Monday, September 15, 2014

Ikan Siakap Bakar Portugis

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Hari ni nak kongsikan resepi ikan bakar portugis yg sangat sedap. Biasanya kalau beli ikan siakap mesti nak masak samabl, masam manis ataupun di kukus. Kali ni saya cuba resepi dari Mat Gebu plk, anak2 siap tanya kenapa di beri nama ikan bakar portugis. Saya pun cakap, kena tanya pakcik Mat Gebu lah mcm ni...he3..
Resepi ni mudah je, bila ikan dah masuk dlm oven, kita boleh buat kerja lain sambil sesekali tu jengah2 gaklah tngk ikan ni...kang rentunglah pulak.
Pada peminat ikan bakar tu, boleh cuba resepi ni, mmng sedap. Terima kasih pd Che Mat berkongsi resepi ni, izinkan akak kongsikan resepinya kat sini pula ya. Resepi ni juga akak kopipes dari blog Yana Shaiful. Selamat mencuba semua..
 
 
 Bahan-Bahan
  • 2 ekor ikan siakap sederhana besar
  • 3 helai daun limau purut
  • 4 camca besar cili kisar
  • 1 kuntum bunga kantan ~ hiris halus
  • 3 sudu besar minyak bawang putih ( 5 ulas bawang putih, cincang halus, goreng dalam 1/2 cawan minyak, tapis dan boleh gunakan )
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 2 camca besar jus asam jawa
  • Daun pisang secukupnya ~ layur atas api supaya lembut ~ saya guna aluminium foil

BAHAN KISAR HALUS :-
  • 6 biji bawang merah /1 labu bwng besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 batang serai ~ hiris halus
  • 1 kuntum bunga kantan ~ hiris
  • 3 biji buah keras
  • 1/2 cm hirisan lengkuas
CARA PENYEDIAAN:-
  1. Cuci ikan dan perap dengan limau kasturi dan sedikit garam. Ketepikan. Sementara itu kita buat sambal.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga harum. Masukkan cili kisar dan daun limau purut. Tumis hingga garing dan terbit minyak. Masukkan jus asam jawa, perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Masakhingga pekat. Angkat dan sejukkan.
  3. Ikan siakap dicuci kembali hingga bersih. Kemudian toskan. Ambil 2 helai daun pisang/aluminium foil. Sapu sedikit sambal atasnya, letak ikan sapu sambal atas ikan tadi dan tabur sedikit hirsan bunga kantan. Bungkus ikan tadi dan kemaskan.
  4. Kemudian bakar dalam oven hingga masak. Boleh juga di bakar dalam pemanggang ajaib..Hidangkan dengan perahan jus limau kasturi.

2 comments: