Bahan-bahan
- 5-6 ekor Ikan kerisi (Boleh gantikan dengan apa-apa jenis ikan)
- 5 sudu besar taucu - basuh dan toskan taucunya.
- 2 labu bawang besar- dihiris bulat.
- 3 ulas bawang putih dihiris.
- 1 inci halia dihiris halus.
- 5 tangkai cili api dibelah-dua memanjang.
- 1 tangkai cili merah - belah dua memanjang.
- 1 biji lada benggala/ capsicum – dihiris.
- 1 biji tomato dibelah empat.
- 1 btg serai dibelah dua atau diketuk.
- 1 sudu besar gula pasir.
- 1 sudu besar asam jawa dijadikan satu cawan air asam.
- minyak masak secukupnya
- Ikan di siang dan bersihkan lalu dilumur garam dan serbuk kunyit. Goreng ikan hingga garing sedikit.
- Panaskan kuali, masukkan minyak masak 2 sudu besar. Masukkan serai dan tumis serai hingga naik baunya, masukkan bawang, putih, bawang, halia, cili api, cili merah dan lada benggala.
- Bila tumisan mula keluarkan bau haruman (layu saja) masukkan taucu 5 sudu besar dan diikuti dengan air asam jawa. Tunggu hingga air asam mendidih. Masukkan gula secukup rasa (untuk matikan keasinan taucu).
- Tuangkan di atas ikan goreng. Hidangkan dengan nasi panas.
sedapnya...ikan selayang tu ikan apa ek
ReplyDeletemmg fav nana ni..mudah nak masak ..hehe
ReplyDeletegoreng dan tumis..masin2 tu yang sedap tu
ishhh.. sedap ni Yati..
ReplyDeletesedapnye...terliur pulak
ReplyDeleteXyah buh garam da kan.. taucu tu kene basuh ke.. pes dia xyah ambik?.. sy br belajar..
ReplyDelete