Wednesday, February 19, 2014

Bubur Candil Bersama Keledek Oren dan Ungu

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Menu biasa2 je arini. Kebetulan teringin sangat nak makan bubur candil. Alang2 nak buat bubur candil, saya campurkan sekali keledek oren dan keledek ungu. Lagipun keledek ni tak boleh di biarkan lama, ada kang bertunas nanti. Bila dah bertunas....alamatlah terbuang gitu je. Bubur candil ni sedap di buat berbuka puasa, kalau makan mcm tu je pun sedap. Kalau dah teringin sangat, takyah tunggu bulan puasa pun boleh. Pada peminat bubur/pengat tu, blehlah cuba...mmng best.


Bahan Utk Bebola Candil
  • 2 cawan tepung pulut
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • sedikit garam
  • 1 cawan air- tuang sikit2 utk uli tpng jadi doh yg dikehendaki
  • Air secukupnya= utk merebus bubur candil
  • 2 ketul keledek oren *(* kupas dan potong dadu besar-rebus hingga empuk dan toskan)
  • 2 ketul keledek ungu*
Bahan Kuah
  • 2 cawan santan pekat
  • 2 cawan santan cair
  • 1 ketul gula melaka-racik halus dan masak hingga hancur+1/2 cwn air= tapiskan
  • 1/2 cwn gula pasir
  • 2 helai daun pandan-di simpulkan
Cara-Cara
  1. Rebus keledek oren dan ungu berasingan sehingga empuk. Bila dah empuk, angkat dan toskan.
  2. Sementara itu campurkan tepung pulut, tpng gandum dan sedikit garam ke dlm mangkuk.
  3. Campurkan air sedikit demi sedikit, uli sehingga menjadi doh yg lembut.
  4. Didihkan air dlm periuk, bulat2kan adunan jadi bebola klecil dan rebuslah ke dlm air yg mendidih.
  5. Apabila dah timbul bebola tu, bolehlah angkat dan tapiskan.
  6. Di dalam periuk yg lain, satukan santan cair, masukkan sekali air gula melaka yg sudah di tapis tadi.
  7. Masukkan bebola candil tadi, keledek dan masukkan daun pandan...gaul sebati. Masukkan gula pasir.
  8. Masukkan santan pekat dan gaul sentiasa supaya santan tidak pecah...biarkan mendidih. Setelah siap, matikan api dan bolehlah di hidangkan.

3 comments:

  1. sedapnya nampak bubur candil. Sya panggil butir nangka

    ReplyDelete
  2. Musim-musim panas begini kalau dapat hirup bubur yg sejuk dari peti ais alangkah nyamannya...

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum yatie sedapnya..macam terasa-rasa jer kat tekak ni...=)

    ReplyDelete