BAHAN-BAHANNYA :-)
- 500 gram udang bersaiz besar
- 3 biji tomato hijau
- 2 batang serai, dititik
- 2 helai daun kunyit, disiat
- 1/2 inci lengkuas, dititik
- 1 keping asam gelugor
- 800 ml santan cair
- 350 ml pati santan
- Garam dan secubit gula
- 3 tangkai cili merah
- 8 biji cili padi (optional)
- 1/2 inci kunyit hidup
- 8 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 3 biji buah keras
- 1/2 inci belacan
- Udang dibersihkan, cuci dan toskan. Tomato dibelah 4 setiap biji. Ketepikan.
- Masukkan bahan2 kisar dalam periuk bersama serai titik, asam gelugor dan gaul rata.
- Masukkan santan cair, kacau dan bila mendidih, masukkan udang. Masukkan tomato hijau dan biarkan hingga udang bertukar warna, masukkan pati santan dan gaul rata.
- Tambahkan daun kunyit, garam secukup rasa dan secubit gula. Masak dengan api perlahan sambil dikacau selalu. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain.
Sedapnya gulai udang besar pulak tu.
ReplyDeletedugaan sungguh melihat udang tika dalam pantang ni
ReplyDeleteteruja tengok udang besaw dlm pinggan tu Yatie..
ReplyDeletesedapnye udang besar...
ReplyDeleteHmmmm sedap
ReplyDelete