Kek Mentega Keju
- 170 gm mentega
- 125 gm krim keju
- 250 gm gula kastor
- 5 biji kuning telur
- 210 gm tepung serbaguna } -guna tpng gandum pun boleh
- 1½ camca teh serbuk penaik } diayak
- 2 camca teh vanila
- 5 biji putih telur
- 1/8 camca teh garam
- Putar mentega dan krim keju hingga kembang dan pucat warnanya.
- Masukkan sedikit demi sedikit gula, pukul. Ulangi hingga habis.
- Bubuh sebiji demi sebiji kuning telur, putar sebati.
- Masukkan pula tepung, pukul perlahan. Tambah vanila. Ketepikan dulu.
- Dalam mangkuk bersih yg lain, pukul putih telur hingga berbuih.
- Masukkan garam, putar lagi. Bila kental, bubuh 1/3 ke dalam adunan tadi.
- Kacau perlahan dan tambah lagi 1/3 bahagian. Ulang hingga habis. Kaedah kaup balik.
- Ratakan adunan ke dalam tin empatsegi 22 cm yang dialas kertas kalis minyak dan di sapu mentega..
- Bakar pada 170 C selama 1 jam atau hingga masak.
- Keluarkan, biar atas redai 10 minit sebelum dikeluarkan dari tin.
Salam kenal,
ReplyDeletelawat blog akak ptg2 ni...sedapnya cheese kek
www.my-mintroom.blogspot.com
wah sedapnya..nak try la..
ReplyDeleteAssalamualaikum Tuan Rumah...
ReplyDeleteMama datang bawak snow cheesecake, siap dengan Earl Grey tea no sugar. Meh ler kita berkelah. Memandangkan mama yang datang rumah Yatie, jadi Yatie gorenglah mihun sekali, selain dari butter cheesecake yang cun melecun tu ye... ahaks...
WAH NENGOK DRI LUARAN MCM LEMBUT JE KEK 2...terliur la
ReplyDeleteaduhhhh. resepi mcm mudah...
ReplyDeleteku terliur.. tgn gatai nie
thanks kak yatie syer resepi
tepung serbaguna apa erk??
ReplyDeletewaduhh..nmpak gebuss banget ciskek butter tu yatie..conpemm sodaap x hengat kan..hehe!
ReplyDeleteaduhhhhh.....cheeseee lagi...
ReplyDeletesabar jerk tengok cis kek yg gebuuuu tu..
mas baru nak stop beli cheese...
rasa kena beli juga cheese nanti..
akak teringin sngt tengok butter cheesecake ni dah nampak tu lembut dan pastinya sedappppppppppp
ReplyDeletesalam yatie..gebunya kek ni.Mai sepotongggggg:)
ReplyDeletesalam kak yatie,saya pun semenjak 2 @3 hari nie,asyik terbengkalai je nak wt kek cheese nie,lgpun kt esbok tu ada cheese yg x terusik lagi...
ReplyDeleteNampak gebu dan sedap sgt butter cheesecake yatie ni.
ReplyDeleteslm kak Yatie...wah nmpk sgt gebuss gebass kek butter tu...mcm span dh QH tgk...kena sediakan air kt sbelah ni kalau mkn...hihi
ReplyDeleteTing tong.... datang pepagi ni nak bekfes kat sini.... kopi o satu noh nak makan dgn ciskek!
ReplyDeleteAssalamualaikum, mmmm nampak best tu....leh la try nanti....yum3:))
ReplyDeleteAssalam Yatie.
ReplyDeleteSis mohon cnp resepi pulut serikaya ye.Halalkan sis letak di blog sis.Kalau ada masa jemput la singgah.Terima kasih byk2.
waaaaaaa... gebus betol nmpk kejadian ciskek tu.. blh cuba nie.. :)
ReplyDeletehmmm memang sedap nampaknya kek ni.. kalau selang2kan dengan blubery filing dlm kek tu sedap jugak kot kak.. saya ni mmg suke makan kek cheese kalau ada rasa2 bluberry sikit.. boleh buat nanti hubby balik dari outstesen.. hehe
ReplyDeleteKak......terliur dah ni......nk buat gak......!!!!! Singgah blog sya....bnyk resepi akk sya try...thanks.....bilaudamenulis.blogspot.com
ReplyDeletekek ni kalu dikukus blh dk
ReplyDeleteBAKAR STIM ATAU BAKAR MACAM BIASA? MAAF YER...KITA TANYA..:)
ReplyDeletesgt sedap... dh try n menjadi.. sgt gebus.. thanks kak yati
ReplyDelete~min~
Salam kak, first time tgk kek ni sgt menyelerakan. Terus buat dan walla sedap!
ReplyDeletesuke2..terima kasih bkongsi resepi akak!hiks
ReplyDeletesalam kak, nak tanya.. nak tambah 1/3 apa ye?
ReplyDeletealhamdulillah.. terima kasih atas perkongsian tentang pembuatan kek ini.. sedap sgt2. :) terima kasih sekali lagi.. :)
ReplyDeleteKak .. Ini gna api atas ke bwah ?
ReplyDeletehai kak.. kalau di kukus blh tak?
ReplyDeleteTq share resepi... シ
ReplyDeleteJempot singgah zarachingu.blogspot.my