Wednesday, November 7, 2012

Kuih Kaswi Nyonya

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Petang2 ni sedap layan kuih kaswi pulak. Kuih kaswi ni taklah susah mana membuatnya. Kali ni saya buat kaswi nyonya yg menggunakan santan masa bancuh adunan. Sebelum ni dah pernah buat di SINI,kali ni saya dah sukat guna sukatan cawan metrik je...mudahkan. Pada penggemar kuih yg lembut dan kenyal2 manja tu....bolehlah mencubanya....mmng sedap dan tak jemu memakannya. Jom semak resepi mudah ni.




Bahan-bahan ( loyang 10x10 inci. ) Bahan A - dimasak hingga mendidih dan sejukkan,tapis.
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 1/2 cawan gula merah
  • 500ml air
  • 1 sudu kecil garam
  •  3 helai daun pandan - disimpul
Bahan B - di satukan di dlm sebuah mangkuk
  • 1 1/2 cawan tepung beras (cap gajah)
  • 1 1/2 cawan tepung ubi
  •  1/2 cawan tepung jagung
  • 800ml santan (400ml santan kara + 400ml air)
  • 2 sudu besar air kapur
Cara-cara
  1. Masak bahan A hingga mendidih, biarkan suam dan tapiskan.
  2. Dalam mangkuk yg lain, satukan bahan B.
  3. Bahan A dan B di satukan dan digaul rata dan ditapis lagi.
  4. Masak adunan hingga naik wap .
  5. Tuang adunan ke dlm loyang yg disapu minyak dan dipanaskan di dlm kukusan
  6. Kukus selama 30-40 min.
  7. Sejukkan kuih kaswi dulu baru dipotong dan disajikan bersama kelapa parut putih.

9 comments:

  1. as-salam
    my wife feveret ni... ngancam betul kuih kaswi kak yatie ni..

    ReplyDelete
  2. Salam Tie..ni baru kuih kaswi johor kan...slalu nekcik pkai tpg gandum dan tpg ubi jer..ok skarang jugak buat...time kaceh kongsi kongsi

    ReplyDelete
  3. cantiknya kaswi Yatie bekenan lah akak tengok mesti nk kena buat ni akak copy resepi Yatie ya nak buat macam ni suka yg kaler pekat2 coklat ni..

    ReplyDelete
  4. alahai...feveret nih...lama dah nk buat tp sy tak de stok kapur makan kat nihon nih... cmane ek kak

    ReplyDelete
  5. dah berhari2 berkira2 nak buat kuih kaswi... tak jadi2 lagi.. selalu terlupa nak beli kelapa parutnya tu.. hhihi..
    byk ye penggunaan gula tu.. manis sangat tak ye? kalau akak nak buat rasanya kena kurangkan sikit gulanya kot..

    ReplyDelete
  6. Salam Ka Yatie...cana nak dptkan warna kaswi yg gelap pekat mcm kak yatie buat tu?Saya selalu juga buat kaswi/kusoi ne dengan mencampurkan sedikit juz dari halia tua yg ditumbuk lumat dan diperah airnya tapi jangan kasi air.Campurkan pada adunan kaswi.Memang sedap rasa dan aromanya.Harap kak Yatie sudi mencuba dilain kesempatan ye...

    ReplyDelete
  7. Assalam Pn Yatie, saya dah cuba dah kiswi ni tapi guna sukatan metrik yg lebih senang bagi sy. Apa pun memang sedap, sedekah dengan jiran-jiran mereka semua puji. Terima kasih Pn Yati resepi yang diberi semua menjadi saya selalu mencuba resepi yang Puan Yati paparkan. Terima kasih sekali lagi

    ReplyDelete
  8. salam Yatie..nekcik da buat tadi..tapi malangnya takde lak tepong ubi..huk huk..so nekcik ganti tepong gandum..alhamdulilah..sedap jugak weii!!! nanti buat lagi betul betul..derhaka kat sifu ye!!! ya ampuun!!

    ReplyDelete
  9. tq share resepi tu,,,, mmg mknan kesukaan ni.... emmm harap menjadi.. colour tu yg menarik n tertarik...

    ReplyDelete