Monday, September 15, 2014

Congo Bars

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Lama dah teringin nak buat dan merasa congo bars ni. Sebelum ni mcm pernah buat, tapi tak sempat ambil gambar dan habis. Biasalah, kdng2 malas bebenor nak ambil gambar masakan ni. Mana rakan yg seangkatan tu, mesti memahaminya kan. Ramai kwn2 dah buat congo bars ni, pd yg belum dan teringin nak cuba buat sendiri tu...bolehlah cuba. Ianya mudah, cepat dan sedap di makan. Terima kasih pd Rima yg berkongsi resepi ni, kali ni saya copy paste dari blog Ita Masam Manis. Kalau pergi blog mereka berdua ni mmng takleh nak kelip mata rasanya....terpesona dngn kecantikkan hasil kerjanya. Menu2 yg di sediakan mmng amat memukau dan menyelerakan. Ita yg saya kenali mmng penyabar dan teliti orangnya, sbb tu hasil kerja tangannya amat memuaskan....jujur saya kagum sangat. Kalau saya ....janji boleh je, yg penting sedap dan keluarga menyukainya...Jomlah semak resepi mudah ni...pastu buat tau...


Bahan- Bahan
  • 315 gm tepung gandum
  • 2 1/2 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 150 gm butter
  • 300 gm gula perang - boleh kurangkan
  • 3 biji telur gred A
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 250 gm chocolate chips
  • 1 cawan kacang pecan atau apa2 kekacang - optional
  • Kepingan badam untuk taburan - optional


Cara- Caranya

1. Ayak tepung, baking powder dan garam dalam bekas besar dan ketepikan.
2. Dalam bekas lain campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata sehingga butter melarut.
3. Masukkan telur sebiji demi sebijik dan putar sebati.
4. Masukkan esen vanila.
5. Masukkan tepung , baking powder dan garam yang telah di ayak dan kacau rata. Akhir sekali masukkan chocolate chips dan kekacang dan gaul sempurna.
6. Tuangkan adunan kedalam tin pembakar ukuran 13 X 9 atau 10X10X2 inciyang telah digris dgn butter dan dialas dgn kertas minyak.
7. Ratakan permukan adunan dan taburkan kepingan badam dan chocolate chips jika suka sebagai hiasan.
8. Bakar pada suhu 170C selama lebih kurang 30 minit atau sehingga permukaan atasnya kuning keemasan. Jangan terlebih bakar.



7 comments:

  1. Salam, found your blog in my friend's blog list.. akan masuk dalam directory masakan ku. Tq for sharing.
    http://family-sihat-family-bahagia.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Kak zai nak cubalah sebab bahan ada dalam fridge.

    ReplyDelete
  3. Tie... nhajuk sitik... iki wong keset arek gawe congo bars!

    ReplyDelete
  4. Salam kak yatie. Teringin nk cuba. Nmpk sedap

    ReplyDelete
  5. http://madey09.blogspot.com/ menarik header blog ni SINAR KEHIDUPAN.. rasa dapat nafas lihat blog ni. Nak lin ke bloglist boleh ka ?

    ReplyDelete
  6. http://madey09.blogspot.com/ singgah ke blog saya tinggalkan jejak ya

    ReplyDelete
  7. sedap-sedap resepi akak..mira boleh cuba ni..kunjungi laman web mira raya haji dah nak dekat jom tempah baju dengan mira..boleh add mira sebagai friend dulu di fb myrah ruslan yea.da macam-macam baru yang di update.http://nurulaina174.blogspot.com/2014/09/droship-untuk-baju-hasil-sampingan.html

    ReplyDelete