Thursday, August 1, 2013

German Cookies

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Bertemu kita sekali lagi, lama tak bersiaran di sebabkan hal2 yg tak boleh di elakkan. Tinggal seminggu lagi kita berpuasa, rebutlah dan tingkatkanlah amalan kita di bulan yg mulia ini. Ianya dtng setahun sekali, janganlah ianya berlalu pergi begitu saja, carilah peluang beramal soleh di bulan yg mulia ini. Rasanya ramai kwn2 juga para ibu2 sibuk menyiapkan biskut/kek hari raya saat ini. Saya juga terpanggil utk membuatkan biskut yg paling mudah dan semestinya sedap bagi melayan permintaan anak2. Biasalah anak2 ni, bila mama nya dah siap jahit baju raya, kuih raya pasti menyusul. Fikir2 punya fikir, jadilah German Cookies ni sebagai pemanas oven. Biskut ni sangat mudah, ramai kwn2 telah mencubanya. Terima kasih pada penyumbang resepi. Izinkan sekali lagi saya kongsikan resepinya kat sini ya. Kawan2 juga boleh lihat biskut ni di SINI.



BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 125 gram mentega
  • 125 gram tepung kentang/potato starch (boleh beli kat kedai baking)
  • 80 gram tepung halus (boleh juga guna tepung gandum)
  • 40 gram gula aising, diayak
  • Secubit garam (resipi asal tak letak)
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan tepung kentang dan tepung gandun, ayak dan ketepikan. Putar mentega dengan gula aising hingga sebati, masukkan garam. Perlahan kelajuan dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Rehat kan sekejap.
  2. Ambil sedikit adunan (mat guna 1/2 camca besar, sama macam Rima), kemudian bulat2kan dan susuh atas dulang pembakar. Celup garfu dalam air dan tekan atas bebola tadi hingga sedikit leper dan membentuk corak. Buat hingga siap.
  3. Bakar dalam oven yang telah dipanaakan pada suhu 175C selama 15 minit (mat tambah lagi 5 minit untuk mendapat biskut yang sedikit garing). Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara....
**Kalau adunan terlalu lembik, bolehlah tambahkan sedikit tepung kentang/gandum dan uli doh sehingga menjadi doh yg di kehendaki.

11 comments:

  1. Salam Yatie...lama menyepi..
    Dah banyak buat biskut??
    Banyak komen yang positif tentang GC nie..
    Kalau ada masa mama pun nak cuba buat lah...

    ReplyDelete
  2. Assalam yatie, cantik biskut ni putih mulus, nak cuba tak terbeli pulak tepung kentang tu

    ReplyDelete
  3. mcm nak try je... tepung kentang ade tu...mmg tfikir2 nak buat ape dgn tepung tu.... tq kak, bg inspirasi :)

    ReplyDelete
  4. mas juga tak try2 buat lagi...

    ReplyDelete
  5. Semua bahannya sudah tersedia... cuma belum sempat nak buat! Ayu temen German Cookiesmu itu Tie.

    ReplyDelete
  6. mudah & ringkas aje bahan2nya ye yatie.. kalau rajin boleh la mencuba..

    ReplyDelete
  7. biskut mmg sedap, bhn pun ringkas...thn dulu raya ada buat...thn ni tak tau sempat ke tidak

    ReplyDelete
  8. Salam Yatie putih bersih nampak kukis ni...bahan pun ringkas terima kasih krn sudi share resepi....

    ReplyDelete
  9. Oeya copy n keep resepi ni ye Kak Yatie.. Bila cubanya tak tau lagi.. Hehe

    ReplyDelete
  10. Thn lepas sy dah try cookies ni. Mmg sedap kena dengan selera saya... Thn ni nak buat lg

    ReplyDelete