Monday, January 11, 2010

Daging kicap berempah.

Rasanya semua tentu dah tahu resepi ayam/daging masak kicapkan. Kali ni saya nak kongsi bersama kwn2 semua resepi daging masak kicap special. Resepi ini adalah dari mak saya....tiap kali kenduri atau raya...mesti tak tinggal menu utama ini. Mari kita tengok bahan-bahannya...


Bahan-bahan

1 kg daging lembu/kambing(rebus hingga empuk)
1 cwn kicap manis
1 biji bawang besar(mayang)
10 btng cili kering
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2inci halia
2 btng kayu manis
2 biji buah pelaga
1 kntm bunga lawang
1 biji cengkih
2 sb serbuk kari daging
2 sb udang kering
1 cwn kacang tanah(goreng dan kisar kasar)
2 cwn santan.

Hiasan
Daun sup & daun bawang – dipotong anggaran 1”
2 biji cili merah – dipotong serong

Cara-cara
1. Blend bwng kecil, bwng putih,halia,cili kering dan udang kering. Masukkan sekali kari dan blend lagi.
2. Panaskan minyak,setelah panas...tumis bwng besar yg di mayang dan masukkan sekali kayu manis,pelaga, bnga lawang dan cengkih.
3.Masukkan pula bahan2 yg di blend tadi. Tumis hingga naik bau.
4.Setelah itu masukkan kicap dan santan. Masukkan pula daging yg telah di rebus.
5.Masukkan pula kacang tanah yg telah di goreng dan di kisar.
6.Masukkan garam dan perasakan.
7.Dah siap boleh di hidangkan dan tabur dngn daun sup dan daun bawang.

Sedap di mkn bersama2 dngn nasi panas.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails