Saturday, August 3, 2013

Biskut Dahlia

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Biskut raya yg paling mudah tapi baru ni berkesempatan membuatnya. Bila dah buat tu, macam biasalah kata sedappppp...sedapppp..kalau tau dari dulu lagi dah buat biskut ni. Biskut ni biskut dulu2 sebenarnya, tapi hingga kini masih di gemari ramai, termasuklah saya sendiri. Buatnya taklah susah mana pun, cuma kena pandai menekan adunan doh ni supaya biskut berbunga cantik. Saya buat ni kira oklah, tak berapa cantik dan tidak pula hodoh....he3..kira sedap mata memandang dan sedap di rasa.

Terima kasih pada Mat Gebu berkongsi resepi yg mudah dan sedap ni. Izinkan akak kongsikan resepinya kat sini pula ya. Pada kwn2 yg masih tercari2 resepi biskut dahlia yg sedap tu, bolehlah cuba resepi ni..mmng sedap. Selamat Mencuba.



BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 300 gm mentega
  • 160 gm gula aising
  • 2 kuning telur
  • 1 camca teh esen vanilla/rose
  • 240 g tepung gandum*
  • 100 g tepung jagung*
  • 160 g tepung kastard*(*gaul rata dan diayak)
  • Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Putar mentega dan gula aising hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen vanilla/rose dan putar hingga kembang.
  2. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan.
  3. Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit.
  4. Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara...

7 comments:

  1. biskut favourite ...tapi tak terbuat .. bunga nya cantik je kan..

    ReplyDelete
  2. Salam Yantie..
    Memang betul biskut nie...memang sedapp
    MA dah 2x buat dah ...dalam bulan puasa nie...
    Malam tadi pun buat jgk...2 aduanan..

    ReplyDelete
  3. assalam k.yati
    samalah kan wajib ada dari dulu hingga kini biskut satu ni
    sedap dan sentiasa digemari ramai

    ReplyDelete
  4. baru jer pagi tadi buat...tak la lawa cuma sedap dimakan je... tapi mlm ni tgk satu balang kecik byk dah tak dak ceri...** anak punya pasai la**

    ReplyDelete
  5. Cantik dan elok je kembang bunga tu..

    ReplyDelete
  6. salam kak yati,
    cantik biskut kak yati.
    Hanim dah cuba buat guna resepi CMG tapi nape biskut hanim kembang yer?
    lekuk bunga bhgn atas jadi mendap.

    ReplyDelete
  7. Salam Yati, saya pun guna resepi CMG nie...mmg menjadi & cantik hasilnya. Kira sukatan resipinya mmg tepat...

    ReplyDelete