Sunday, January 31, 2010

Sotong Berempah

Salam sejahtera semuanya. Sebenarnya saya masak lauk sotong ni utk makan tengahari kami sekeluarga. Di samping tu adalah lauk2 yg lain tapi cukuplah resepi ini saja untuk hari ini. Saya lebih gemar buat kuih dari mengadap laptop ni lama2. Oklah kita lihat resepi yg mudah ni ya...



Bahan-bahan


1 kg sotong
3 sudu besar serbuk kari daging
1 sudu besar cili giling(serbuk cili)
2 batang serai - dititik
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 btng kulit kayu manis
2 biji tomato(belah 4)
5 biji bwang merah (tumbuk)
2 ulas bawang putih (tumbuk)
2 cm halia (tumbuk)
1 biji bwng besar (hiris)
125 ml air asam jawa
Minyak untuk tumis
garam dan gula secukup rasa

Cara Memasak
  1. Panaskan minyak, tumis bawang besar yg di hiris,bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis.
  2. Masukkan halia dan bwng merah serta bwng putih yg di tumbuk tadi.
  3. Masukkan serai dan tumis hingga naik bau.
  4. Masukkan serbuk kari dan cili giling dan gaul sebati.
  5. Masukkan sotong.
  6. Gaul seketika dan masukkan sedikit air, air asam jawa dan tomato.
  7. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  8. Biarkan kuahnya mendidih (terpulang nak pekat atau berkuah).
  9. Setelah siap boleh di hidangkan bersama nasi putih.

Donut Kentang

Hai bertemu kembali. Hari ini saya buat donut kentang. Biasanya saya buat donut biasa je,tapi hari ni saya letak kentang rebus yg di lenyek. Rasanya teramatlah sedap dan lembut. Kalau tak percaya cubalah...dah sejuk pun tetap lembut...mari lihat resepinya..




Bahan-bahan

4 1/2 cwn tepung gandum
1 cawan susu suam
1 biji telur
1 sudu besar yeast(bancuh dngn sedikit air suam)
3 sudu besar gula
3 sudu besar marjerin/butter
1 cwn kentang rebus dan lenyek halus
1/2 sudu kecil garam

Cara-cara:

1.Tepung gandum digaul dengan butter dan kentang lenyek sehingga rata dan tuang yis yg di bancuh dngn sedikit air suam.
2.Telur dipukul sedikit & dicampur dengan susu yg dibancuh bersama gula(tuang susu sikit2 biar doh tak lembik sangat)
3.Campurkan ke dalam tepung gandum tadi dan uli sehingga menjadi doh.
4.Biarkan doh tadi naik 2 kali ganda.
5.Kemudian tumbuk doh untuk keluarkan angin.
6.Bentukkan doh anda mengikut citarasa masing-masing(saya bulat2kan doh dan leperkan sedikit,biarkan naik...bila nak goreng baru saya lubangkan tengahnya..)
7.Panaskan minyak dan goreng dngn menggunakan api perlahan.
8.Angkat dan toskan...gaul dengan gula halus atau salut dngn coklat dan di hias.
Selamat Mencuba.

Friday, January 29, 2010

Rendang Ayam Padang

Salam sejahtera semuanya. Hari ni saya masak rendang ayam padang. Resepi ni simple je,tak perlu menumis...masukkan bahan2 kisar bersama ayam dan didihkan. Resepi ni adalah pemilik asal dari Kak Fida di my resepi.Banyak juga resepinya yang saya dah cuba,alhamdulillah menjadi dan sedap. Terima kasih ya akak resepi yg sedap ni.Jom kita tengok resepinya...


Bahan-bahan.

* 1 ekor ayam (potong 12)
* 2 sb kerisik
* 2 cwn santan pekat
* garam, gula secukup rasa
* 12 biji lada merah*
* 2 biji bawang besar*
* 8 ulas bawang putih*
* 1 inci halia*
* 1 inci kunyit hidup*
* 2 inci lengkuas*
* 4 batang serai*
* 2 helai daun limau purut - disiat2
* 1 helai daun kunyit - disiat2
* 2 helai daun salam(daun bay)
* 2 sb air asam jawa
* secukup air - jika perlu

Cara-cara

1. Kisar bahan2 bertanda * hingga halus.
2. Masukkan kesemua bahan2 kisar ke dalam periuk kecuali air asam,garam dan gula.
3. Masukkan ayam dan masak di atas api sederhana hingga mendidih dan empuk.
4. Tambah air jika perlu dan masukkan air asam,garam dan gula secukup rasa dan gaul sebati.
5. Masak lagi hingga kering atau kuah pekat ikut selera.
6. Enak di makan bersama nasi putih atau nasi impit.Selamat Mencuba.

Thursday, January 28, 2010

Laksa Penang/Laksa Asam

Salam sejahtera semuanya. Rasanya dah lama saya tak makan laksa. Walaupun saya orang Johor tetapi saya amat mengemari laksa Penang. Laksa ini juga di kenali dengan laksa asam sbb memang rasanya yang masam tu yang membuatkan ianya tak muak bila di makan...tetapi ikut tekak masing2lah ya...pada saya sedap sangat,tetapi pada tekak orang lain saya tak tahulah ya.....oklah di sini saya sertakan sekali resepi yg mudah....


Bahan-bahan
  • 1 bungkus laksa kering- (direndam selama 4 jam dalam air)
  • 1 biji timun ( dihiris panjang2)
  • 3 biji telur rebus- ( potong 4 setiap satu)
  • 4 biji limau kasturi- ( potong 2)
  • 1 bawang besar ( dimayang)
  • Bahan-bahan untuk kuah
  • *8 ekor ikan kembung (boleh juga guna ikan mackerel dlm tin,guna 2 tin)
  • *8 keping asam keping
  • 4 tangkai daun kesum
  • 1 btng bunga kantan
  • air rebusan secukupnya

  • Bahan kisar
  • 8-10 cili kering (ikut pedas masing2)
  • 2.5cm belacan
  • 1 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
1. Jerang air di periuk dan letak sedikit garam.Biarkan mendidih,setelah itu rebus mee laksa hingga empuk.Angkat dan toskan...biarkan ketepi.
  1. Ikan direbus, di tos airnya, dibuang tulangnya. Airnya disimpan untuk kuah nanti.
  2. Isi ikan dikisar bersama air rebusan tadi.
  3. Masukkan isi ikan, air rebusan, bahan2 kisar yg lain, asam keping, daun kesum, dan bunga kantan. Biarkan mendidih.
  4. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Setelah siap bolehlah dihidangkan.
  5. Tambahan:- Boleh juga ditambah hirisan nenas, daun salad dan potongan cili merah atau cili padi (bg mereka yg suka pedas).

Chocolate Cheese Orange Muffin

Hai apa khabar semuanya. Hari ini saya buat muffin coklat. Rasa muffin ini sedap,lembut dan harum.Mula- mula nak buat tu macam tak percaya sebab coklat campur dengan cheese,di campur lagi dengan jus dan kulit orange. Setelah di cuba inilah hasilnya memang sedap. Resepi ini saya dapat dari cik mat gebu. Terima kasih ya cik mat resepi yang sedap ini.Mari kita lihat resepinya.



Bahan-bahan.

130 g mentega
130 g cream cheese
4 biji telur gred A
150 g gula halus
260 g tepung gandum*
1/2 camca teh soda bikarbonate*
1/2 camca teh baking powder*
40 g serbuk koko*(*digaul rata dan diayak)
2 camca besar golden syrup (boleh ganti dengan "madu")
1 biji oren, parut kulitnya
50 ml jus oren (perah dari oren di atas)

Cara-cara membuatnya.
  1. Satukan mentega, cream cheese dan gula, putar hingga putih dan gula hancur. Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang. Jarak waktu untuk satu telur = 1 minit. Masukkan parutan kulit oren, putar rata.
  2. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung tadi berselang seli dengan jus oren, hingga habis. Macam biasa kalau masuk berselang seli, mesti diakhiri dengan tepung. Putar hingga semua sebati.
  3. Kaup adunan dengan spatula untuk meratakan mana2 bahagian dalam mangkuk adunan yang kurang rata. Sudukan adunan 3/4 penuh dalam muffin cup. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 minit atau hingga masak.
  4. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidang. Kalau suka boleh juga disapu cream dan hias ikut kreativiti masing2....

Wednesday, January 27, 2010

Nasi Ayam

Sebenarnya hari ni nak goreng/bakar ayam je. Alang2 tu yang masak nasi ayam sekali ni. Takkan nak makan ayam macam gitu jekan...nanti tak kenyang pulak. Mulalah nak kena masak yang lain. Jadi inilah menu saya hari ini. Rasanya ramai dah tahu resepinya...tapi takpe,kita kongsi/tukar2 resepi ya. Mari kita lihat resepinya...


Bahan-bahan untuk nasi :
4 cawan beras Basmathi(saya guna beras siam)
5 1/2 cawan air
1 kiub pati ayam
2 batang serai - dititik
2 helai daun pandan - dipotong anggaran 3" panjang
4 ulas bawang merah (**)
4 ulas bawang putih (**)
1" halia (**)
Rempah tumis - 1 batang kulit kayu manis, 2 kuntum bunga lawang, 5 kuntum bunga cengkih
2 sudu besar butter
Garam secukupnya

Cara-cara :
  1. Basuh beras dan toskan. Masukkan ke dalam periuk dan ketepikan.
  2. Kisar bahan2 bertanda (**) hingga hancur.
  3. Panaskan minyak untuk menumis dan tumis bahan2 yang telah dikisar bersama rempah tumis hingga naik bau.
  4. Masukkan kiub ayam dan tambah sedikit air. Didihkan hingga kiub hancur dan sebati.
  5. Masukkan garam, serai dan butter dan didihkan hingga sekejap.
  6. Tuang ke dalam periuk berisi beras. Masukkan daun pandan ke dalam periuk dan masak macam biasa.
Bahan-bahan untuk Ayam Goreng/Bakar Hitam
12 ketul ayam yang dipotong besar
3 sudu besar kicap
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar madu
2 sudu besar sos tomato

Cara-cara :
  1. Rebus ayam bersama air hingga separuh masak dan keluarkan dari sup tersebut.
  2. Perap ayam bersama kicap, sos tiram,sos tomato dan madu selama 20 minit.
  3. Bakar selama 40 minit dan sesekali balik-balikkan( pada suhu 200C.)
  4. Boleh juga di goreng(kalau nak cepat)
Bahan-bahan untuk Sos pedas
4 ulas bawang putih(rendam air panas kejap)
4 batang lada merah basah(rendam air panas kejap)
2 sb cuka
gula dan garam secukup rasa
2 sb sos tomato

Cara-cara
1. Kisar bawang putih dan lada merah.Masukkan cuka dan sos tomato.Gaul sebati.Masukkan gula dan garam secukupnya

Bahan-bahan sambal kicap
8 biji cili hijau/padi
2 ulas bawang putih
2 biji limau kasturi
6 sb kicap(secukupnya)
gula dan garam secukupnya

Cara-cara
1. Bakar bawang putih sekejap.Kisar cili padi bersama dengan bawang putih.Masukkan dlm mangkuk dan letak kicap.Masukkan pula gula dan garam secukupnya. Perahkan limau kasturi dan boleh di hidangkan.

Bahan-bahan untuk Sup Ayam :
Ayam yang telah dipotong kecil2(bahagian yg lebih/tulang ayam)
1 biji kentang
1 btng carrot
Daun sup/daun bawang dan bawang goreng secukupnya
2 ulas bawang putih(hiris)
2 ulas bawang merah(hiris)
1" halia(hiris)
Rempah tumis - 1 batang kulit kayu manis, 2 kuntum bunga lawang, 5 kuntum bunga cengkih
1 paket rempah sup - dibancuh dengan sedikit air hingga menjadi pes
Air secukupnya
Garam dan perasa secukupnya

Cara-cara :
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 yang di hiris. Masukkan rempah tumis.
  2. Masukkan pes rempah sup dan masak hingga pecah minyak.
  3. Masukkan ayam dan kacau sekejap sebelum ditambah air secukupnya. Biarkan hingga mendidih.Masukkan pula kentang dan carrot. Biarkan sehingga semuanya empuk.
  4. Masukkan garam dan perasa secukupnya.
  5. Setelah siap boleh di hidangkan dgn taburan daun sup/bawang dan bawang goreng.

Tuesday, January 26, 2010

Kuih Lapis Nyonya

Salam sejahtera semuanya.Hari ini teringin nak buat kuih lapis yang macam pelangi tu. Kuih lapis ni rasanya kenyal2 sikit tetapi sedap macam dodol pulak. Terasa juga kelainannya. Kalau nak rasa cubalah buat ya kawan2 semua.Resepi asal kuih ini adalah dari kak fida di my resepi. Terima kasih ya kak fida resepi yg sedap ini...



Bahan-bahan

  • 300 g tepung beras (3 cwn rata) - (cap Gajah)
  • 300 g tepung ubi/tapioca flour (3 cwn rata)
  • 550-600 g gula pasir (2 cwn rata + 8 sb rata)
  • 1100 ml santan cair
  • 740 ml santan pekat
  • 1 sk garam
  • 3 helai daun pandan - disimpul
  • pewarna merah,kuning,hijau dll ikut pilihan masing2
  • **(guna 2 biji kelapa parut untuk mendapatkan santan...tapi akak guna 300 ml santan kotak KARA = 100ml santan KARA+1000ml air untuk santan cair dan 200ml santan KARA+540ml air untuk santan pekat)

Cara-cara

  1. Didihkan air di dlm kukusan dan panaskan loyang yg disapu sedikit minyak.
  2. Di dlm sebuah mangkuk,campurkan tepung2 dan santan pekat,gaul dan ketepikan.
  3. Di dlm periuk,campurkan santan cair,gula,garam dan daun pandan.Kacau rata dan masak hingga mendidih dan matikan api lalu tuangkan terus ke dlm mangkuk berisi campuran tepung.(Hati2 ketika melakukan tahap ini!)
  4. Tapiskan pula campuran tadi ke dlm sebuah mangkuk yg lain.Bahagi adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan ikut suka.
  5. Tuang selapis adunan dan kukus hingga 5 min atau masak dan kukus lapisan berwarna seterusnya hingga habis.Kukus lapisan terakhir selama 15-20 min supaya kuih masak keseluruhannya.(loyang tk perlu di keluarkan dr kukusan ketika melapis)
  6. Biarkan kuih benar2 sejuk di dalam loyang sebelum boleh dipotong.
  7. **dalam 1 adunan kuih lapis ni,saya sukat 1 1/2 cwn bagi setiap lapis dan mendapat 8 lapisan...Apabila kuih dah sejuk bolehlah dipotong dan dihidangkan.

Monday, January 25, 2010

Kuih Koci Keledek.

Hari in terlebih rajin sikit rasanya.Lepas masak tengahari saya terus berangan nak buat kuih apa untuk minum petang.Rasanya dari semalam nak buat kuih koci keledek. Semuanya gara2 inti kelapa yang masih ada tu.Dalam kepala macam2 nak di gayakan,nak buat paulah,kuih bomlah...tapi lebih sesuai buat kuih koci je,lagipun ada daun pisang yg ku beli dari Vietnam market tempohari.Daun pisang ni sebenarnya dari Thailand... frozen lagi...tapi jadi gak kuih kociku....Rasanya semua tahu buat kuih ini kan...takpelah saya saje nak berkongsi bersama kawan2 semua.
Kita lihat bahan-bahannya ya..




Bahan-bahan


3 cawan keledek lecek(anggaran 4 biji yg sedang)
2 cawan tepung pulut
sedikit garam
secukupnya daun pisang yg di layurkan
minyak secukupnya

Bahan inti


1/2 biji kelapa parut(putihnya je)
1 cwn gula merah/melaka
3 sb gula pasir
2 helai daun pandan
sedikit air

Cara-Cara.

1. Keledek di rebus dan toskan.Lecek halus dan jadikan 3 cawan.
2. Campurkan tepung pulut sedikit demi sedikit sehingga sebati.
3. Bulatkan ikut suka dan isikan inti dan bulatkan semula.
4. Ambil daun pisang yg telah dilayurkan dan sapu minyak.
5. Letak adunan doh yg telah siap tadi kedalam daun pisang dan bungkus semula.
6. Setelah siap kukus selama 30 minit.
7. Angkat dan biarkan sejuk.

Rich Chocolate Puding

Hai bertemu kembali kengkawan semua.Hari ni teringin pulak nak makan puding. Biasanya saya suka buat puding yang banyak buah-buahan tu.Tapi hari ini rasa nak buat puding coklat pulak kegemaran anak-anak.Ok kita lihat resepi yang simple ni ya....




Bahan-bahan.

• 1/2 cawan serbuk koko
• 1 cawan gula
• 1/2 cawan susu tepung
• 1/2 sudu teh garam
• 4 1/2 cawan air
• 4 sudu besar tepung jagung
• 1/2 sudu teh esen vanilla
• 3 sudu besar butter
• 10gm agar2 serbuk(1 sudu besar rata)

Cara-cara
1. Masak air bersama gula dan serbuk agar-agar.
1. Campurkan semua bahan kecuali butter dan kacau selalu hingga mendidih.
2. Masukkan butter dan kacau hingga pekat.
3. Angkat dan masukkan kedalam loyang atau acuan yg disukai.
4. Sedia di hidangkan bila dah sejuk / beku.

Sunday, January 24, 2010

Baked Macaroni And Cheese

Salam sejahtera semuanya. Hari ini saya tak masak nasi,anak2 nak makan western food jadi saya buatlah baked macaroni and cheese. Resepinya mudah je lebih kurang macam masak lasagna,yang bestnya macaroni ni bila di potong nampaklah lubang2 yg cantik tu...Ok kita lihat resepi yang mudah ini...





Bahan-bahan.

(A) Macaroni.
  • 1 paket macaroni
  • air secukupnya untuk merebus macaroni
  • sedikit minyak zaitun
  • sedikit garam
(B) Sos Merah.
  • 1 biji bawang besar(cincang halus)
  • 2 ulas bawang putih(cincang halus)
  • 4 sudu besar sos tomato
  • 1 botol sederhana sos spaghetti Prego ( prego tradisional sauce)
  • (200 gm) daging cincang
  • hirisan hot dog(takde pun takpe)
  • 2 keping daun bay (saya guna dried bay leaves)
  • sedikit garam dan sedikit gula
(C) Sos Putih.
  • 2 sudu besar mentega/minyak zaitun
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 700 ml susu segar
  • 4 keping sliced cheddar cheese
  • 1 sudu teh serbuk lada hitam
(D) Topping - Mozarella cheese

CARA-CARA.

(A) Makaroni -
  1. Panaskan air, minyak zaitun dan garam hingga mendidih.
  2. Masukkan macaroni dan rebus hingga empuk.
  3. Angkat dan toskan(lalukan dngn air paip/sejuk)
(B) Sos Merah:-
  • Sediakan kuali/periuk.Panaskan periuk dan letak sedikit minyak zaitun. Setelah panas,tumis bawang besar dan bawang putih. Masukkan daging hancur dan gaul sebati. Masukkan pula sos tomato dan sos prego dan gaul sebati. Masak hingga mendidih dan daging masak sehingga kuah agak pekat. Ketepikan dan sejukkan.
(C) Sos Putih:-
  • Panaskan butter/minyak dengan api perlahan, masukkan tepung gandum dan gaul sebati sekejap.(gaul cepat2)
  • Masukkan susu segar, sliced cheddar cheese dan serbuk lada hitam. Kacau hingga adunan sedikit pekat dan berkilat. Angkat dan ketepikan.
CARA MELAPIS.
  1. Masukkan 1 1/2 cawan macaroni ke dalam loyang/casserol tahan panas dan rata-ratakan.( sapu dengan sedikit butter pada dasarnya).
  2. Sudukan separuh adunan sos merah ke atas macaroni dan ratakan.
  3. Sendukkan pula sos putih ke atas sos merah tadi.
  4. Taburkan mozarella cheese.
  5. Ulang step 1, 2, 3 dan 4 hingga penuh bekas.
  6. Bakar macaroni pada suhu 160 C selama 35 - 40 minit atau hingga permukaannya nampak keemasan. (Lebih enak dimakan ketika panas atau dihidang suam. Boleh juga dipanaskan dengan microwave sebelum dihidangkan)
Selamat Mencuba.

Saturday, January 23, 2010

Asam Pedas Ikan Patin.

Hai bertemu kembali. Sebenarnya hari ni saya masak biasa je. Semalam bila pergi kedai vietnam tu adalah jumpa daun kesum.Apalagi dah lama tak masak asam pedas...hari ni terubatlah rindu nak makan asam pedas yg ada daun kesum. Selalu kalau tak ada pun tak kisah janji sodap. Hari ini alang2 dah ada daun kesum,hai mengasam pedaslah saya...Kita tengok resepinya ya..



Bahan-bahan

1 ekor besar ikan patin(ikan apa2 pun boleh)
8 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
5 btng lada merah basah
sedikit belacan
1 sk serbuk lada hitam
secukupnya daun kesum
1 btng bunga kantan(kalau ada)
garam dan gula secukup rasa.
2 cwn air utk kuah(secukupnya)
1/2 cwn air asam jawa.
10 batang kacang bendi(jika suka)

Cara memasak.

1. Kisar bwng merah,bwng putih,halia,kunyit,belacan dan serbuk lada hitam(kisar halus)Masukkan pula lada merah basah(sekejap je..lada biar di kisar kasar sikit).
2. Panaskan periuk dan letak minyak untuk menumis.Setelah panas tumis bahan2 yang di kisar tadi.
3. Tumis hingga terbit minyak/naik bau.Setelah itu masukkan sedikit air.
4. Masukkan pula air asam jawa dan letak garam dan sedikit gula.
5. Masukkan pula lebihan air tadi dan gaul sebati.
6. Setelah mendidih masukkan ikan dan gaul sekejap je.
7. Masukkan kacang bendi dan biarkan mendidih sekejap.Masukkan pula daun kesum dan bunga kantan.
8. Setelah cukup rasa boleh di angkat dan di hidangkan.

Kuih Dadar/Gulung

Salam sejahtera semuanya. Hari ini saya buat kuih yg paling mudah tetapi enak bila di makan. Rasanya ramai yang dah tahu membuat kuih yg mudah ini. Saya sekadar nak berkongsi resepi dan rasanya dah lama betul saya tak makan/membuat kuih ini.Ini adalah kerana sukar untuk mendapatkan kelapa parut di perantauan ini.

Semalam saya pergi Vietnam market. Di situ terdapat barang2 dari asia,tetapi kebanyakkannya frozen. Contoh seperti kelapa parut,ubi parut,serai kisar,daun pandan dan daun pisang. Syukur alhamdulillah bertemu juga dngn barang2 yg di perlukan.....daripada tak ada...terkenang je kampung halaman..Oklah tak perlu berceloteh lagi mari kita lihat bahan2 yg di perlukan utk membuat kuih dadar ni..




Bahan-bahan.
  • 2 cwn tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 1 sk pandan paste + beberapa titik pewarna hijau
  • 2 cwn air
  • 1 cwn susu segar
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu besar minyak masak
  • minyak utk oles pada kuali/non stick pan
  • utk inti
  • 200gm kelapa kering @ 1/2 biji kelapa parut
  • 1 cwn gula merah/gula melaka (manis ikut suka)
  • 3 sb gula pasir
  • 1 helai daun pandan
  • sedikit air

Cara-cara

  1. untuk inti; Masak air gula & daun pandan, (jika berhabuk tapiskan dulu) Masukkan kelapa kering @ kelapa parut.. gaul rata, sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah selama 10-15 minit. Inti akan menjadi warna keperangan. Angkat. Buang daun pandan tadi.
  2. Untuk kulit; Gaul tepung,susu segar,air,telur dan garam. Letak 1 sb minyak masak dan gaul sebati menggunakan whisk atau senang di blend terus.
  3. Panaskan pan, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan pan agar adunan tadi bulat. Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung. (Cara gulung; , lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang. Ulangi sehingga adunan tadi habis. Siap untuk dihidang.

Friday, January 22, 2010

Apam Salju

Salam sejahtera semuanya.Hari ini saya buat apam lagi. Apa2 yg berkaitan dengan kuih apam memang menjadi kegemaran saya dan keluarga. Ianya lembut dan sejuk je di tekak. Resepi ini taklah rumit sangat dan bahan-bahannya pun mudah di dapati. Nama apam ini juga di panggil apam tukaz/apam beras. Oleh kerana ianya sedap sangat saya lebih suka memanggilnya apam salju...hi3... mari kita tengok bahan-bahannya.


Bahan-bahannya.

2 cwn nasi
2 cwn tepung gandum
2 cwn tepung beras
1 cwn brown sugar
3/4 cwn gula pasir(dua2 gula pasir pun takpe)
2 1/2 cwn air
2 sudu kecil yis (mauripan)
kelapa parut dgn sedikit garam

Cara-cara

  1. Blend nasi dan air sehingga hancur(masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
  2. Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
  3. Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
  4. Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
  5. Perap selama 3 jam.
  6. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
  7. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
  8. Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
  9. Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.

Thursday, January 21, 2010

Ayam Rendang Pedas.

Ok sebenarnya hari ini saya masak rendang ayam tapi pedas ala2 mcm negeri sembilan. Boleh juga guna resepi ini utk masak daging, tapi pada saya ianya sesuai lagi gunakan ayam.Oklah tak perlu cakap banyak mari kita lihat resepinya....



BAHAN-BAHANNYA

1 ekor ayam, dipotong 12
700 ml santan pekat
2 helai daun limau purut
2 kuntum bunga kantan, belah dua setiap kuntum
4 helai daun kunyit, mayang halus
2 keping asam gelugor
2 camca besar kerisik
Garam dan sedikit gula
80 g cili padi hijau (boleh kurang kalau tak tahan pedas)*
8 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
2 inci halia*
5 batang serai, hiris halus*
1 inci kunyit hidup*(*dikisar halus)

CARA MEMBUATNYA

1. Dalam kuali, satukan bahan kisar, masukkan pula santan, daun limau purut dan asam gelugor. Kacau rata dan masak hingga mendidih. Masukkan ayam tadi dan masak hingga pekat.

2. Tambah kerisik dan bunga kantan, perisakan dengan garam dan sedikit gula. Kacau sekali sekala dan tambah hirisan daun kunyit bila rendang hampir kering. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat, ketupat dan lemang.

3. Boleh gunakan ayam pencen(tua) tetapi mestilah di masak lebih lama sedikit dan lebihkan air.

Puding Karamel Lapis Coklat.

Hari ni rasa teringin nak makan puding. Jadi saya cubalah resepi dari kak Ita ini. Nampaknya menjadi tapi taklah secantik seperti akak punya. Terima kasih ya akak resepi yg sedap ni. Mari kita lihat bahan-bahan yg di perlukan..




Bahan A :
1 tin susu cair ( guna Nestle Ideal)
5 sudu besar gula
3 biji telor
1 sudu kecil esen vanila
Bahan B :
1 tin susu cair
5 sudu besar gula
3 biji telur gred
4 sudu besar serbuk koko/1 sudu kecil serbuk nescafe + 1 sudu kecil pes coklat

Bahan C :
2 sudu bear gula - hanguskan dan campur 4 sudu besar air panas (atau boleh guna 2 sudu besar madu)
Cara-cara :
  1. Kacau bahan A dan bahan B dalam dua bekas berasingan. Tapiskan.
  2. Panaskan periuk kukusan, masukkan gula hangus atau madu dalam loyang (6" x 3" tinggi).
  3. Masukkan ½ cawan (saya letak ¾ cawan) adunan bahan A dan kukus selama 5 minit atau hingga masak.
  4. Bila dah masak, tuangkan pula sukatan yang sama bagi adunan B atas adunan A. Ulang A dan B berselang-seli hingga habis.
  5. Sejukkan dan terbalikkan ke dalam pinggan hidangan.
  6. Potong dan hidang.
  7. Sedap di makan bila di sejukkan dlm peti ais.
Selamat Mencuba.

Wednesday, January 20, 2010

Muffin Pandan.

Muffin yang ini pulak lebih kurang sama je. Cuma tak letak kelapa. Maklumlah kadang2 ada orang tak suka muffin yg ada kelapa...jadi bolehlah guna resepi muffin pandan yang ni....Jangan ketawakan ya kuih yatie banyak warna hijau....yatie sekeluarga suka sangat bau pandan pada kuih atau kek. Mari kita lihat resepinya..



Bahan-Bahan
180 g mentega (unsalted butter)
140 g gula halus
2 biji telur
80 ml susu segar
1 camca teh esen vanilla
220 gm tepung gandum*
2 sk baking powder*(*disatukan dan diayak)
1 camca teh pandan paste

Cara membuatnya
  1. Putar mentega, masukkan gula dan putar hingga putih. Masukkan telur satu persatu dan putar hingga kembang. Masukkan esen vanilla dan putar lagi.
  2. Perlahankan speed dan masukkan tepung berselang seli dengan susu cair hingga habis. Gaul rata. Akhir sekali masukkan pandan paste dan gaul rata.
  3. Sudukan ke dalam acuan muffin kegemaran 3/4 penuh dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 20 - 25 minit atau hingga masak. Bergantung pada oven masing2..

Muffin Pandan Kelapa.

Hai rakan2 semua. Hari ini saya buat muffin pandan kelapa. Rasanya sedap dan bau kelapanya sungguh harum. Resepi ini saya dapat dari cik mat gebu....alhamdulillah bila buat jadi dan anak2 tak sabar untuk bawa bekalan ke sekolah. Terima kasih ya cik mat resepi yg sedap ni. Mari kita lihat bahan-bahannya. Kalau nak dapat banyak tu kenalah gandakan ye....



BAHAN-BAHAN
125 g mentega
2 biji telur
80 gm gula halus
150 gm tepung berserbuk penaik (self-raising flour)
30 gm kelapa kering
1 sb serbuk santan
1/4 cawan susu segar/cair
1 sk pandan paste
Secubit garam
Sedikit kelapa kering untuk ditabur

CARA MEMBUATNYA
  1. Panaskan oven pada suhu 175C, alas acuan muffin dengan paper cup atau guna muffin cup jenis keras. Satukan tepung berserbuk penaik dengan kelapa kering, serbuk santan dan secubit garam, gaul rata. Ketepikan.
  2. Putar mentega dengan gula hingga kembang, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga putih. Masukkan pandan paste dan kacau rata.
  3. Perlahankan speed dan masuk tepung berselang seli dengan susu cair hingga selesai. Kacau rata. Sudukan 3/4 penuh ke dalam muffin cup tadi dan tabur sedikit kelapa kering atasnya. Bakar 25 - 30 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan

Tuesday, January 19, 2010

Kari Daging Kerisik.

Hai bertemu kembali. Hari ni saya masak kari daging kerisik. Biasanya saya makan bersama nasi putih je. Kari ni juga boleh di hidangkan bersama roti canai, roti jala, roti putih dan lempeng. Rasanya semua dah tahu cara masak kari ni...tapi saya nak kongsi bersama rakan2 semua.
Mari kita tengok bahan-bahannya...




BAHAN-BAHAN.


1 kg daging lembu/kambing
3 biji kentang(kupas dan belah 4)
1 keping asam gelugor
1 liter santan cair
1 cwn santan pekat
1 sb gula melaka
4 sb rempah kari daging
2 sb kerisek
Garam secukup rasa

BAHAN TUMIS
3 biji bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
2 tangaki daun kari
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga

BAHAN KISAR HALUS
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
4 biji cili kering (saya guna cili serbuk 1 sb)
1/2 inci kunyit hidup
1 1/2 inci halia

CARA MEMASAK.
  1. Rebus daging hingga empuk.
  2. Rempah kari dibancuh bersama2 bahan kisar halus, kacau rata. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumis hingga harum, masukkan bahan kisar halus + rempah kari tadi dan tumis hingga terbit minyak, guna api sederhana.
  3. Masukkan daging dan gaul rata, biar daging kecut sedikit dan masukkan kentang, gaul rata. Tuang santan cair, kacau dan besarkan api hingga mendidih, perlahankan dan biar hingga kentang empuk.
  4. Masukkan asam gelugor, kerisik, gula melaka, garam secukup rasa dan kacau perlahan. Tuang santan pekat, kacau lagi dan biar mendidih dengan api sederhana. Rasa dan jika ok boleh matikan api.

Puding Marble Salju.

Puding ini senang je utk membuatnya. Cuma masak dan bahagi 2,lepas tu ikut selera nak letak koko atau perisa kegemaran. Kalau saya mesti tak tinggal perisa pandan dan pewarna hijau sebab anak2 minat sangat dngn warna hijau. Ok kita lihat resepi yg mudah ini...



Bahan-bahan.
  • 2 cwn tepung jagung
  • 1 1/2 cwn gula halus
  • 2200 ml santan pekat (drpd 2 biji kelapa)
  • 1 sk garam
  • perisa pandan/pewarna hijau

Cara-cara

  1. Satukan kesemua bahan ke dlm mangkuk, kecuali pewarna dan perisa pandan.
  2. Masak adunan dlm periuk sehingga pekat,licin dan kelihatan meletup2. Masak dngn menggunakan api sederhana.Kacau sebati.
  3. Setelah siap matikan api dan bahagikan pada 2 bahagian.1 bahagian letak pewarna dan perisa pandan.(kacau cepat2)
  4. Marblekan adunan berselang-seli warna hingga habis di dlm loyang yg bergris.Sejukkan.
  5. Siap utk dipotong dan dihidangkan.
  6. Cara2 ke 4 hendaklah dilakukan dgn cepat kerana adunan cepat beku/keras.

Monday, January 18, 2010

Blueberry Cheese Tart

Resepi ni saya buat pertama kali. Walaupun takde cetak sebenar, tapi keinginan nak membuat dan merasa tu berkobar2. Resepi ni banyak saya tinjau2 dari blog rakan2 dan my resepi,sampai tak ingat mana satu tuan sebenar. Inilah hasilnya yg tak berapa cun tetapi sedap di rasa..





Bahan-Bahan Pastri

250g butter
125 gm gula aising
1 biji telur
440g tepung gandum
2 sb susu tepung
1 sk vanilla
sedikit garam
Filling
250g Philadelphia cream cheese
60g gula aising
20g butter
25g whipping cream
1 biji telur
1 sk jus lemon
1 sb tepung gandum

Blueberry filling
secukupnya.

Cara-cara
  1. Untuk menyediakan pastri : Pkl butter dan gula sehingga sebati. Masukkan telur, garam dan vanilla.Masukkan tepung dan susu tepung.Uli guna tangan saja.Setelah sebati boleh di canai dan terap.
  2. Bentukkan doh menggunakan acuan tart yang comel2. Setelah itu bakarkan pastri di dalam oven selama 15-20 min dengan kepanasan 180 darjah celcius. Setelah masak keluarkan dari oven.Setelah sejuk baru keluarkan dari acuan tart.
  3. Untuk menyediakan cream cheese : Pukul cream cheese, butter & gula dalam satu bekas.Masukkan pula telur, jus lemon dan tpng gandum. Pukulkan kesemua bahan-bahan ini sehingga sebati.
  4. Masukkan adunan cream cheese ini ke dalam piping bag dan pipekan ke dalam doh tart yg sudah di bakar tadi.
  5. Masukkan sedikit adunan cream cheese kedalam pastri, setelah itu masukkan jem blueberry & akhir sekali litupi lapisan blueberry itu dengan adunan cream cheese. Buat kepada kesemua pastri tadi & setelah itu bakar di dalam oven selama 10 min dengan kepanasan 180 darjah celcius.
  6. Setelah tart masak kelurkan dari oven, dan sejukkan. Setelah itu bolehlah dihidangkan. *****SELAMAT MENCUBA*****


Sunday, January 17, 2010

Mee Kari Udang.

Hari ini tak makan nasi lagi. Jadi saya bercadang nak masak yg simple2 je. Hari cuti anak2 suka makan mee dan kuih muih. Mee kari udang adalah yang paling ringkas sekali ditambah pula kaya dengan udangnya. Nampak gaya tak payah masak lagi,diaorang makan mee ulang2 sampai malam. Lagi pun saya dah buat bingka kentang dahulu untk minum petang. ...hi3...baru ada mood nak masak..Mari kita tngk resepinya yg ringkas ni.



Bahan-bahan.
Mee kuning (saya guna spaghetti je sbb kat US tak ada mee)
1 kilo udang basah(terpulang nak letak seberapa)
4 sb kari ikan
1 sb serbuk cili(kalau suka pedas)
5 cwn santan
3 kpng asam keping
1 ikat sawi(agak2 je)
1 btng carrot
2 biji tomato


Bahan tumbuk (untuk ditumis)
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2 sb udang kering
sedikit halia
minyak utk menumis

Bahan sampingan utk tabur
limau kasturi
telur rebus -dibelah dua
cili merah potong (jika suka)


Cara-cara
>Panaskan minyak,masukkan bahan tumis yg ditumbuk/ kisar,tumis hingga kekuningan sedikit
>Masukkan rempah kari,didikacau hingga naik minyak.
>Masukkan air biasa (agak2 kuahnya)dan asam keping,biarkan mendidih sekejap.
>Masukkan carrot dan biarkan sebentar. Masukkan sayur sawi dan tomato, kacau sebentar.
>Masukkan santan,kacau bila kuah mendidih sekali lagi masukkan udang basah.
>Kacau sekali sekala ,tambah garam ikut rasa.
>Bila mendidih sekali lagi boleh lah diangkat
>Sajikan mee dengan bahan sampingan dan kuah kari....sedia untuk dimakan......

Bingka Kentang.(Kuih Bakar Kentang)







Bahan-bahan.

1 cwn kentang rebus(dlm 2 biji yg sedang)
1 1/2 cwn tepung gandum
3 cwn santan
1 cwn gula
3 sb butter
4 biji telur
sedikit garam
pewarna kuning

sedikit bijan
2 sb minyak utk sapu pd loyang.

Cara-cara.
1. Kentang di rebus dan dilecek.
2. Masukkan kesemua bahan ke dalam blender kecuali bijan dan minyak.Kisar sebati.
3. Sementara itu panaskan oven 175c.Sapukan minyak di sekeliling loyang dan masukkan dlm oven sebentar.
4. Keluarkan loyang dan tuang adunan tepung tadi dan taburkan bijan di atasnya.
5.Bakar selama 45 minit dan tambah 5 minit lagi utk garingkan bahagian atas.
6.Biarkan betul2 sejuk barulah di potong.

Kek Batik Koko.

Hai bertemu kembali.Hari ini saya berkesempatan membuat kek batik koko.Resepi asal kek ini menggunakan biskut marie,tetapi di perantauan ni agak sukar untuk mendapatkannya.Saya pernah juga buat kek ni guna biskut marie tetapi tak sempat nak ambil gambar.Jadi saya gunakan biskut yg rasa dan kerangupannya sama dngn biskut marie,cuma rupanya je lain.Hasilnya tetap sama. Resepi asal kek ini adalah dari Kak Ita dari my resepi. Terima kasih ye akak,tapi saya ubah sikit bab air tu pada susu cair...




Bahan-bahan

500 gm biskut marie/seangkatan dngnnya
250 gm butter
4 biji telur
1 cawan gula
1 cawan susu cair
3/4 cawan milo
1/2 cawan serbuk koko
4 sb susu pekat manis

Cara-cara
  1. Pecahkan biskut marie dan ketepikan(patah 2 je)
  2. Pecahkan telur ke dalam periuk yang agak besar dan pukul sedikit.
  3. Masukkan gula, susu cair, milo, koko dan susu pekat manis. Kacau supaya sebati.
  4. Masukkan butter dan kacau di atas api yang sederhana sehingga adunan menjadi bergentel2 – macam pecah minyak.
  5. Kacau hingga pekat sedikit dan matikan api dapur. Masukkan biskut marie yang telah dipecah2kan tadi.
  6. Kacau sehingga kesemua adunan koko meliputi biskut marie.
  7. Alas loyang dengan plastik.
  8. Tuang ke dalam loyang dan mampatkan dengan menekan2 adunan dari bahagian atas.
  9. Sejukkan dan masukkan ke dalam peti sejuk selama 1 jam.(supaya cantik dan mudah di potong)
  10. Setelah keras barulah boleh dipotong .

Friday, January 15, 2010

Talam Berlauk Lobak Merah.

Hari ini saya masak macam biasa je.Kebetulan ada daging hancur jadi saya masak inti macam biasa supaya senang buat inti apa2 masakan bila di perlukan. Salah satunya saya buat talam berlauk kukus utk hari ni. Ok, tak perlu cakap banyak...kita tengok resepinya....




Bahan-bahan.

1 1/2 cwn tepung gandum
4 sb tepung jagung
4 1/2 cwn santan
1 sk garam
2 biji telur

2 btng carrot(kalau besar guna 1 btng je)parut kasar/hiris

Bahan inti.
1 cwn daging hancur
1 biji bawang besar
1 ulas bwng putih
2 sb kari
garam dan gula sebagai perasa
minyak utk menumis

2 biji cili merah,daun sup dan daun bwng sebagai hiasan(racik halus)

Cara penyediaan bhn inti.
1. Panaskan minyak dan tumis bwng besar dan bwng putih.
2. Masukkan daging hancur dan gaul sebati. Masukkan pula rempah kari.(tak perlu letak air)
3. Masukkan gula dan garam dan gaul sebati dan biarkan kering sedikit.
4. Dah siap boleh di angkat dan sejukkan.

Cara penyediaan adunan tepung.
1. Dalam satu mangkuk, satukan tpng gandum, tpng jagung,santan garam dan telur.Gaul sebati dan tapiskan.
2. Masak sebentar( berwap je) dan sentiasa di kacau. Matikan api dan biarkan sebentar.....masukkan carrot yg di parut tadi dan gaul sebati.
3. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dngn kain.
4. Sementara itu alas loyang dngn plastik dan sapukan sedikit minyak.
5. Tuang adunan tepung tadi dan kukus selama 10 minit.
6. Setelah itu, taburkan bahan inti tadi dan kukus lagi selama 30 minit.
7. Angkat kuih tadi dan taburkan daun sup,daun bwng dan cili merah.
8. Setelah sejuk, bolehlah di potong dan di hidangkan.

Selamat Menjamu Selera.....

Thursday, January 14, 2010

Apple Cake.


Bahan-bahan

2 biji epal merah/hijau
4 sudu besar gula

200 gm butter
160 gm gula halus
4 biji telur
200 ml susu segar/fresh cream
300 gm tepung gandum
2 sudu kecil baking powder


Cara-cara.

1. Bersih dan kupas epal, potong kecil2. Gaulkan dengan 4 sudu besar gula.
2. Kemudian masukkan ke dalam microwave 600w selama 4 minit atau boleh di masak di atas dapur sehingga epal jadi lembut.Biar sejuk sebentar.


3. Kemudian dalam bekas lain, pukul mentega hingga jadi bentuk krim.
4. Masukkan gula, pukul hingga menjadi putih. Masukkan telur satu persatu.
5. Kemudian masukkan fresh cream/susu segar, kacau sebati.
6. Masukkan tepung yang telah diayak dengan baking powder, kacau sebati.
7. Akhir sekali masukkan epal bersama airnya (yg keluar dari epal). Kacau sebati.
8. Tuang ke dalam Loyang yang telah dialas dengan kertas minyak.
8. Bakar selama 45 minit dengan suhu 180 darjah celcius.

Ayam Masak Merah.

Hai,bertemu kembali.Sebenarnya hari ni saya masak ayam masak merah.Rasanya macam sedap sikit(perasan).Jadi saya nak kongsi resepilah dengan kawan2 semua.Kalau ada kawan2 yg sudi nak mencuba tu, inilah resepinya....


Bahan-bahan.

  • 1 ekor ayam
  • 1 sk serbuk kunyit(goreng ayam)
  • 1 sk garam(goreng ayam)

  • 8 ulas bawang kecil(saya guna bwng besar je 1 biji...senang)
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 15 btng cili kering
  • 2 btng serai
  • 1 inci lengkuas

  • 1 cwn sos tomato
  • 1 sb kerisik

  • 1 btng kulit kayu manis
  • 2 biji buah pelaga
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 1 bji cengkih
  • 1 biji bawang besar(hiris)

  • garam,gula sebagai perasa
  • minyak utk mengoreng ayam dan menumis
  • Daun sup sebagai hiasan.
Cara-cara.
  1. Potong ayam ikut suka,basuh dan toskan.Lumur serbuk kunyit dan garam dan goreng hingga separuh masak.Ketepikan dulu..
  2. Blend bawang kecil, bawang putih,halia,cili kering,serai dan lengkuas.
  3. Panaskan kuali dan letak minyak utk menumis.
  4. Tumis bawang besar yg di hiris bersama2 dngn kayu manis,buah pelaga,bunga lawang dan cengkih.
  5. Masukkan bahan2 yg di kisar. Tumis hingga naik bau/naik minyak.
  6. Masukkan sos tomato dan sedikit air(agak2 je).
  7. Masukkan garam, gula dan kerisik.Gaul hingga sebati.
  8. Akhir sekali masukkan ayam yg telah di goreng tadi.
  9. Biarkan sambil di gaul sebati.Dah siap boleh di hidangkan.
  10. Taburkan daun sup sebagai hiasan.

Wednesday, January 13, 2010

Apam Kentang.




Bahan-bahan.

3/4 cwn gula pasir
200 ml air
1 helai daun pandan
2 cwn tepung beras
1 cwn kentang rebus
3/4 cwn tpng gandum
sedikit garam
1 sk yeast
1 sk b.powder
pewarna hijau/pandan paste
250 ml santan.

Cara-cara.

1. Kentang rebus di blend bersama dngn santan(biarkan sebentar)
2. Masak gula bersama air dan daun pandan.
3. Dlm mangkuk lain, satukan tepung beras, tepung gandum,yeast, b.powder dan garam.
4. Satukan semuanya dlm blender dan kisar sebati.
5. Perap selama 1 jam.Sapu minyak pada bekas kecil2.
6. Kukus dalam bekas kecil2 selama 15 minit.
7. Kalau guna loyang besar, kukus selama 40 minit.
8. Apam ini boleh di makan bersama dngn kelapa parut.

Apam Pisang.

Bertemu kembali kawan2 semua. Hari ini saya buat 2 jenis apam. Alang2 keluarkan pengukus,tu yg saya buat apam pisang dan apam kentang. Kuih apam ini adalah kegemaran saya dan keluarga. Kalau kawan2 nak rasa, marilah kita tengok resepi dan cubalah buat ya.....


Bahan-bahan.

4 biji pisang montel(kalau pisang emas/kecil guna 8 biji)
4 biji telur
200 ml minyak masak
1/2 cwn gula pasir
2 cwn tepung gandum
1 sk baking powder
1 sk baking soda
sedikit garam.

Cara-cara.

1. Lenyek pisang bersama garam dan gula.
2. Setelah itu masukkan pula telur yg dipukul sedikit.
3. Masukkan pula tepung yg di ayak bersama b.powder dan b.soda.
4. Masukkan pula minyak sedikit-sedikit dan gaul sebati.
5. Sementara itu, panaskan pengukus dan balut kain penutupnya.
6. Sapu acuan kecil2 dngn sedikit minyak di sekelilingnya.
7. Masukkan 3/4 adunan tadi dan kukus selama 15 minit.
8. Kalau guna loyang besar,kukus selama 40 minit.

Tuesday, January 12, 2010

Slice Cheese Cake.

Sebenarnya saya dan keluarga suka sangat makan kek ni.Rasanya sedap,ringan dan tak muak.Cara membuatnya taklah susah dan bahan2nya pun mudah didapati.Kek ini juga murah kosnya.....Cubalah pasti menjadi kegemaran anda semua....Resepi asal kek ini adalah dari onigiri@myresepi.Terima kasih onigiri resepi yg sedap ini...



Bahan-bahan
  • 5 keping slice cheese
  • 200 ml susu segar
  • 70 gram butter (6oz)
  • 70 gram tepung gandum (2/3 cwn diayak)
  • 70 gram gula(1/3 cwn)
  • 4 biji telur saiz
  • beberapa titik esen vanila
Cara-cara
  1. Potong atau siat slice cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar
  2. Kemudian masukkan dlm periuk, gunakan api perlahan dan biarkan slice cheese tadi cair. kacau sentiasa.
  3. Masukkan butter dan kacau hingga larut, tutup api dan sejukkan sebentar.
  4. Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue.
  5. Didalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan kedalam adunan cheese tadi, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul
  6. Akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata. glis acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. masukkan adunan kek di dalam acuan .
  7. Bakar pada suhu 170 darjah selama 20 minit dan turunkan suhu 140 darjah selama 40 minit, gunakan acuan kek berukuran 20cm dan letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar, cara bain marie, untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya.
  8. Hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja. kek ini lembut dan ringan. tak rugi mencubanya.

Monday, January 11, 2010

Kuih Lapis Koko.

Sebenarnya hari ni rajin sikit. Lepas siap masak je terus nak buat kuih. Biasanya anak2 yg sibuk suruh buat kuih itu dan ini....hari ini biar saya layan tekak sendiri nak makan apa. Apalagi kuih kegemaran sayalah.....kuih lapis. Hari ini saya nak buat kuih lapis koko. Biasanya saya buat perisa pandan atau rose...tapi hari ini nak buat yg lain sikit....Mari kita cuba resepi ni..




Bahan-bahan.

1 1/2 cwn tepung gandum
2 sb rata tpng beras
2 sb rata tpng jagung
1 sk garam
1 cwn gula pasir
5 cwn santan
3 sb rata serbuk koko
4 sb air suam utk bancuh koko.
pewarna kuning.

Cara-cara.

1. Satukan kesemua tepung didlm mangkuk.Masukkan garam dan gula pasir.
2. Masukkan pula santan dan gaul sebati.(saya masuk dlm blender kesemuanya)
3. Bahagikan pada 2 bahagian.Satu bahagian letak pewarna kuning dan satu lagi letak bancuhan koko.
4. Panaskan kukus dan balut penutupnya dngn kain.
5. Sementara itu sapukan minyak di keliling loyang dan alas dngn plastik di dasarnya.
6. Apabila air dah mendidih,letak loyang tadi.Masukkan adunan koko 1 senduk dan kukus selama 5 minit.
7. Setelah itu lapis pula adunan kuning selama 5 minit juga dan seterusnya sehingga habis adunan.
8. Lapisan akhir sekali kukus selama 15 minit.
9. Bila dah siap, sejukkan selama 1 jam dan boleh di potong.

Daging kicap berempah.

Rasanya semua tentu dah tahu resepi ayam/daging masak kicapkan. Kali ni saya nak kongsi bersama kwn2 semua resepi daging masak kicap special. Resepi ini adalah dari mak saya....tiap kali kenduri atau raya...mesti tak tinggal menu utama ini. Mari kita tengok bahan-bahannya...


Bahan-bahan

1 kg daging lembu/kambing(rebus hingga empuk)
1 cwn kicap manis
1 biji bawang besar(mayang)
10 btng cili kering
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2inci halia
2 btng kayu manis
2 biji buah pelaga
1 kntm bunga lawang
1 biji cengkih
2 sb serbuk kari daging
2 sb udang kering
1 cwn kacang tanah(goreng dan kisar kasar)
2 cwn santan.

Hiasan
Daun sup & daun bawang – dipotong anggaran 1”
2 biji cili merah – dipotong serong

Cara-cara
1. Blend bwng kecil, bwng putih,halia,cili kering dan udang kering. Masukkan sekali kari dan blend lagi.
2. Panaskan minyak,setelah panas...tumis bwng besar yg di mayang dan masukkan sekali kayu manis,pelaga, bnga lawang dan cengkih.
3.Masukkan pula bahan2 yg di blend tadi. Tumis hingga naik bau.
4.Setelah itu masukkan kicap dan santan. Masukkan pula daging yg telah di rebus.
5.Masukkan pula kacang tanah yg telah di goreng dan di kisar.
6.Masukkan garam dan perasakan.
7.Dah siap boleh di hidangkan dan tabur dngn daun sup dan daun bawang.

Sedap di mkn bersama2 dngn nasi panas.

Ayam Percik

Salam, hai bertemu kembali.Hari ini saya masak ayam percik.Terdapat berbagai2 resepi ayam percik dan ini adalah salah satunya yg pernah saya cuba.Kalau kawan2 nak rasa....cubalah resepi yg simple ni ya. Saya bakar guna oven je..... lepas tu bakar sekejap kat api dapur(biar bau2 asap sikit) dah siap tuang dngn kuahnya.





Bahan bahan
  • 1 sekor ayam yang dipotong 8
  • 3 cawan santan pekat
  • 2 biji bawang putih
  • 1 labu bwg besar
  • 2 cm halia
  • 2 cm kunyit
  • 3 batang serai
  • 1 sk ketumbar(saya guna yg serbuk je..)
  • 1 sk jintan putih(saya guna yg serbuk juga..)
  • 1/2 cawan tepung beras
  • sedikit air asam jawa@asam keping
  • 3 sb cili kering kisar ( kalau nak kuah merah)
  • garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
  1. Blend bwng besar dan bwng putih,halia,kunyit,serai,ketumbar dan jintan.
  2. Masukkan bahan2 yg di blend tadi ke dalam periuk.Masak sebentar sambil di kacau dan masukkan tpng beras yang di bancuh bersama dengan santan.
  3. Masukkan ayam dan biarkan masak sebati(ayamnya separuh masak)
  4. Angkat ayam bersama sedikit kuah dan masukkan dlm loyang pembakar.
  5. Sementara tu masak kuahnya sampai didih dan cukup rasa.
  6. Bakar ayam dlm oven dengan suhu 200 darjah dlm 1/2 jam atau agak keperangan.
  7. Panggang ayam sebentar di atas api dapur(biar bau2 asap sikit)
  8. Hidangkan ayam yang dicelup dengan kuah lebihan tadi...hiaslah ikut selera masing2.

Sunday, January 10, 2010

Puding Permata

Hari ni sejuk...tetapi rasa macam nak makan puding. Nama je dah indah (puding permata)...itu belum rasa lagi. Sekali rasa pasti nak lagi....sejuk je tekak.
Mari kita tengok bahan-bahannya. Resepi ini asalnya dari kak Ita Rossitamz di myresepi.Terima kasih ya akak resepi yg lazat ni...





Bahan utk agar2 coklat.

* 300ml air
* 200ml susu cair (saya guna susu segar)
* 125gm gula pasir
* 2 sudu besar serbuk koko
* 1 sudu besar serbuk agar-agar

Bahan untuk kastad

* 500ml air
* 400ml susu cair / susu segar
* 250gm gula pasir
* 10gm serbuk agar-agar (saya guna 2 sb)
* 2 sudu besar tepung kastad - dibancuh dengan 5 sudu besar air
Bulleted List
Cara-cara
  • Untuk agar-agar : Masak air dan gula pasir hingga mendidih. Masukkan serbuk agar-agar dan biar mendidih. Masukkan serbuk koko dan kacau rata. Masukkan pula susu dan biar mendidih.
  • Tapis agar-agar ke dalam loyang dan sejukkan(saya letak dlm fridge selama 10 minit). Apabila telah sejuk, potong dalam bentuk dadu yang comel-comel. Ketepikan kejap.
  • Untuk kastad : Masak air dan gula hingga mendidih.Masukkan serbuk agar2 dan biarkan mendidih.Masukkan susu dan kemudian masukkan bancuhan tepung kastad dan kacau hingga sebati. Masak hingga mendidih dan pekat.
  • Setelah siap,tuang bancuhan kastad tadi ke dalam loyang. Taburkan potongan agar2 coklat tadi diatas permukaan adunan kastard. Sejukkan hingga keras.Setelah itu bolehlah di potong ikut kesukaan masing2.