Monday, January 18, 2010

Blueberry Cheese Tart

Resepi ni saya buat pertama kali. Walaupun takde cetak sebenar, tapi keinginan nak membuat dan merasa tu berkobar2. Resepi ni banyak saya tinjau2 dari blog rakan2 dan my resepi,sampai tak ingat mana satu tuan sebenar. Inilah hasilnya yg tak berapa cun tetapi sedap di rasa..





Bahan-Bahan Pastri

250g butter
125 gm gula aising
1 biji telur
440g tepung gandum
2 sb susu tepung
1 sk vanilla
sedikit garam
Filling
250g Philadelphia cream cheese
60g gula aising
20g butter
25g whipping cream
1 biji telur
1 sk jus lemon
1 sb tepung gandum

Blueberry filling
secukupnya.

Cara-cara
  1. Untuk menyediakan pastri : Pkl butter dan gula sehingga sebati. Masukkan telur, garam dan vanilla.Masukkan tepung dan susu tepung.Uli guna tangan saja.Setelah sebati boleh di canai dan terap.
  2. Bentukkan doh menggunakan acuan tart yang comel2. Setelah itu bakarkan pastri di dalam oven selama 15-20 min dengan kepanasan 180 darjah celcius. Setelah masak keluarkan dari oven.Setelah sejuk baru keluarkan dari acuan tart.
  3. Untuk menyediakan cream cheese : Pukul cream cheese, butter & gula dalam satu bekas.Masukkan pula telur, jus lemon dan tpng gandum. Pukulkan kesemua bahan-bahan ini sehingga sebati.
  4. Masukkan adunan cream cheese ini ke dalam piping bag dan pipekan ke dalam doh tart yg sudah di bakar tadi.
  5. Masukkan sedikit adunan cream cheese kedalam pastri, setelah itu masukkan jem blueberry & akhir sekali litupi lapisan blueberry itu dengan adunan cream cheese. Buat kepada kesemua pastri tadi & setelah itu bakar di dalam oven selama 10 min dengan kepanasan 180 darjah celcius.
  6. Setelah tart masak kelurkan dari oven, dan sejukkan. Setelah itu bolehlah dihidangkan. *****SELAMAT MENCUBA*****


4 comments:

  1. Salam Yatie,
    Betul ke baru 1st time buat. Hasilnya macam dh pro je. Akak suka makan tart ni. Tapi tak pernah buat beli je, sebab anak2 tak berapa suka

    ReplyDelete
  2. Waalaikumsalam Aidah...mmng first time buat masa ambil gambar ni....kat US semuanya kena buat sendiri,mana ada kedai2 nak jual menu2 msia...dah tu di ragui kehalalannya...
    nak buat lagi takde cetak sebenar...guna cetak muffin yg kecillah tu..

    ReplyDelete
  3. kak yati.mimi pun dok teringin nk buat.nak tya ni benda 2 yg nk kene pukul tu..boleh guna whisk tak?.ke nk kene gune mixer.mintak izin nk try ek resepi ni kak..mimi teringin nk wat .tapi takut tak jadi.hehhe.

    ReplyDelete
  4. 1st time kita buat mcm x bape nk mjadi...grrrrr

    ReplyDelete