Bahan2 Utk Puding
- 1 cwn tepung kastard
- 5 cwn air
- 1/2 cwn susu cair
- 1/2 cwn gula
- Satukan tepung kastard bersama gula, susu cair dan air. Gaul semuanya.
- Masak di atas api sederhana sehingga agak pekat dan kacau sentiasa. Biasanya dlm anggaran 20 minit. Setelah agak pekat, matikan api dan tuang dlm bekas2 kecil atau loyang.
- Biarkan sejuk sebentar dan simpan dlm peti sejuk. Setelah beku barulah boleh di hidangkan.
- 1 tin koktel buah2an ( Boleh ganti buah laici, peach dan nanas..)
- 1 tin susu cair
- 1 tin air biasa (air masak)
- 1 cwn gula( terpulang pd masing2 ya..)
- Ais secukupnya
- Masak gula bersama air(sekadar gula hancur je..). Setelah itu biarkan sejuk.
- Setelah air gula sejuk, bolehlah tuang koktel dan susu.
- Ambil puding tadi dan masukkan kedlm mangkuk...tuangkan kuah yg bercampur koktel buah2an.
- Sedap di makan ketika sejuk. Boleh juga di letak ketulan ais.
assalam yatie, tengok time tnghari sedang haus dan lapar mcm tak cukup je dessert tu..
ReplyDeleteSalam Yatie..nyaman jer anak tekak klu dpt puding kastad nih...(^_^)
ReplyDeletemacam sedap je...senang je...leh try ptg ni...
ReplyDeletesunnguh menyelerakan.sesuai untuk anak2 sebab berwarna-warni!
ReplyDeletesemua nya terbaek la resepi kak yatie.. sama cantik sedap,sama cantik dgn k.yatie :)
ReplyDeletelike1000+...hehhehe
Salam puan, boleh sy tumpang bertanya.. Cocktail tu tuang dgn airnya sekali atau ambil buahnya saja..? Sbb lepas tu tambah gula pula..tak jadi ter-over manis ka? Tq:)
ReplyDeleteAna