Sunday, June 29, 2014

Salam Ramadhan Al Mubarak dan Selamat Hari Lahir Anakanda Mohamad Talhah -Mee Udang Sedap

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Alhamdulillah bertemu kita sekali lagi di bulan Ramadhan yg mulia ni. Selesai sudah satu hari kita berpuasa dan berbuka, moga kita semua di berikan kesihatan yg baik sepanjang Ramadhan kali ini dan dpt menjalani ibadah puasa seterusnya dngn sempurna.
Hari ni 1 Ramadhan bersamaan 29 Jun 2014 merupakan hari ulangtahun kelahiran anak sulung saya Mohamad Talhah yg ke 22 tahun. Syukur di anugerahkan Allah ank2 yg menyejukkan mata dan hati. Di kesempatan ini juga saya ingin mengucapkan Selamat Hari Lahir buat anakanda Mohamad Talhah bin Mohd Khata, moga di panjangkan usianya, di murahkan rezekinya, di berikan kesihatan yg baik berpanjangan, menjadi anak yg soleh yg sentiasa membahagiakan dan membanggakan ayah dan ibu serta berjaya di dunia dan di akhirat. Aamiin..

Ok, berbalik pd menu berbuka puasa, menu mee udang paling ringkas dan semestinya sedap ini menjadi pilihan utama. Resepi Mat Gebu menjadi pilihan sbb ianya mudah dan sedap. Pada ibu2 di luar sana yg pening kepala nak masak menu berbuka utk esok ke, bolehlah cuba resepi mee udang tomato ni. Jom semak resepinya.



Bahan-bahan :-)
  • Mee kuning secukupnya, cuci dan celur 30 saat, toskan
  • 400 gm udang sederhana besar
  • 3 biji kentang (250 g), rebus dan lecek-kalau guna keledek lagi sedap
  • 1 cawan sos tomato
  • 1/2 cawan sos cili
  • 2 camca besar sos tiram
  • 1 camca besar gula perang
  • 2 ketul kiub ayam "Maggi" atau
  • 1 liter stok ayam
  • 3 camca besar cili kisar
  • 2 btng serai-dititik, saya tambah
  • Garam secukup rasa
  • Minyak masak utk menumis
  • 5 biji telur
  • 2 pokok sawi putih, cuci dan kerat2
Bahan Kisar
  • 2 labu bawang besar
  • 3 camca besar udang geragau/u.kering rendam 10 minit dan toskan
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 hirisan nipis halia
Bahan Lain :-)
  • Hirisan daun sup/daun bawang
  • Bawang goreng
  • Tauhu, digoreng dan hiris
  • Taugeh, dicelur (tak celur pun takpe)
Cara membuatnya :-)
  1. Panaskan minyak dalam periuk (atau kuali), tumis bahan kisar halus hingga wangi, masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak. Masukkan sos tiram, sos tomato dan sos cili, gaul rata. Masak sekejap.
  2. Tuang air dan masukkan kuib ayam (kalau guna stok ayam, tak payah guna kiub), kacau rata dan biar mendidih. Tambah kentang lecek, tomato, gula dan garam secukup rasa. Masak hingga mendidih.
  3. Perlahankan api, pecahkan telur satu perlahan dan masak atas api kecil hingga telur masak dan timbul. Tambah udang dan sawi, masak untuk 2 - 3 minit lagi, rasa kuahnya dan jika ok boleh matikan api. Jika suka kuah cair, boleh tambah air.
PENYEDIAAN MEE UDANG TOMATO :-)
  1. Isi mee secukupnya dalam mangkuk, tambah taugeh, tuang kuah bersama isi2nya dan juga sebiji telur.
  2. Hias dengan hirisan tauhu, bawang goreng, daun sup dan daun bawang. Hidangkan panas2...
CATATAN MAT GEBU :-)
  • Kalau rasa sukar, boleh cedok kuah ke dalam "non-stick pan" sebanyak 3/4 penuh jerang atas api kecil dan pecahkan telur sebiji, bila telur masak, alih ke dalam periuk yang berisi kuah tadi, buat hingga siap..

Thursday, June 26, 2014

Pau Sambal Sedap

  Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Kuih ni antara kuih yg kerap saya buat. Maklumlah kuih paling senang, dari satu adunan kita boleh jadikan pd 2 jenis kuih. Separuh kita jadikan donut dan separuh lagi adunan kita buat pau sambal ni. Alang2 ada lebihan sambal tumis pagi tadi, petang ni bolehlah jadikan pau sambal. Biasanya kalau masak nasi lemak, mesti saya masak sambalnya lebih. Dalam fikiran ni dah terbayang2 je nak buat pau sambal. Saya suka guna resepi Che Mat ni, kwn2 boleh juga lihat Pau Sambal yg pernah saya buat sblm ni. Pada kwn2 yg nak cuba resepi mudah dan sedap tu, bolehlah cuba resepi ni...mmng lembut sepanjang masa.



BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 3 cawan tepung gandum
  • 3 camca besar gula halus
  • 4 camca besar susu tepung
  • 3 camca besar lemak sayur (shortening)
  • 1/2 camca teh garam halus
  • 2 1/2 camca teh instant yeast (mauripan)
  • 250 ml air suam
BAHAN INTI :-)
  • Sambal tumis secukupnya
  • Hirisan timun secukupnya 
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Bancuh instant yeast bersama 50 ml air suam dan 1 camca teh gula halus (dari resipi yang sama). Kacau rata dan ketepikan sekejap hingga bancuhan berbuih2. Sementara itu masukkan tepung, baki gula, susu tepung, lemak sayur dan garam ke dalam mangkuk adunan. Kacau rata.
  2. Tuang bancuhan yeast dan gaul hingga sebati. Tuang baki air sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh yang tidak melekat dimangkuk adunan, tak perlukan habiskan air jika doh telah ok.
  3. Kemudian bahagi kepada bebola sama besar, bulat2kan dan susun dalam loyang yang telah ditabur sedikit tepung, tekan biar leper sedikit. Perap 35 - 45 minit atau hingga kembang.
  4. Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan pada seluruh bahagian pau, angkat dan toskan. Biar sejuk, belah 2 dan sapu dengan sedikit sambal tumis, letak sekeping hirisan timun. Hidangkan untuk sarapan atau minum petang....

Monday, June 23, 2014

Paceri/ Pajeri Terung

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni saya masak ringkas tapi amat menyelerakan. Saya suka sayur terung, kalau masak apa2 pun tak kisah terung ni. Pada saya mmng semuanya sedap yg berkaitan dngn terung ni. Kebetulan lama dah teringin nak masak paceri terung ni. Bila tngk Mat Gebu tayang kat blog aritu, bertambah teringinlah sangat mengalahkan orng mengidam. Jadi saya pun masaklah arini paceri terung tu. Sedap tak terkata U. Terima kasih Che Mat berkongsi resepi ni, izinkan akak panjang2kan resepinya kat sini pula ya. Bezanya cuma akak gorengkan dulu terung tu...ala2 mcm masak terung berlado gitu. Pada kwn2 yg nak merasa tu, apa lagi...cubalah resepi mudah ni...berbaloi..sedap sangat...



BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 5 biji terung ungu, belah 2 setiap 1 dan rendam
  • 2 camca besar rempah kari ikan (baba's)
  • 1 keping asam gelugor
  • 2 tangkai cili merah, belah 2 tapi tak putus
  • 2 tangkai cili hijau, belah 2 tapi tak putus
  • 1 camca besar kerisik
  • 1 camca besar cili kisar
  • 100 ml santan pekat (saya guna santan kotak)
  • Sedikit air
  • Garam dan gula secukup rasa
BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :-)
  • 4 biji bawang merah
  • 1 labu bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 inci kunyit hidup
  • 1/2 inci halia
  • 1 camca besar udang kering- Yatie tambah
  • 2 keping hirisan lengkuas
  • 3 biji buah keras, hiris
BAHAN-BAHAN TUMIS :-)
  • 1 batang kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 2 tangkai daun kari
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan rempah kari ikan dengan bahan kisar halus, kacau hingga menjadi pes. Ketepikan. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum. Tambah cili kisar dan masak hingga cili garing. Masuk pes rempah dan masak hingga garing dan terbit minyak. Guna api kecil dan kacau selalu.
  2. Masukkan asam gelugor dan santan pekat serta sedikit air (anggaran 3/4 cawan). Kacau rata. Tambah kerisik dan biar mendidih. Masukkan gula secukup rasa. dan sedikit garam. Masukkan terung (toskan) dan cili merah/hijau, gaul rata dan masak dengan api kecil hingga pekat dan terung lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain.
** Yatie goreng dulu terung tu mcm nak buat terung berlada. Bila dah masak dan cukup rasa kuah paceri tu, baru saya masukkan terung tadi. Terpulang pd selera masing2 ya. Selamat Mencuba..

Saturday, June 21, 2014

Kuih Koleh Kacang

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni saya nak kongsikan resepi kuih koleh kacang yg paling sedap. Resepi ni mmng sedang elok je kejadiannya, tak terlalu keras dan tak terlalu lembik....sedang2 elok je. Resepi Chef Asma ni mmng terbaiklah. Saya mmng suka resepi2 dari beliau, banyak juga resepi dari beliau yg telah saya cuba dan kebanyakkannya menjadi dngn jayanya. Resepi ni juga saya kopipes dari Ita Rohaya Homemade Bakery. Terima kasih pd keduanya kerana berkongsi resepi dan izinkan saya panjang2kan resepinya di sini. Pada peminat kuih2 mcm ni, bolehlah cuba resepi ni. 




 
KOLEH KACANG- loyang 10x10x2 inci
Sumber: Kelas Chef Asma

BAHAN2
(A)
  • 400gram gula merah
  • 100gram gula halus
  • 300ml air
  • 1 helai daun pandan
(B)
  • 300gram tepung kacang hijau
  • 1tsp garam
  • 400ml santan pekat
  • 1300ml air

Cara2
1. Masak bahan2 (A) sehingga mendidih hingga gula hancur, tapiskan menjadi 500ml ( jgn sampai air gula pekat)

2. Satukan bahan (B), kacau hingga sebati tapiskan dalam kuali.

3. Masukkna bahan (A) ke dalam bancuhan (B), kacau diatas api sederhana besar sehingga pekat dan tak melekat di periuk.jgn terlebih pekat sgt nanti jadi kuih plastik(Masukkan 1 ½ tbsp minyak supaya berkilat)

4. Bila masak tuang kedalam loyang yang telah dilapik kertas & disapu marjerin.

5. Tabur tahi minyak ketika adunan masih panas supaya tahi minyak melekat di atasnya.

TAHI MINYAK & CARA2NYA
300ml santan pekat + 1/8tsp garam
(dimasak dengan api perlahan hingga menjadi tahi minyak & warna kekuningan, tapis supaya tahi minyak tidak hitam & tabur di atas kertas).
*minyaknya jangan dibuang, guna 11/2 tbsp masuk ke dalam adunan supaya berkilat
 
**Yatie masak adunan kuih koleh kacang selama 40 minit guna api sederhana je. Sentiasalah di kacau supaya adunan tak bergentel Bila dah siap, tutupkan api dan tuangkan dlm loyang yg telah di gris dngn minyak/marjerin. Taburkan tahi minyak ketika masih panas lagi.

Wednesday, June 18, 2014

Sambal Siakap Bunga Kantan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni menu simple tapi sedap sangat. Saya mmng suka kalau menu sambal2 mcm ni. Kali ni saya masak sambal ikan siakap bunga kantan. Sambal ni sungguh sedap dngn aroma bunga kantannya yg cukup harum. Sekali lagi resepi dari Mat Gebu, terima kasih ya Che Mat berkongsi resepi. Sebelum ni pun pernah masak sambal ni guna ikan kerisi, mmng best. Terpulang pd selera masing2 ya, yg penting sambalnya ada bunga kantan....mmng best. Jom semak resepi ni, cuba jngn tak cuba ya..


BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 2 ekor ikan siakap sederhana besar- siang dan cuci bersih*
  • Sedikit serbuk kunyit*
  • Garam secukup rasa*
  • Serbuk lada hitam*(*disatukan dan perap 20 minit)
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Hirisan bunga kantan untuk hiasan
  • 4 biji limau kasturi
  • minyak masak secukupnya
BAHAN KISAR HALUS :-)
  • 5 tangkai cili merah
  • 6 biji cili padi
  • 1 kuntum bunga kantan
  • 4 biji bawang merah
  • 1 labu bwng besar (Yatie tambah)
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 biji buah keras
  • Secubit belacan
  • 1 camca besar udang kering, rendam dan toskan
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan tadi digoreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan, letak dalam pinggan sesuai. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga garing, guna api sederhana dan kacau selalu. Tambah garam dan gula secukup rasa. Akhir sekali perahkan jus limau kasturi, kacau dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api....
  3. Curah sambal tadi atas ikan goreng dan hias dengan hirisan bunga kantan dan hidangkan segera...hmmm.

Monday, June 16, 2014

Lepat Pisang- Resepi bonda Mat Gebu

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni buat lepat pisang kegemaran kami sekeluarga. Kali ni guna resepi Mak Yah bonda Mat Gebu. Suka resepi  ni sbb kuih sedang2 elok je lembut dan rasa lemak manisnya. Sebelum ni guna resepi di SINI dan di SINI, kali  ni guna campuran kelapa parut putih  dan sedikit baking powder. Terasa kelainannya.....mmng sedap sangat. Terima kasih pd Mak Yah yg sudi berkongsi resepi mudah dan sedap ni di blog DTS....Izinkan saya kogsikan resepinya kat sini ya. Pada peminat kuih2 tradisional tu, bolehlah cuba resepi ni...mmng best.
 

 
BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 700 gram pisang emas/ pisang kapas, buang kulitnya
  • 70 gram gula melaka, hiris halus
  • 1/4 cawan gula pasir
  • 1/2 cawan kelapa parut putih (pilih kelapa berkulit basah)
  • 3/4 camca teh baking powder
  • 1 cawan + 2 camca besar tepung gandum
  • Secubit garam
  • Daun pisang secukupnya, dilayur dan potong pada saiz yang sesuai
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Lecek pisang tadi bersama gula melaka, sedikit garam dan baking powder hingga halus. Masukkan kelapa dan gaul rata. Tambah tepung sedikit demi sedikit sambil digaul hingga rata dan tepung habis. Ketepikan sebentar.
  2. Panaskan kukusan. Ambil sehelai daun pisang yang telah disiapkan awal tadi. Letak 2 camca besar adunan di tengah2 daun pisang dan ratakan. Bungkus seperti biasa anda membentuk lepat pisang. Buat hingga siap dan kukus atas air menggelegak selama 20 minit. Sejukkan sebelum dihidangkan. Menghasilkan 16 - 18 biji kuih bergantung pada saiz. 

Wednesday, June 11, 2014

Mee Rebus

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni nak kongsi resepi mee rebus mudah yg kerap saya buat. Kalau jemu dah makan nasi, mmng sesuailah sesekali masak mee macam ni. Biasanya kalau beli tu, dpt sekali makan je kan, bila buat sendiri tu...dptlah suami dan anak2 makan berulang kali. Kebetulan mmng kegemaran diaorng mee rebus ni. Resepi pernah di kongsikan di SINI. Pada yg masih tercari2 resepi mee rebus mudah tu, bolehlah mencubanya. Jom semak resepinya...




Bahan-bahan

  • 1 kg mee kuning (di celur dan di toskan)
  • 2 cwn taugeh ( buang akarnya, celur dan toskan)
  • 4 biji telur ( direbus dan di belah 2)
  • 4 kpg tauhu ( di goreng dan di hiris nipis)
  • Cili merah dan Cili hijau (hiris)
  • bawang goreng
  • limau kasturi secukupnya (di belah 2)
  • daun sup dan daun bawang (di hiris)
*UTK KUAH*
  • 500 gm daging (di hiris nipis dan di rebus hingga empuk, kalau guna daging btng pinang takyah rebus dululah...terus masak je..)
  • 4 biji keledek saiz sederhana( di rebus dan di lenyek halus/blend)
  • 15 tangkai cili kering *- saya guna 4 sudu besar cili kisar
  • 10 biji bawang merah *
  • 5 ulas bawang putih*
  • 2 batang serai*
  • 3 sudu besar udang kering *-cuci, rendam dan toskan
  • 2 sudu besar serbuk kari daging *(* bahan2 yg perlu di kisar halus)
  • 1 cwn air atau secukupnya untuk blend bhn2.
  • 2 cwn santan pekat
  • 2 kpng asam keping
  • 2 btng serai- di ketuk
  • garam dan gula secukup rasa
  • minyak untuk menumis.
  • 4 cawan air atau secukupnya- ikut kepekatan yg di sukai ya
Cara-cara
PENYEDIAAN AWAL
  1. Hiris daging nipis2 dan rebus hingga lembut.
  2. Kupas keledek, potong kecil dan rebus hingga lembut, lenyek keledek hingga halus. Ketepikan.(Yatie blend je dan tambah air ya semasa blend keledek)
  3. Sementara itu rebus telur....dah siap, kupas kulit telur dan biarkan ketepi.
UNTUK KUAHNYA
  1. Kisar bahan yang bertanda*
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan2 kisar hingga wangi, masukkan serai yg di ketuk. Masukkan daging rebus bersama air rebusan daging dlm 2 cawan.
  3. Bila mendidih, masukkan keledek lenyek tadi, kacau hingga rata.
  4. Tambah sedikit air jika perlu.
  5. Perasakan dengan garam dan gula (selalunya kuah mee rebus mmg ada rasa sedikit manis) dan biar mendidih.
  6. Masukkan santan dan asam keping, masak hingga pekat.
  7. Rasa dan jika ok, boleh dimatikan api.
PENYEDIAAN MEE REBUS
  1. Masukkan sedikit mee dalam mangkuk, susun tauhu dan telur rebus, cedokkan kuah bersama2 isinya dan tuang atas mee, hias dengan taugeh, taburan daun bawang/daun sup, bawang goreng, hirisan cili hijau dan belahan limau kasturi.
  2. Siap dan bolehlah di makan..yummyyyyy...

Friday, June 6, 2014

Talam Berlauk

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni saya buat talam berlauk atas permintaan keluarga. Biasanya saya buat inti ayam, kali ni buat inti daging kisar pula. Terpulanglah pd selera masing2 ya. Saya suka guna resepi K.Liza ni sbb ianya mudah dan semestinya menjadi dan sedap. Bila dah sedap tu, hahhhh terlajak larislah di buatnya. Kalau dah makan kuih ni, takyah makan nasi pun takpe...ianya dah cukup mengenyangkan. Kali ni saya buat 2 adunan terus dan guna loyang 10 inci, mmng sedang2 elok je dngn intinya. Inti tu ikut je resepi ni, takyah gandakan ya, kalau takmo letak kentang pun takpe. Terima kasih K.Liza berkongsi resepi, izinkan sekali lagi saya kongsikan resepinya kat sini ya. Selamat mencuba kwn2 semua....mmng sedap sangat. Jom semak resepinya....




Bahan-Bahan (loyang 10x10x3 inci)
  • 2 cawan tepung gandum
  • 6 camca besar tepung jagung
  • 6 cawan santan (Yatie guna 1 kotak santan 200ml dan selebihnya tambah air)
  • 1/2 camca kecil garam
  • 2 biji telur
Cara.
  1. Kacau semua bahan dan tapiskan. Masukkan dlm periuk dan masak hingga naik wap selama 3 minit. Kacau sentiasa guna whisk.
  2. Alaskan plastik dlm loyang dan sapukan sedikit minyak di sekelilingnya.
  3. Panaskan kukusan.
  4. Tuangkan adunan kedalam loyang dan kukuskan selama 30 minit.
  5. Sejukkan dan taburkan inti, daun sup & daun bawang.
  6. Potong dan hidangkan.
Bahan Inti dan hiasan
  • 200 gm daging/ayam kisar
  • 2 biji kentang (potong dadu kecil)
  • 1 labu bawang besar (potong dadu)
  • 1 ulas bwng putih-Yatie tambah
  • 1 paket rempah kari ayam/daging-Yatie letak 3 sudu besar
  • 2 biji cili merah ( buangkan bijinya dan cincang)
  • 1/2 btng carrot parut
  • Daun sup dan daun bawang (racik kecil)
  • 2 s/b minyak
  • garam dan sedikit gula
Cara
  1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar dan bwng putih.
  2. Masukkan rempah kari dan masakkan sehingga wangi.
  3. Masukkan daging dan kentang. Kacau rata. Tambahkan sedikit air jika perlu.
  4. Biarkan sehingga semuanya masak empuk.
  5. Sejukkan dan taburkan diatas adunan yg dikukus.
  6. Sekiranya terdapat minyak, toskan sedikit inti supaya cantik bila di taburkan diatas permukaan kuih tadi.
Cara yg Yatie buat.
** Yatie kukus kuih dlm 20 minit, lepastu taburkan inti diatas permukaan kuih.Jika terdapat air di permukaan kuih, sendengkan loyang dan buangkan air tu dulu/guna tisu dapur utk mengeringkannya. Selepas itu cakar2kan sedikit permukaan dan taburkan intinya. Kukus lagi selama 10 minit supaya inti dan lapisan kuih melekat sedikit. Masa inilah baru Yatie taburkan carrot yg di parut, daun sup dan cili merah yg di cincang. Setelah tu Yatie tambah lagi 5 minit masa mengukus dngn tutup pengukus terbuka. Ini bagi mengeringkan permukaan kuih talam berlauk tadi. Setelah siap, angkat dan sejukkan. Potong guna pisau plastik.Selamat Mencuba.

Wednesday, June 4, 2014

Apam Kampung Perisa Pandan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Lama tak bersiaran, terasa rindu sangat. Setiap hari mmng masak, tapi biasalah masak biasa2 je. Kadang2 tu bimbang juga bila pengunjung dtng dan lihat menu2 biasa je. Tapi takpelah, ini blog sempoi dan tuannya pun biasa2 je. Jadi saya mmng tak suka berpura2. Apa yg saya kongsikan di blog ni jujur saya masak sendiri buat hidangan keluarga tercinta. Saya lebih gembira bila dpt menyediakan menu yg simple tapi keluarga suka dan amat menghargainya. Dari saya beli dan keluarga lihat hambar je..lagi membazirkan. Ok takmo celoteh panjang, arini saya nak kongsikan bersama apam kampung perisa pandan yg sangat sedap. Selera saya ni mmng suka kuih2 mcm ni. Anak2 pun dah terikut2 selera mcm mama dia. Lagipun ank2 dan suami mmng tak kisah, apa yg saya masak, mereka semua menyukainya. Resepi sama je dngn Apam Kampung Perisa Ros dan boleh juga guna resepi Apam Kampung Gula Merah. Ikut selera masing2lah ya...Selamat mencuba..




Bahan A

  • 2 sudu kecil rata yis mauripan
  • 1/4 cwn air suam
  • 1 sudu kecil gula halus
Bahan B
  • 2 cwn tepung gandum
  • 1/2 cwn gula pasir
  • 1 1/4 cawan air
  • secubit garam 
  • 1 sudu kecil perisa pandan
  • 1 sudu kecil pewarna hijau
Cara-Cara
  1. Satukan bahan A, kacau rata dan biarkan 5 minit atau sehingga berbuih.
  2. Satukan bahan B dlm mangkuk besar dan gaul rata.
  3. Masukkan bahan A tadi. Gaulkan, setelah sebati, tutup dan biarkan perap selama 1/2 jam.
  4. Lenserkan loyang  9x9x3 inci dngn sedikit minyak, gaulkan lagi adunan tadi sebati dan tuangkan adunan ke dlm loyang dan biarkan selama 1/2 jam lagi. Kukus adunan selama 40 minit.
  5. Biarkan kuih  betul2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau tajam dngn cara spt gergaji kedepan ke belakang supaya kuih tak kelihatan mampat.
  6. Sedap di makan bersama kelapa parut putih yg di gaul dngn sedikit garam.
**Selalunya saya gaul sebati adunan, kemudian perap 1/2 jam. Setelah setengah  jam, saya gaul rata lagi, barulah tuang dlm loyang yg telah di gris minyak. Saya perapkan lagi dlm 1/2 jam dan terus kukus dlm 40 minit. Saya buat mcm ni supaya apam ni naik cantik dan halus je texture nya. Kalau kita terus tuang kat loyang dan perap, kemudian kukus...apam naik tinggi tapi texture nya kasar. Terpulang pd selera masing2 ya.
** Jangan biarkan adunan apam terlebih naik, nnti apam rasa masam dan menurun bila di kukus. Kalau nak apam naik tinggi sikit, guna loyang 8 inci utk adunan ni.
 **Kalau guna acuan spt di atas, kukus selama 20 minit. Sebelum tuang adunan, sapukan sedikit minyak di sekeliling acuan.