Bahan-bahannya:
- 1 ekor ayam dipotong 12
- 1 labu bawang besar- di mayang.
- 3 batang serai dititik
- 2 keping asam gelugor
- Garam dan serbuk kunyit(utk goreng ayam)
- Garam dan gula secukup rasa
- 4 biji bawang merah
- 1 labu bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 2 btng serai- hiris halus dan kisar bersama
- 1 cawan cili kisar
- Ayam yg telah di potong, di cuci dan toskan. Lumur ayam dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng separuh masak.Angkat ayam dan toskan minyaknya.
- Tumiskan bawang besar yg di mayang hingga sedikit layu. Masukkan bahan2 yang telah di kisar dan tumis sehingga naik bau.
- Masukkan serai yg di titik tadi dan gaul lagi.(Tambahkan sedikit air sekiranya perlu)
- Masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak tadi bersama asam gelugor. Masukkan pula garam dan gula...perasakan.
- Setelah rasanya ok, bolehlah di angkat dan matikan api.
- Angkat dan boleh di hidangkan bersama dengan nasi putih, nasi mentega kismis, nasi jagung atau nasi minyak.
Assalamualaikum yatie ayam klu dimasak sambal mmg laju jer makn.ditambah lagi dgn aroma serai...lagilah bertambah nasi dipinggan.
ReplyDeletenak cilok sket resipi ni ek
ReplyDeletebahan2nya simple ja,kan..tp pasti rasanya sangat sedap...
ReplyDeleteSedapnya yatie... simple jer bahannya.. boleh akak cuba ni... apa pun simpan resepi dulu..
ReplyDeleteSedang mencari resepi nk masak arini, jupe blog ni. Nk try nnt.
ReplyDeletetq yer. Ada masa ke teratak saya pula yer.
ummuque.blogspot.com