Wednesday, January 13, 2010

Apam Kentang.




Bahan-bahan.

3/4 cwn gula pasir
200 ml air
1 helai daun pandan
2 cwn tepung beras
1 cwn kentang rebus
3/4 cwn tpng gandum
sedikit garam
1 sk yeast
1 sk b.powder
pewarna hijau/pandan paste
250 ml santan.

Cara-cara.

1. Kentang rebus di blend bersama dngn santan(biarkan sebentar)
2. Masak gula bersama air dan daun pandan.
3. Dlm mangkuk lain, satukan tepung beras, tepung gandum,yeast, b.powder dan garam.
4. Satukan semuanya dlm blender dan kisar sebati.
5. Perap selama 1 jam.Sapu minyak pada bekas kecil2.
6. Kukus dalam bekas kecil2 selama 15 minit.
7. Kalau guna loyang besar, kukus selama 40 minit.
8. Apam ini boleh di makan bersama dngn kelapa parut.

4 comments:

  1. Assalamualaikum Yatie. Amboi...musim apam ya! Tak pernah dengar lak apam kentang ni lagi. K.Ita nak cuba jugalah...

    ReplyDelete
  2. Walaikumsalam.Yatie mmng minat sngt dngn apa2 jenis apam. Kak Ita cubalah...lembut je...sedap...

    ReplyDelete
  3. Salam Yatie, Wah something new ni. Akak tak pernah lagi tengok resepi ni. Mesti sedap kan. Hari cuti hujung minggu ingat nak cuba lah. Kalau jadi akak kopipes kat blog akak lak ye.

    P/S Yatie kat US belajar ke

    ReplyDelete
  4. Salam Aidah...cubalah mmng sedap...yatie terjumpa resepi kat cik mat gebu....bila cuba terasa kelainannya..sodap..
    Yatie mmng kat US...ikut suami belajar dan bekerja...

    ReplyDelete