklat tu kan....
cantik belang kek tu..
wow...
ReplyDeletepandainya sis buat
nk sikit
salam kenal yatie, cantik la belalang2 tu cam mana nak buat supaya jd gitu ye...nak try buat sekali lg.
ReplyDeleteSalam Yatie..menggodanya marble kek tu..cantik tersusun jek...meliuk lentok..hehee
ReplyDeleteMat Gebu=> wkmsalam, menggoda ke kek tu....hi3, ini gara2 tergoda tengok kek Che Mat lah....
ReplyDeleteCik Shiqa=> mmng sedap dik...cubalah...
ReplyDeleteMrs Kelly Walter=> wkmsalam, boleh je...nah akak bagi sepotong....cukup ke...
Mas=> mmng sedapkan kek ni...thanks bagi akak kue teaw tu, sedap sangat...nah akak bagi 2 potong kek marble susu...kalau kurang buat sendiri ya...hi3...
ReplyDeleteMummyseri=> nak sepotong boleh je...akak bagi lebihlah...makan ya....kek ni akak tak pusing2 guna chopstick, tu yg mcm zebra tu...
Ika=> wkmsalam, akak pun suka kek ni...teruja tngk belang2nya....
ReplyDeleteAin=> terima kasih kak...
Izahdaut=> cantik ke...hi3...toceh2...kalau buat ada yg makan mmng seronok...tak membazirkan..
Ayu=> wkmsalam, mmng sedap kek ni...kena pulak yg berperisa coklat, mmng laku punya....nah Yatie bagi rasa sepotong je...kih3..
ReplyDeleteSiti Ruhayu=> kek biasa je...kalau yg canggih2 maunya tak reti kot...nah akak bagi rasa sikit...
Lina=> salam perkenalan jua dari akak...senang je buat belang2 tu...letak sesudu warna coklat kat tengah2 loyang....pastu letak yg kaler putih atasnya sesudu juga...dan seterusnya hingga habis...dah siap, hentak2 loyang sikit dan boleh bakar...mudahkan..
ReplyDeleteK.Ummi=> wkmsalam, terima kasih kak sudi tngk kek Yatie ni...kek2 yg akak buat lagi buat Yatie tergoda tau....
ReplyDeleteok terima kasih...nnt bila saya try buat...
ReplyDelete