Monday, July 23, 2012

Cucur Udang 2

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Rasanya ramai ibu2 sedang sibuk di dapur menyediakan juadah berbuka puasa. Biasanya saya masak nasi dan lauk kegemaran keluarga je. Di samping tu adalah sedikit kuih muih yg di buat utk cemil2an. Dua hari lepas berbuka puasa di rumah mak, mmng penuh meja dngn juadah di masak sendiri termasuklah juadah dari jiran tetangga. Kali ni saya buat cucur udang kegemaran keluarga. Resepi kali ni saya ambil dari Mat Gebu pula. Rasanya lebih kurang sama macam resepi diSINI. Cucur udang ni sedap dimakan bersama sos kegemaran. Pada yg pening kepala nak masak apa tu, bolehlah mencubanya..mudah je, yg penting cepat dan sedap..



BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 camca teh instant yeast (mauripan)
  • 1 3/4 cawan air (Yatie letak 1 1/2 cwn air)
  • 1 mangkuk hirisan halus kobis bulat (mangkuk sup kecil)-Yatie ganti taugeh je
  • 5 pokok kuchai, cuci dan kerat2
  • 1 biji bawang besar, hiris
  • 1/3 camca teh serbuk kunyit
  • 1 camca teh garam
  • 20 ekor udang sederhana besar, cuci bersih, tos dan lap kering2 dengan paper towel
BAHAN SOS LADA :-)
  • 6 biji cili merah
  • 1/3 cawan gula pasir
  • 1/4 cawan cuka
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/4 camca teh garam
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam satu bekas, masukkan tepung, serbuk kunyit, instant yeast, garam dan kacau rata.
  2. Tuang air sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan yang tidak terlalu cair atau pekat (sukatan kurang lebih 1 3/4 cawan atau lebih sikiiiitttt).
  3. Masukkan hirisan kobis, kuchai dan bawang besar, gaul rata dan perap 30 minit.
UNTUK SOS LADA :-
  1. Kisar cili dan bawang putih hingga halus, tuang dalam periuk.
  2. Masukkan gula dan garam. Masak dengan api perlahan hingga pekat.
  3. Tuang cuka, kacau dan masak lagi hingga berada pada konsistensi sederhana pekat. Sejukkan
UNTUK CUCUR UDANG :-
  1. Panas kan minyak untuk goreng terendam. Panaskan senduk mungkun bersaiz sederhana selama 1 minit dalam minyak panas.
  2. Sendukkan bancuhan cucur udang tadi ke dalam senduk panas 3/4 penuh, lingkarkan dengan seekor udang dan rendam dalam minyak panas.
  3. Biar mengeras sedikit dan tanggalkan dari senduk (gunakan sudip tajam untuk menanggalkan cucur udang tadi).
  4. Ulangi proses membuat sehingga selesai. Goreng hingga kuning keemasan.
  5. Angkat cucur udang yang telah masak, toskan dan letak atas paper towel.
  6. Boleh hidangkan bersama sos lada tadi...Selamat mencuba!..

11 comments:

  1. Assalam Yatie cayang, selamat berpuasa buat Yatie sekeluarga yea...Waaah wat cucur udang ke petang ni..best tuh...! Tadi baru nak komen kat bubur candil bawah tu...click jek dah kuar cucur udang...hehehee, dua2 pun mengancam...

    ReplyDelete
  2. alamakk yatie.. akak dah taip panjang2 tiba2 hilang.. hemm.. takpelah..

    cucur udang mmg wajib ada buat berbuka puasa kan yatie..

    bubur candil kat bwh tu feberet en. suami.. layan jelah.. he...

    ReplyDelete
  3. kka yatiieee.. ini adalah cucur udang kegemaran saya kalau nak ras cucur udang guna yis. senang pun senang nak buat tak cerewet. kan kan.. tumpang2 celup sikit kak. hehe

    ReplyDelete
  4. Slmt berpuasa Yatie. cucur udang mmg enak cicah dg sos. cucur ni dr belum puasa nak buat tak terbuat2 lagi...nak kena buat puasa ni...dah terliur nengoknya...

    ReplyDelete
  5. salam..
    yaqin enak mbanget ni kak...kalau makan cucur ni kan, laju je masuk mulut.ambik satu tak puas, capai lagi dan lagi dan lagi..huhhh!!

    ReplyDelete
  6. asslm Kak Yatie...kalu bln posa hb mmg rajin beli kuih ni...nti nk cuba buat sdri la...nmpk sedap tu...

    ReplyDelete
  7. Dah cukup kenyang kalau buka puasa dgn cucur udang, tak perlu yg lain.

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum kak yatie....selamat berpuasa...nak try buat la kak, hubby saya suka cucur nih..... senang plak resepi nyer... tq 4 sharing

    ReplyDelete