Tuesday, January 29, 2013

Roti2 Gebu dan Kari Ayam

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Kari ayam ni menu hari ahad lepas. Alang2 dah dpt roti macam2 masa kelas roti aritu saya pun masaklah kari ayam dan di makan bersama roti tu. Memang puas makan roti Mamazieza ni, sedap, lembut dan gebu. Terima kasih sekali lagi pada Mamazieza berkongsi ilmu meroti pada kami, dan terima kasih juga pada Mat Gebu sebab berkongsi resepi kari ayam yg mudah dan sedap. Kali ni cuba resepi Mat Gebu dan pernah buat sebelum ni diSINI. Macam biasalah, alang2 dah masak kari, saya tambahkan sekali kentang, tomato dan terung. Itulah lauk tengahari dan menu ini jugalah di makan bersama roti2 gebu ni. Jomlah layan gambar roti2 ni lagi...




BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 1 ekor ayam 
  • 4 biji kentang
  • 2 biji tomato
  • 1 batang terung
  • 3/4 senduk makan cili kisar (ikut pedas)
  • 2 1/2 camca besar penuh rempah kari daging (mat guna jenama Baba's)
  • 1 keping asam gelugor
  • 1/2 inci lengkuas, dititik
  • 300 ml pati santan
  • 1 liter santan cair
  • Air panas secukupnya
  • 1 camca besar minyak sapi
  • 1/2 cawan minyak utk menumis
BAHAN KISAR HALUS :-)
  • 14 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia tua
  • Secubit belacan (optional)
  • 2 biji buah keras
  • 1/2 inci kunyit hidup
BAHAN TUMIS :-)
  • 2 pelepah daun kari, dilurut
  • 4 biji bawang merah, hiris halus
  • 2 ulas bawang putih, hiris halus
  • 1 batang kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 3 biji buah pelaga
  • 5 kuntum bunga cengkih
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ayam dipotong kepada 12 - 14 bahagian (ikut besar ayam), buang kulit, cuci bersih dan toskan. Kentang dikupas, belah 2 setiap biji dan rendam. Bancuh rempah kari dengan bahan kisar halus, gaul rata2. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, masukkan minyak sapi. Tumis bahan tumis hingga harum, masukkan bahan kisar + rempah kari tadi dan tumis hingga harum, tambah cili kisar dan tumis hingga garing dan terbit minyak, guna api sederhana dan kacau selalu.
  3. Masukkan ayam, gaul rata dan biar ayam kecut. Tuang santan cair, dan tambah sedikit air panas hingga ayam tenggelam. Masak hingga mendidih dan kecilkan api, masak hingga 3/4 empuk.
  4. Masukkan kentang (toskan), dan masak hingga kentang empuk (jika kering, tambah air panas). Tamah asam gelugor, santan pekat dan perasakan dengan garam secukup rasa dan secubit gula. Masak dengan api sederhana sambil dikacau. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi atau ketupat.

7 comments:

  1. kak yatie,

    samalah..kalau di CR ada kuah baki kari ayam.. mmg ayu cecah roti,..
    tapi,, nak roti mama...

    wawawawa

    ReplyDelete
  2. Macam nak masak kari ayam pulak lahh esok... >____<

    ReplyDelete
  3. Sedapnya nmpk roti gebu pagi2 ni...cicah plak dgn kari ayam...aduhhhh.....

    ReplyDelete
  4. I Love Roti. Alhamdulillah mamawana dah bleh buat roti sendiri. Tq Allah.

    ReplyDelete
  5. wow kak..lembut je roti2 tu..class gitu makan ngan kari,secocok !!

    ReplyDelete
  6. Salam Kak..waahhh teruja betul saya tengok struktur roti tu...lembutttt habis...memang sedap tu dandingkan ngan kari ayam

    ReplyDelete
  7. nampak sedap.. teringin mencuba terima kasih

    ReplyDelete