Tuesday, July 10, 2012

Gulai Kuning Nangka Muda

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua. Petang ni nak kongsikan bersama resepi yg mudah sekali. Hari ni saya masak gulai kuning nangka muda. Minggu ni mmng menu sayur kampung je, maklumlah sayur2 mcm ni bukannya boleh di simpan lama, tu yg berturut je masak sayur kampung. Lagipun lama tak makan sayur mcm ni, tu yg bertambah selera di buatnya. Resepi kali ni paling mudah, rebus je rencahnya takyah tumis segala..mudahkan..jom semak resepinya



Bahan-Bahan
  • 1 kg nangka muda, potong kecil, cuci dan rebuskan bersama sedikit garam
  • 3 cwn santan cair
  • 1 cwn santan pekat
  • 1 btng serai-dititik
  • 1 helai daun kunyit-disiat
  • Garam secukup rasa
  • sedikit gula
  • 1 keping asam gelugor
  • Air secukupnya utk merebus nangka

Bahan Kisar

  • 1/2 cwn ikan bilis, buang kotoran dan cuci
  • 5 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci kunyit hidup
  • 6 tangkai cili padi
  • 1/2 sudu kecil lada hitam, tumbuk halus
Cara Memasak
  1. Rebus nangka muda bersama air dan sedikit garam sehingga empuk.
  2. Bila dah empuk, toskan airnya. Ketepikan dulu.
  3. Sementara itu masukkan bahan2 kisar kedlm periuk. Masukkan 1 cwn air dan biarkan mendidih. Masukkan santan cair dan masukkan nangka yg telah direbus tadi.
  4. Masukkan serai, daun kunyit, asam gelugor, garam, gula dan gaul rata.
  5. Masukkan santan pekat dan gaul rata. Masak hingga mendidih guna api sederhana.
  6. Rasakan, kalau dah cukup rasa tutupkan api dan bolehlah diangkat dan hidangkan.
  7. Sedap dimakan bersama sambal belacan, ikan goreng dan ikan masin.

14 comments:

  1. Sedapnya.. kalau kat kampung, mak Rose suka masak ni :)

    ReplyDelete
  2. Salam Yati.baru berkesempatan dtg nak tengok talam seri delima yg cantik kat bawah tu....berkenan tengok...boleh masuk senarai dulu. gulai nangka muda....masakan kg gini sedap....tambah2 mkn dg ikan masin dan sambal belacan....

    ReplyDelete
  3. Sedapnya gulai nangka tu..berselera makan nasi byk2..hehe..

    ReplyDelete
  4. asslm Kak Yatie...aduh sedapnye tu...QH suka jugak mkn lauk nangka masak lemak tu...mcm dh lama jugak kot xnmpk n mkn...hehe...xpenah lg cuba msk sdri...biase mak la yg masak klau kt kg..hihi...

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Kak Yatie.. cak cak Ani singgah ni.. wahhh ternampak gulai nangka muda.. sedapnya.. yummy nya..

    ReplyDelete
  6. nampak menyelerakan sekali gulai nangka tu Yatie,dah terliur sudah ni akak,nak kena cari nangka lah rasa nyammg sedap tu kalau makan ni pasti bertambah nasik..

    ReplyDelete
  7. Puaslah makan menu kampung di dapur Yatie... terubat rinduku!

    ReplyDelete
  8. As'kum Kak Yatie cayanggg betul tu.. sayur nangka tak boleh simpan lama.. dah banyak kali sha beli hheehehe..penghabisannya masuk tong membazir sebab terlupa... tapi lauk nangka masak lemak memang fav sha! cayang Kak Yatie muahhzz

    ReplyDelete
  9. Nengok foto gulai nangka ni sedapnyerrrrrr........Like very the much

    ReplyDelete
  10. sedapnye makan ngan ikan masin n sambel belachannn..tengok betonnye tu kak..satu tarikan..

    ReplyDelete
  11. Salam Kak Yatie..Mmg menyelerakan klu dapat mkn sayur kampung mcm ni..tambah pulak ada sambal belacan..lg sodapppp..makan nasi xhingat dunia laaa ^_^

    ReplyDelete
  12. salam yatie
    akak sampai sini dgn rasa rindu dendam yg membara kat yatie nih..hehe

    sedap lauk kuning..kalau kat nismilan mmg biasa masak2 kuning mcm ni..kalau tak kuning tak sah...hehehe

    ReplyDelete
  13. masakn johor asli nih..kalau kat kl ni diorang suka campur ngan perut ler..daging ler..tak ori johor dah!!!

    ReplyDelete
  14. selalu kalau nk mkn gulai nangka ni fai minta tlg mak mertua masakkan... hehe..

    ReplyDelete