Monday, July 9, 2012

Talam Seri Delima

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua. Petang semalam saya buat kuih talam seri delima. Nama kuih ni pun suami saya yg beri sbb dia suka tngk lapisan kacang merah yg macam batu delima tu. Kebetulan guna kacang merah, jadi memang sesuailah sangatlah namanya. Tak kisahlah janji saya dapat juga mengabadikan nama kuih kegemaran keluarga ni dari suami.
Kuih ni sedap dan lembut je, lebih2 lagi bila tergigit kacang merah tu...mmng sedap sangat. Digabungkan pula dngn rasa sirap ros dan perisa jagung, macam makan ABC pula. Pada peminat kuih talam tu bolehlah mencubanya. Jom semak resepinya.





LAPISAN TENGAH * Guna Loyang 10x10x2 @3
  • 1 cawan kacang merah yg telah direbus-lalukan kat air paip dan toskan
  • 1 1/2 cwn tepung beras*
  • 200 ml santan pekat*
  • 500 ml air*
  • 1 sudu besar tpng jagung*
  • 3/4 cwn gula halus*
  • secubit garam*
CARANYA
  1. Bancuh semua bahan yg bertanda (*) tapis & masak hingga naik wap guna api sederhana.
  2. Masukkan kcng merah (yg telah direbus tadi) dan kacau rata. Ketepikan dulu.
LAPISAN ATAS DAN BAWAH
  • 1 1/4 cwn tepung gandum
  • 1 sudu besar tpng jagung
  • 1 cwn gula halus
  • 2 biji telur
  • 250 santan pekat
  • 500 ml air
  • secubit garam
  • pewarna merah(perisa ros)dan kuning(perisa jagung)
CARANYA
  1. Bancuh semua bahan, tapis ke dlm periuk & masak hingga naik wap.
  2. Bahagikan kpd 2 bahagian,letak pewarna dan perisa kegemaran. Ketepikan dulu.
CARA MEMBUATNYA.
  1. Panaskan pengukus. Sapu minyak disekeliling loyang dan alas plastik di sekeliling loyang.
  2. Tuangkan adunan utk lapisan bawah(merah)ke dlm loyang dan kukus 15 minit.
  3. Tuang adunan utk lapisan tengah dan kukus selama 20 minit.
  4. Tuang adunan lapisan atas(kuning) dan kukus selama 25 minit.
  5. Setelah siap, angkat dan biarkan betul2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau plastik supaya kuih kelihatan cantik.
Tips
Sebelum menuang adunan lapisan tengah dan lapisan atas, pastikan tiada air di permukaannya. Jika terdapat sedikit air, sengetkan loyang dan lapkan guna kitchen towel. Cakarkan sedikit permukaannya barulah tuang adunan tengah dan lapisan atas. Selamat Mencuba.

20 comments:

  1. Assalam yatie, cantiknya talam seri delima, mesti lemak berkrim, tengok gambar pun dah tau sedap. Kemas hasil kerja yatie nan comel ini

    ReplyDelete
  2. Ya Allah, cantiknyaaaaaaaaaaaaaa.. memang sesuai sangat namanya tu, Kak Yatie.

    ReplyDelete
  3. cntikny2...selera nk mkn klu cntik cenggini

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Yatie cayanggg, muaah, muaaahhh...meh la sikit talam seri delima tuh...cantik betul posing...menarik kalernyaaa...rajin diaaaa...akak dah malas2 dah ni...hehehe, byk rehat jeerr... ^__^ Yatie, take care yea...lebiiuuu

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum yatie..

    Lama tunggu Yatie masukkan kuih talam..
    Dah berapa hari ni tekak ni macam nak makan kuih talam aje..
    bagaikan pucuk di cita ulam mendatang pulak! tak sabar nak cuba. Rasa mesti punya sedap! sebab setiap hidangan dari Yatie tak pernah menghampakan selera ita dan keluarga..

    ReplyDelete
  6. As salam K.Yatie...
    cantik sangat² la kjadiannya kuih tu....
    kombinasi kaler pun...mmg debommm !!! ...:)

    insyallah nak try nnti...copy masuk file dulu ye....mekasih...:)

    ReplyDelete
  7. salam dek yatie kak ilah nak cuba ganti sekoteng lah sbb sekoteng dah rebus pagi tadi...ermmmm mmg betulah dirimu itu..RATU TALAM... pandai betul yatie...

    ReplyDelete
  8. Asslmkum Kak Yatie.
    Tak kiraaa..Nak jugak.Ada lg tak ni. Sue dtg tuko dgn puding karamel sue nih. (^_^)

    ReplyDelete
  9. salam kak yatie..cantik2 colur yg akk guna tue..mmg tepat dgn namanya..wahhh nampak sgt2 sedap:)

    ReplyDelete
  10. Asslm kak yatie...cantek nye kejadian kuih talam ni...dulu2 sy tak gemar makan kuih talam...lately suka plak kuih manis2 gini...

    ReplyDelete
  11. Salam. Cantiknya kuih talam ni.. Kak Yatie ambil order tak? Teringin nak makan hasil air tangan akak.. Anak akak rasanya Nur kenal..

    ReplyDelete
  12. salam rindu myatie..woww cun sehh talam yatie wat nih..i loiikke!

    ReplyDelete
  13. menariknya cara talam ini disusun.

    ReplyDelete
  14. canti warnanye n nmpk dh sdap..terliur aih...huhu..singgah sni cari resepi;)

    ReplyDelete
  15. Salam Kak Yatie..aduuuuss cantik betul kuih talam akak nii..nak makan pun sayangg ^^..insyaAllah nnt nk try bt kuih talam nii :-)

    ReplyDelete
  16. As'salam yatie

    amboiii..kelas nama kuih talam ni, ada sangkut paut dengan nama k.ct lah hehehe. cantik dan halus betul hasil iar tangan yatie, suka k.ct tengok :)

    ReplyDelete
  17. salam yatie..
    dah semakin jelita kuih2 talam yg yatie hasilkan.. biasa talam hanya 2 lapis skrg dah jd 3 lapisan semakin cantik dipandang mata... tahniah dpt hasilkan talam yg cantik & nama pun best je dengar.. hee...

    ReplyDelete
  18. Asssalamualaikum Kak Yatie.. walau dh ketinggalan keretapi nak komen gak.. coz talam itu sungguh cantik kejadian nya.. wat hati terpanggil panggil nak merasa...

    ReplyDelete
  19. nmpak cntk dn sdap,,trliur dbuatnye..hehe

    ReplyDelete
  20. aslmkm akk cntiknya n pasti sdpkn...syg nk wat untk birthday ank sy hujung mggu ni la tp sy nk wat loyang bulat n bsr sprt loyang org niaga tu.brp bilangan gandaan yg sy hru buat ye..dan brp mnit yg hrus syg ambil tuk msk satu lapisan?hrp k.yti blh membantu.

    ReplyDelete