Sebenarnya banyak resepi serabai dan saya pun tak tau nak cuba resepi mana satu. Kali ni saya cuba resepi Kak Wan dulu. Syukur Alhamdulillah menjadi cantik. Saya suka tngk serabai yg bersarang tu. Terima kasih pada K.Wan kerana berkongsi resepi mudah dan sedap ni. Izinkan Yatie kongsikan resepinya kat sini pula ya. Jom semak resepinya. Pada yg berkenan tu, bolehlah mencubanya.
Bahan-bahan:
- 250 gm tepung beras
- 150 gm nasi sejuk
- 500 ml santan
- 1 sudu kecil yis segera + 50 ml air suam ( larutkan), biarkan seketika
- 1/2 sudu teh garan
- 600 ml santan
- 100 gm isi durian
- 80 gm gula pasir
- 1/4 sudu teh garam
- 1 helai daun pandan disimpul
- 1 biji putih telur- dipukul sedikit
- Satukan semua bahan serabai didalam pengisar dan kisar hingga halus. Perapkan di tempat suam selama 2 jam atau lebih.
- Panaskan acuan serabai/ baulu yang diliser dengan minyak hingga minyak betul- betul panas. Tutup api dan tuang adunan serabai hingga 3/4 penuh.
- Kemudian masak dengan api perlahan sehingga masak.
- Kuah: Satukan semua bahan hingga mendidih. Masukkan putih telur dan masak hingga kuah sedikit pekat.
- Hidang serabai dengan kuahnya.
nampak menarik untuk di makan.. boleh cuba nanti nih
ReplyDeleteSalam Yati...klu letak dlm non stik pan tu..perlu tak ditutup?
ReplyDeletewaah..akak mmg suker makan serabai ni tp buat sendiri x pernah lagi..terliur lak memalam nih tgk apam serabai yatie wat nih..adehh!
ReplyDeleteSalam, kakakku... menjadi sungguh serabaitu.. kelakar jerlah Hamka tu, lain kali Kak Yatie letak warna hijau mesti dia nak makan.. hehe
ReplyDeleteSalam,
ReplyDeleteDah lama auntie tak makan serabai ni..
salam yatie, mmg nmpk cntik serabai tu brlubang lagi, serabai ni kueh lama kan.., kalau resepi dulu2 x guna yis itu yg kadang mnjadi kadang tak. akak pernah gak buat resepi ni dulu mmg jadi, mmg sedap dicicah dgn kuah durian terliur jap..!
ReplyDeleteSedapnyaaa...
ReplyDeleterindu nak makan kuih serabai ni...zaman remaja dulu nenek dan mak sedara selalu buat kuih ni.
ReplyDeletesy dah lama teringin nak buat...tapi belum terbuat. Mmg sedap serabai ni cicah kuah durian.
ReplyDeleteSedapnya tengok serabai kak yatie ni... elok jer memutih.. boleh cuba ni :D
ReplyDeletesedapnya..acuan mama dah beli dua biji masa balik ke kedah itu hari..nak kena cari durian lah pulak..
ReplyDeleteAslmkum Yatie
ReplyDeletepernah mkn serabai tp belum cuba buat sendiri lagi...
susah nak jumpa orang jual serabai ni. ni dah teringin kene la buat sendiri pasni :D
ReplyDeleteKisah Ibu Pencen Muda
slm kak yatie...mcm ku kenal roti itteeww.... :) selalu masuk sini jd silent reader...tapi skang ni takmo jd silent reader lagi lah...nak kepoh2 lak...ehehe... (Norita A.Samat @ ratusiput)
ReplyDeleteAssalamualaikum Yatie cayang...wah lama akak x komen kat blog...asyik tegur kat wall FB jek...hehee. Meh sini serabai tu sepinggan, sedapnya...nak2 kalau makan dgn kuah durian.....yum yum... Cantik jer berlubang2 serabai tu...menjadi betuiii...hehe
ReplyDeletewow cantik2 uollls..jom lepak kat blog www.pelanginadia.blogspot.com
ReplyDeletesalam perkenalan k.yati... wah byk betul menu2 kat blog akak..sedap2 plak tu... & yg pasti shida x kan terlepas utk cuba menu akak .
ReplyDeletejom lawat blog saya saya ade cerita terbaru utk dikongsi ^_^
http://umishida.blogspot.com/