Saturday, February 1, 2014

Bingka Pandan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Kuih bingka yg kerap saya buat dan semestinya mudah je penyediannya. Ramai kwn2 di luar sana yg buat bingka pandan ikut resepi Joayee ni.Pada yg belum mencuba tu, bolehlah cuba resepi mudah ni...mmng sedap dan lembut je. Resepi sekali lagi saya kongsikan di sini. Jom semak resepi mudah ni...




Bahan- Bahan- (loyang 8x8inci, kalau guna acuan pecah 8-dpt 4 keping kuih)

  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan jus pandan (Yatie kisar 4 helai daun pandan bersama 1 cwn air dan tapiskan)
  • 2 1/4 cawan santan (1 cwn santan pekat, selebihnya tambah air)
  • 2 sudu besar mentega- cairkan dan sejukkan
  • 2 cawan tepung gandum
  • 3 biji telor
  • 1/2 sudu teh garam
  • pewarna hijau
  • bijan
Cara-Cara:-
  1. Campurkan kesemua bahan dan blend sampai sebati kecuali bijan.
  2. Masukkan 2 sudu teh minyak dalam loyang dan oleskan rata.
  3. Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan tadi.
  4. Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C guna api atas dan bawah sampai kuning/garing (Yatie bakar selama 1 jam 15 minit, kalau nak garing lagi guna api atas dlm 5 minit terakhir).

2 comments:

  1. Salam Yatie...mmg x di nafikan resepi bingka pandan dari Joayee ni sedap...nak2 pula yatie yg buatkan..mmg lagi menggoda selera, dengan kerak dan bijan tu...so tempting :)

    ReplyDelete