Bahan-bahan
- 1 kg mee kuning (dicelur dan toskan)
- 1/2 kg. daging [rebus lembut dan hiris nipis]
- 300 gm tauge (buangkan ekornya dan celur sekejap je..)
- 2 tangkai daun bawang/ daun sup (dihiris)
- 4 tangkai cili merah/hijau (dihiris)
- 3 keping tauhu goreng (dihiris nipis)
- 3 biji telur rebus (dibelah)
- 3 biji limau nipis (dibelah)
- Sedikit bawang goreng
- 1/2 kg keledek (direbus & dikisar halus)
- 5 ulas bawang merah *
- 3 batang serai * (bhn bertanda * di kisar halus)
- Sedikit halia *
- sedikit lengkuas *
- 100 gm udang kering
- 3 ulas bawang putih*
- 2 s/b cili kisar
- 3 s/b serbuk kari daging
- air rebusan daging
- air secukupnya ikut kepekatan yg di kehendaki
- Sedikit garam
- Sedikit minyak masak
- Sedikit gula
- Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bahan yang di kisar, rempah & cili kisar hingga garing.
- Masukkan keledek kisar. Tambahkan air rebusan daging mengikut kepekatan yang diinginkan.
- Akhir sekali, masukkan garam & gula. Biarkan hingga kuah mendidih.
- Angkat dan hidangkan dgn mee yg telah di celur dan bahan yg dihiris.
- Tuangkan kuah ke atas mee dan selamat menjamu selera.
Salam Kak Yati...
ReplyDeletewaa...sedapnya mee jawa...sesuai utk berbuka puasa ya...
Nampak mengancam pulak mee jawanya ni Tie... bulan puasa ni aku lum lagi wat menu mee....
ReplyDeletenak try buat hari ni juga. harap menjadi.
ReplyDeleteThanks for the recepies kak 👍👍
ReplyDeleteTerima kasih dgn resepinya... sy yg x tau msak ni trus ada minat nk msak2 n ingin mncuba.. hihi😃😃
ReplyDeleteTerima kasih dgn resepinya.. hrp ada resepi lagi slpas nie..
ReplyDelete