Wednesday, January 20, 2010

Muffin Pandan.

Muffin yang ini pulak lebih kurang sama je. Cuma tak letak kelapa. Maklumlah kadang2 ada orang tak suka muffin yg ada kelapa...jadi bolehlah guna resepi muffin pandan yang ni....Jangan ketawakan ya kuih yatie banyak warna hijau....yatie sekeluarga suka sangat bau pandan pada kuih atau kek. Mari kita lihat resepinya..



Bahan-Bahan
180 g mentega (unsalted butter)
140 g gula halus
2 biji telur
80 ml susu segar
1 camca teh esen vanilla
220 gm tepung gandum*
2 sk baking powder*(*disatukan dan diayak)
1 camca teh pandan paste

Cara membuatnya
  1. Putar mentega, masukkan gula dan putar hingga putih. Masukkan telur satu persatu dan putar hingga kembang. Masukkan esen vanilla dan putar lagi.
  2. Perlahankan speed dan masukkan tepung berselang seli dengan susu cair hingga habis. Gaul rata. Akhir sekali masukkan pandan paste dan gaul rata.
  3. Sudukan ke dalam acuan muffin kegemaran 3/4 penuh dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 20 - 25 minit atau hingga masak. Bergantung pada oven masing2..

1 comment:

  1. Salam Kak Yati..saya dah cuba muffin ni..emmmmm sedap, lembut dan gebussssss.....suke ngan hasilnya..thanks sudi share resipi...

    ReplyDelete